Recordaantal marktkramers geeft er de brui aan: “Wanneer mensen op reis zijn, zoeken ze de markt op, waarom hier dan niet?”

April is ook dit jaar de Maand van de Markt. Die campagne is nodig, want steeds meer marktkramers geven er de brui aan. Vorig jaar stopte een recordaantal van 74 West-Vlaamse ondernemers.

Momenteel vinden er iedere week nog 83 markten plaats in onze provincie, verspreid over 50 gemeenten. Maar er blijven steeds minder West-Vlaamse marktkramers over om de standplaatsen te vullen. Hun aantal daalt al negen jaar, maar in 2024 maken de cijfers plots een forse duik. Vorig jaar hield een recordaantal van 74 marktkramers het voor bekeken en dat terwijl er slechts 37 starters waren. Vandaag trekken nog 594 West-Vlaamse ondernemers van markt naar markt.

“Veel jonge mensen kiezen de gemakkelijkste optie voor hen, online inkopen doen”

Marktkramers krijgen dan ook heel wat uitdagingen voorgeschoteld. “Vandaag kunnen mensen overal inkopen doen: op de markt, in de supermarkten en online. Veel jonge mensen kiezen de gemakkelijkste optie voor hen, wat meestal online is. Want bij de markt heb je echt nog het fysieke contact nodig”, legt Nika Spriet, beleidsmedewerker economie van Provincie West-Vlaanderen uit. “Daarnaast vinden de markten meestal plaats tijdens de werkuren. Het is onmogelijk om markten zomaar te verplaatsen, dus proberen we te tonen welke meerwaarde ze kunnen hebben.”

Om de markten te ondersteunen sloegen de vijf Vlaamse provincies, de Vlaamse Federatie Voor Ambulante Handel en de lokale besturen de handen in elkaar. Met de steun van VLAIO dopen ze april dit jaar opnieuw om tot Maand van de Markt. “Markten zijn niet alleen een plek voor verse en lokale producten. Een markt is ook een ontmoetingsplek, die helpt mensen te verbinden en dorpen levendig houdt”, zegt gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V).

Jongeren

De campagne mikt vooral op jonge mensen. Met de hulp van influencers willen ze jonge mensen laten kennismaken met de unieke sfeer, de beleving en het diverse aanbod op een markt. “Heel wat steden en gemeenten zullen ook extra activiteiten organiseren, zoals een klein optreden, een paashaas die eitjes uitdeelt of een eetstandje waar mensen gezellig kunnen blijven hangen. Als mensen op reis zijn, zoeken ze altijd de lokale markt op, waarom hier dan niet? Een beetje vakantiegevoel in eigen gemeente”, aldus nog Nika Spriet.

Tijdens de Maand van de Markt krijg je op maar liefst 75 markten in 44 West-Vlaamse gemeenten bij een aankoop een kaartje met een unieke code, waarmee je kans maakt op mooie prijzen bij lokale handelaars, zoals fietsen, cadeaubonnen enzovoort. Daarnaast verloot de Provincie 70 cadeaubonnen ter waarde van 100 euro.

Vorig jaar waren er bijna 90.000 deelnames. “We weren erg verrast door het grote succes. Natuurlijk hopen we dat dat dit jaar opnieuw zo is”, besluit Nika Spriet.

The post Recordaantal marktkramers geeft er de brui aan: “Wanneer mensen op reis zijn, zoeken ze de markt op, waarom hier dan niet?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eén op de zeven met enkelband lapt de regels aan zijn laars: “Justitie verliest geloofwaardigheid”

Eén delinquent op zeven die in Vlaanderen onder elektronisch toezicht stond, schond vorig jaar zijn of haar voorwaarden. Liefst 245 mensen knipten zelfs hun enkelband door — of deden een poging tot zware beschadiging. Volgens Vlaams Parlementslid Hans Bonte (Vooruit) zijn de extra enkelbanden van Zuhal Demir geen wonderoplossing. “Ze creëren een vals gevoel van veiligheid.”

Lees meer »

Na boete ook schadevergoeding voor baasje van honden die lama’s doodbeten in Planckendael: “Ze vermoorden alle dieren die op hun pad komen”

De eigenaar van de honden die in 2020 twee guanaco’s doodbeten en eentje verwondden in Planckendael moet nogmaals diep in de buidel tasten. Eerder moest Wim H. al 8.000 euro boete ophoesten, maar nu is hij ook veroordeeld tot het betalen van een fikse schadevergoeding. “Er werd aangetoond dat één guanaco een waarde heeft van 5.000 euro”, berekende de rechter.

Lees meer »

“Het stopwoord is maar één middeltje”: vereniging voor bdsm’ers reageert op recente verkrachtingszaken

Twee recente verkrachtingszaken draaien rond bdsm: seksspelletjes waarin één partner zich vrijwillig onderwerpt aan de dominantie van de andere en waarin pijn- en angstprikkels vaak een rol spelen. Telkens ging het om mannen die niet stopten toen de vrouwen daar om vroegen, telkens speelden de feiten zich af in de privésfeer. Bdsm-clubs zitten met die zaken verveeld. Bij hen is

Lees meer »