De militaire basis van Koksijde wordt weer opgebouwd en versterkt met onder meer extra helikopters en mogelijks ook ruimte voor gevechtsvliegtuigen. Dat heeft minister van Defensie Theo Francken (N-VA) woensdag bekendgemaakt in Koksijde. De minister deed er samen met de provincie en burgemeester Sander Loones (Samen N-VA) de toekomstplannen voor de basis uit de doeken.
Naar aanleiding van een plaatsbezoek van de minister aan de basis van Koksijde werd vandaag een Letter of Intent ondertekend door minister Francken, burgemeester Sander Loones en de West-Vlaamse gedeputeerden Jean de Bethune en Kelly Detavernier. Daarin vatten zij in 10 punten hun gedeelde visie samen voor de toekomst van de basis. De drie partners engageren zich ertoe om die punten de komende maanden verder te onderzoeken en uit te werken.
Wat staat er zoal in? De Search and Rescue (SAR)-capaciteit blijft, zoals al bekend, in Koksijde. Om de marine te versterken zal de NH90-gevechtshelikopter in de toekomst voorbehouden worden voor marineopdrachten en worden er bijkomende helikopters aangekocht voor de SAR-opdracht. Die zullen allemaal een plek krijgen in Koksijde. De vliegbasis van Koksijde zou bovendien opnieuw als volwaardige operationele reserve voor Belgische en geallieerde gevechtsvliegtuigen dienst kunnen doen. Er wordt ook een analyse gemaakt voor de installatie van luchtverdedigingssystemen voor de opbouw van een meerlaagse luchtverdediging. Koksijde is een van de locaties die daarvoor in aanmerking komt.
Ook landmacht
De basis van Koksijde kan daarnaast ook de thuisbasis worden voor een eenheid van de landmacht. “De nodige administratieve, logistieke en trainingsinfrastructuur zal daarvoor worden voorzien”, aldus minister Francken. “Op termijn zouden er 600 tot 700 militairen aan de slag kunnen, tegenover zo’n 230 vandaag. Defensie onderzoekt ook de mogelijkheid om een zogenoemde ‘staging area’ te organiseren voor doortrekkende troepen. Dat is een belangrijk onderdeel van het proces om strijdkrachten in te zetten binnen een Europees of NAVO-kader.”

Om plaats te bieden aan het toenemende aantal militairen, jonge rekruten en reservisten zal de huisvestingsinfrastructuur op de basis worden gerenoveerd. “De gemeente staat er bovendien voor open om versneld huisvesting voor militairen en hun gezinnen mogelijk te maken en daarvoor eventueel nieuwe wooneenheden te ontwikkelen in het dorpscentrum van Koksijde”, aldus burgemeester Loones. “Ook ecologische maatregelen worden bekeken. Zo zou er bijvoorbeeld een bos kunnen komen als militair oefenterrein en als extra fysieke afscherming van de basis. Ook het waterbeheer wordt geoptimaliseerd. Ook de landingsbanen zullen opnieuw worden aangelegd. Het grootste vrachtvliegtuig van Defensie kan hier landen, in tegenstelling tot straaljagers. Daarom zal die opnieuw worden aangelegd zodat gevechtsvliegtuigen hier kunnen landen. Dat is een enorme investering.”
10 tot 20 jaar
Over welke termijn spreken we voor dit project? “Dit is een verhaal van 10 à 20 jaar, dat stapsgewijs zal worden gerealiseerd”, zegt Loones. “Waar wij prioriteit aan willen geven, is de verhoging van de kazernecapaciteit. Er moeten gebouwen komen zodat de landmacht zich hier kan installeren. Ook een soort recreatiezone zou mogelijk sneller kunnen. Wat er uit de initiële plannen moet worden geschrapt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar iedereen voelt aan dat het moeilijk wordt om het fietspad te leggen tussen Koksijde-dorp en Veurne.”
De burgemeester voegt nog toe dat er wordt bekeken of de West Aviation Club (WAC) kan verhuizen naar de site en daar een recreatieve zone veilig afgeschermd kan worden ingericht. “Ook de gemeentelijke cyclocross blijft gegarandeerd”, klinkt het. (DM)

The post Defensie, gemeente Koksijde en provincie tekenen samen de toekomst uit van de militaire basis: meer helikopters en landmacht in Koksijde is provided by KW.be.