“Wij willen horecavaklui volledig ontzorgen”: horecagroothandel Spuntini bouwt nieuw hoofdkwartier in Noord-Frankrijk

Spuntini, de gespecialiseerde groothandelaar voor de brede horecasector, koestert ambitieuze uitbreidingsplannen. Een kleine tachtig kilometer ten zuiden van de hoofdvestiging in Deerlijk bouwt het een nieuw verdeelcentrum voor de (Noord-)Franse markt. “Met een duidelijk doel”, zegt stichter Nico Van Bever (64). “Onze klanten de allerbeste kwaliteit schenken en hen volledig ontzorgen.”

Spuntini – Italiaans voor tussendoortjes – is sinds de opstart in 1987 in horecamiddens uitgegroeid tot een begrip. Nico Van Bever runde meerdere frituren, waardoor het mogelijk werd om rechtstreeks aan te kopen bij de fabrikanten.

“Op die manier zijn onze groothandelactiviteiten gestart”, legt hij uit. “We evolueerden tot een go-between tussen leveranciers en horecazaken. Zo evolueerden we snel naar één centraal aanspreekpunt voor onze horecaklanten en kunnen we een zeer uitgebreid gamma aanbieden.”

Een kleine veertig jaar later heeft Nico zijn ambitie meer dan ooit in realiteit omgezet. Anno 2025 telt Spuntini een 350-tal medewerkers, verdeelt het zo’n 25.000 verschillende (voedings)producten en telt het 10.000 trouwe klanten. Die worden vanuit dertien vestigingen in België en Frankrijk in de watten gelegd.

Expansie nastreven

Naast Nico is ook zijn echtgenote Isolde Van Belle in het bedrijf actief, samen met hun kinderen Lise – vestigingsmanager in de Deerlijkse hoofdzetel – en Sam, commercieel directeur. Eind februari werd met Davy De Vlieger een nieuwe ceo aangesteld en Erik Lauwers treedt op als familieadviseur.

“Ik had destijds nooit durven dromen dat mijn geesteskind tot dit zou uitgroeien” – Nico Van Bever

“Ik had destijds nooit durven dromen dat mijn geesteskind tot dit zou uitgroeien, al had ik altijd wel de drive om verder te groeien. Die expansie nastreven doen we nog altijd. Door keihard te werken en het allerbeste na te streven. Dat zit gewoon in ons DNA.”

Nico omschrijft Spuntini als een familiebedrijf dat dé partner voor de horecasector wil zijn. Onze slogan is niet voor niets We deliver food happiness. Onze klanten zijn niet alleen restaurants en brasseries, maar ook scholen, bedrijven en zelfs festivals. Ook toeristische trekpleisters als Bellewaerde, Planckendael en Center Parcs kloppen graag bij ons aan.”

Nico Van Bever en Erik Lauwers.
Nico Van Bever en Erik Lauwers. © JOKE COUVREUR

Nico en zijn team gaan er prat op dat je bij Spuntini (zo goed als) alles vindt. “Je kan ons beschouwen als een grootwarenhuis, maar dan voor de professional. En de weinige keren dat een klant een product zoekt dat we niet meteen in voorraad hebben, gaan we er met plezier voor hem naar op zoek.”

“We staan onze klanten ook bij met advies. We gaan samen op zoek naar de beste formules, welke producten voor hen op maat zijn en organiseren ook inspiratiesessies. Daarvoor hebben we in ons hoofdkwartier in Deerlijk, waar we sinds 2,5 jaar te vinden zijn, een grote demokeuken geïnstalleerd.”

Lokale verankering

Die aanpak levert Spuntini klanten in het hele land op, maar ook bij onze zuiderburen geniet het bedrijf een ijzersterke reputatie. De eerste Franse stapjes werden in 2004 gezet, nu telt het al vier filialen in Noord-Frankrijk.

“Omdat we fel in lokale verankering geloven. We willen tússen onze klanten werken, weten wat er bij hen leeft. Ook daar bieden we dezelfde service aan en dankzij ons om en bij de vierhonderd leveranciers tellend netwerk kunnen we op al hun noden inspelen.”

Jaarlijks vertrekken er zo’n vijftien miljoen items van bij Spuntini, waarvan zo’n dertig procent op Franse bodem wordt geconsumeerd

Jaarlijks vertrekken er zo’n vijftien miljoen items van bij Spuntini, waarvan zo’n dertig procent op Franse bodem wordt geconsumeerd. “Op jaarbasis genereren we een omzet van 160 miljoen euro, 45 miljoen daarvan komt uit onze activiteiten in Frankrijk. In België zijn de meeste verkochte artikelen de scampi, frikandel en pasta. In Frankrijk zijn de burgers en mexicano’s met voorsprong de best verkochte producten.”

Verdeelcentrum

En die zullen vanaf april 2026 vanuit een state of the art verdeelcentrum net onder Rijsel beleverd worden. “Onze huidige Franse hoofdzetel wordt stilaan te klein.”

Nico Van Bever en Erik Lauwers in het imposante magazijn van Spuntini in Deerlijk.
Nico Van Bever en Erik Lauwers in het imposante magazijn van Spuntini in Deerlijk. © JOKE COUVREUR

“Daarom bouwen we nu op een site van 23.000 vierkante meter een gebouw van 5.400 vierkante meter. Daar zullen we meer dan 3.500 palletten kunnen opslaan en verwerken. Op die manier willen we onze aanwezigheid in Frankrijk nóg verder verankeren.” Volgende maand moeten de eerste grondwerken starten.

Compliment

De komende jaren wil Spuntini verder groeien. “Door onze eigen activiteiten uit te breiden, maar ook via overnames. Zo hebben we in september vorig jaar nog Bella Sicilia in La Louvière aan onze groep toegevoegd, een specialist in authentieke Italiaanse lekkernijen. In 2022 werd ook diepvriestopper Biebuyck uit Ruiselede lid van onze familie. En we kijken ook stilaan richting Nederland. Daar zijn onze eerste klanten al een feit.”

“De afgelopen twee jaar hebben we ook fors geïnvesteerd in onze mensen. Een efficiënte organisatie die ervoor zorgt dat onze klanten zo vlot mogelijk bediend worden. Want dat is en blijft het mooiste compliment dat we kunnen krijgen: dat mensen ons zeggen dat ze bij ons de allerbeste kwaliteit vinden en we hen volledig ontzorgen.”

Zo zal de nieuwe hoofdzetel in Noord-Frankrijk er uit zien. In april 2026 wil Spuntini het complex in gebruik nemen. (gf)
Zo zal de nieuwe hoofdzetel in Noord-Frankrijk er uit zien. In april 2026 wil Spuntini het complex in gebruik nemen. (gf)

The post “Wij willen horecavaklui volledig ontzorgen”: horecagroothandel Spuntini bouwt nieuw hoofdkwartier in Noord-Frankrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Radioloog kreeg “tweede kans” bij UZ Gent nadat hij eerder in VS veroordeeld werd: “Maar collega’s zijn bang van hem”

Er heerst grote onrust binnen de dienst radiologie van het UZ Gent. Aanleiding is de aanstelling en het functioneren van een radioloog die in 2023 in de Verenigde Staten werd veroordeeld wegens onder meer verkrachting, maar nadien “een tweede kans” kreeg in het Gentse ziekenhuis. Hij moet zich onberispelijk gedragen. “Maar collega’s zijn bang van hem.”

Lees meer »

“Kathleen maakt nog steeds al onze confituren zelf”: Frank neemt na 34 jaar afscheid als huis-aanhuis verkoper groenten en fruit

Voor Frank Bossuyt (63) uit Deerlijk is mei zijn laatste manad als huis-aan-huis verkoper van groenten, fruit en kleine eetwaren. Aan een periode van 34 jaar komt een einde. “Onze topper, dagverse aardbeien van eigen kweek, is aan het laatste seizoen toe. Het kweken van aardbeien is een intensieve en veeleisende opdracht”, vertelt zijn vrouw Kathleen Vandeputte.
The post

Lees meer »

Zon, oesters en bubbels: Chrisje opent met Oestershop Mutti nieuw adresje voor de genieters in De Haan

Aan het Koninklijk Plein in De Haan is het dezer dagen genieten op het terras van Christel ‘Chrisje’ Van Genechten. De zon maakt er de laatste tijd opvallend veel overuren. “Een oestertje met ‘ne zachten bubbel’ daarbij, maakt het helemaal af”, knipoogt de Haanse met Antwerpse roots.
The post Zon, oesters en bubbels: Chrisje opent met Oestershop Mutti nieuw

Lees meer »

Antwerpse ondernemer is het beu: “31 dagen per jaar kwijt aan administratie in België en maar 6 dagen in de VS, ik overweeg een verhuis”

De Antwerpse ondernemer Erik Saelens (50) heeft met zijn bedrijf Unbox vorig jaar in België bijna tien keer meer aan externe kosten, zoals administratie en taksen, gespendeerd dan met zijn vergelijkbare bedrijf in de Verenigde Staten. Hij klaagt ook aan dat hij in België een hele maand per jaar kwijt is aan administratieve rompslomp.

Lees meer »

“Ben supporter sinds mijn negende, zoiets maakte ik nog nooit mee”: 52-jarige Club-fan wordt in elkaar geslagen bij rellen voor bekerfinale

Rellen overschaduwden zondag de bekerfinale tussen Club Brugge en RSC Anderlecht. Supporters die vernielingen aanbrachten, jongeren die op de vuist gingen. Het beeld: Karima die de 52-jarige R. uit Wevelgem ondersteunt. Hij kreeg zonder aanleiding slagen en doet zijn verhaal. “Die stempel van hooligan? Daar kan ik niet mee leven.”
The post “Ben supporter sinds mijn negende, zoiets maakte

Lees meer »