Langemark-Poelkapelle is koploper in bloed geven: “Iedereen wordt gesoigneerd”

Nergens in West-Vlaanderen wordt meer bloed gegeven dan in Langemark-Poelkapelle. Uit cijfers blijkt dat 4,4 procent van de bevolking in 2024 bloed ging geven. De gemeente heeft iets met bloed geven, al decennialang. Wij zochten de mensen achter de succescijfers en hun motivatie. “Ik zou al 400 mensen geholpen hebben”, zegt Ignaas Nuytten (63). “Daarvoor doe ik het.”

“Ik heb nog steeds mijn boekje van mijn eerste donaties”, vertelt Ignaas Nuytten (63). “Een collega van mijn vrouw die in de werking zat, vroeg of ik doneren zag zitten en zo is het begonnen. De eerste keer was op 5 augustus 1986 en op 18 februari van dit jaar gaf ik voor de honderdste keer bloed. Dat is een gemiddelde van ongeveer drie donaties per jaar. Ik hoorde dat één donatie vier mensen kan helpen, dan zou ik al een 400-tal mensen geholpen hebben. Daarvoor doe ik het. Zolang ik kan en mag, blijf ik bloed geven. Ook het sociaal contact bij het bloedgeven is mooi meegenomen”, vindt Ignaas. “Behalve mensen uit de buurt leerde ik altijd wel iemand kennen. Ik vernam dat we vroeger al koploper waren in het bloed geven met onze gemeente. Hoe dat komt? Mond-tot-mondreclame vermoedelijk. En de Langemark-Poelkapellenaars hebben een groot hart zeker?”

Op televisie

Dirk Dewilde (59) is bloedgever vanaf 1993, engageerde zich een 10-tal jaar later in het bestuur en is sinds 2014 voorzitter van de contactgroep Bloedgevers Langemark-Poelkapelle. “Toen ik een 30-tal jaar geleden naar deze gemeente verhuisde, kwam men op televisie vanwege de meeste bloeddonaties in Vlaanderen. Langemark-Poelkapelle heeft altijd goed gescoord en probeert alle deelgemeenten te bedienen door op meerdere locaties inzamelingen te organiseren. Ook ons bestuur, een ruime groep, bestaat uit mensen van de verschillende dorpen. Dat is zeer belangrijk. Wat men steeds waardeerde, is onze nazorg”, stelt Dirk.

“Kinderen die meekomen, krijgen ook iets. Jong geleerd, is oud gedaan”

“In andere gemeenten kan slechts één bonnetje of drankje geconsumeerd worden. Bij ons is dat altijd meer: het komt niet op eentje. Iedereen wordt gesoigneerd. Als kinderen meekomen met de ouders, krijgen ze ook iets en kunnen ze ter plaatse hun huiswerk maken of rondkijken. Dat zijn de jongeren die later staan te springen om ook bloed te mogen geven. Jong geleerd, is oud gedaan.”

Meerdere consumpties

Danny Swaenepoel (61) kwam in het bestuur van de bloedgevers nadat hij niet meer kon doneren. “Ik moest medicatie beginnen nemen voor mijn hart”, zegt hij. “Ik ging samen met mijn vrouw altijd bloed geven om mensen te helpen. Ik engageer me nu zes jaar in het bestuur: het is een manier om mijn deel te blijven doen. Alles klaarzetten is een van mijn taken”, aldus Danny.

“Vroeger hadden we een afdeling van het Rode Kruis, maar intussen gebeurt de bloedinzameling via de Contactgroep Bloedgevers: we wilden nooit meegaan met Ieper”, aldus burgemeester Lieven Vanbelleghem (Respect). “Zo bleven we baas over de eigen financiën en konden we de mensen soigneren met traktaties. Ikzelf werd in 1993 aangesproken om bloed te geven. Ik was toen praeses van een studentclub en men wilde zoveel mogelijk jonge mensen aantrekken. We werden bedankt en rijkelijk beloond met meerdere consumpties.” (lacht)

Borden plaatsen

“Ze hielden het niet allemaal vol, maar ik bleef hangen”, vervolgt Lieven. “Toen mijn vrouw beviel van onze drieling had ze bloed nodig en besefte ik dat ik me wou blijven inzetten voor de bloedinzameling zolang ik kon. Op een bepaald moment moest ik om medische redenen stoppen met doneren, maar ik ging in het bestuur. Toen ik schepen en burgemeester werd, zette ik mijn engagement op een lager pitje. Toch blijf ik borden plaatsen om reclame te maken voor nieuwe inzamelingen. Wie de moeite doet om te komen, wordt beloond. Met de gemeente stellen we eigen feestzalen ter beschikking, zodat we de mensen wat meer consumpties kunnen bieden. Ze komen graag terug voor zo’n gezellig samenzijn.”

The post Langemark-Poelkapelle is koploper in bloed geven: “Iedereen wordt gesoigneerd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Met duizenden genoten ze van #Like Me-Fandag in Middelkerke

Zaterdag liep het Epernayplein in Middelkerke vol voor de Fandag van #LikeMe. Als opwarmertje zorgde een Ketnet-dj voor de sfeer maar het hoogtepunt was natuurlijk het optreden van de hoofdcast van het recentste seizoen. Mia, Oscar, Sem, Raoul, Jules en Louise brachten er samen met dansers een greep uit de meezingers die de voorbije maanden in de populaire tv-serie te

Lees meer »

19 bewoners geëvacueerd na rookontwikkeling in serviceflats in Heppen: “Meteen ingrijpen bij minder mobiele mensen”

19 bewoners van serviceflats ’t Heppens Hof in Heppen (Leopoldsburg) zijn geëvacueerd uit hun woning door een brand. Een pot was er per ongeluk op het vuur blijven staan en er was wat rook ontstaan. "Minder mobiele mensen evacueren vraagt wat meer tijd en moeite, dus we hebben het zekere voor het onzekere genomen en iedereen meteen naar buiten geholpen",

Lees meer »

VOC en stad roepen op om broedende meeuwen met rust te laten: “Bedrijven kunnen een boete krijgen als ze de regels overtreden”

Het broedseizoen van de meeuwen is volop bezig en dus mogen de beschermde dieren niet gestoord worden. Toch ziet niet iedereen de vogels graag komen en veel mensen proberen ze dan ook weg te jagen. “Maar als je ze hier wegjaagt, trekken ze naar de stad, waar mensen er nog véél meer last van zullen hebben”, klinkt het.
The

Lees meer »

Geen gratis laptops en opnieuw meer met de hand schrijven: minister Demir loodst je door het nieuwe ‘Digiplan’

Het is gedaan met de gratis laptops voor alle leerlingen. “We moeten op digi-dieet”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA), die opnieuw meer focus wil op schrijven met pen en papier. Maar wat verandert er met het ‘Digiplan’ precies voor ouders, leerlingen en leraren? En wat gaat dat kosten? De minister loodst ons door de drie grootste aanpassingen.

Lees meer »

Buurlanden en kernmachten India en Pakistan bestoken elkaar: tientallen burgerslachtoffers, “gevechtvliegtuigen neergeschoten”

India heeft dinsdagavond raketaanvallen uitgevoerd op Pakistaans grondgebied. Onder meer het Pakistaanse deel van het betwiste gebied Kasjmir werd onder vuur genomen, net als plekken in de dichtbevolkte provincie Punjab. In Pakistan zijn al zeker 26 doden gevallen, onder wie een 3-jarig meisje. In India is er sprake van zeker tien doden. De spanning tussen de twee buurlanden is de

Lees meer »

Huis onbewoonbaar na hevige brand in Zeebruggelaan in Blankenberge

Vrijdagavond even voor 23 uur is in een rijwoning in de Zeebruggelaan in Blankenberge brand uitgebroken. De brand die vermoedelijk in de garage van de woning uitbrak was bij aankomst van de brandweer reeds uitslaand en ging gepaard met hevige rookontwikkeling die de hele buurt onder de rook zette.
The post Huis onbewoonbaar na hevige brand in Zeebruggelaan in

Lees meer »

Tom Waes aangekomen op politierechtbank

VRT-gezicht Tom Waes (56) verschijnt om 9 uur voor de politierechtbank in Antwerpen, nadat hij in november vorig jaar met 2,44 promille in zijn bloed met zijn Porsche crashte op de Antwerpse ring. Volg hier live alle ontwikkelingen.

Lees meer »

HERLEES. Tom Waes weet straf op 26 mei – “Ik zeg niet dat ik nog nooit gedronken heb en in de auto ben gestapt, maar het was nog nooit zo erg”

Tom Waes (56) is vanochtend voor de politierechtbank in Antwerpen verschenen. Hij moest zich verantwoorden voor de nacht van 29 op 30 november, toen hij met 2,44 promille in zijn bloed met zijn Porsche crashte op de Antwerpse ring. Het openbaar ministerie heeft een geldboete, een rijverbod van drie maanden, het opnieuw afleggen van de rijexamens en een alcoholslot gevorderd.

Lees meer »