“Helaas verdwijnt nog elke dag heel wat mooi beeldmateriaal”: Westhoek Verbeeldt rondt de kaap van 100.000 beelden

De digitale erfgoedwerking Westhoek Verbeeldt bestaat twintig jaar. Onlangs werd ook de kaap van 100.000 beelden gerond. Twee keer feest dus. Tijdens dit jubileumjaar worden dan ook tal van activiteiten op het getouw gezet. En de beeldbank blijft verder groeien dankzij de inzet van ongeveer negentig enthousiaste vrijwilligers. Een van hen is Ronny Denys uit Lo. “De verhalen die dan naar boven komen, zijn vaak heel leuk”, zegt hij.

Het digitale erfgoedproject Westhoek Verbeeldt ontstond twintig jaar geleden in Heuvelland. Dit initiatief maakt de rijke geschiedenis en het erfgoed van de Westhoek digitaal toegankelijk en is uitgegroeid tot een onmisbare bron voor onderzoekers, heemkundigen en liefhebbers van regionale geschiedenis. “Dankzij de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers groeit Westhoek Verbeeldt nog steeds”, zegt Elke Verbeke, beleidsmedewerker Erfgoed van DVV Westhoek. “De beeldbank blijft verhalen vastleggen en delen, zodat het verleden niet verloren gaat.”

De beeldbank telt ondertussen al 100.479 foto’s uit Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke. Het honderdduizendste beeld dat onlangs online werd gezet, is er eentje uit 1975. Daarop is te zien hoe op een kamp van de Chiro uit Handzame een taart wordt aangesneden die enkele chiroleden bakten voor de kookouders.

Uitgebreid beeldarchief

“Binnen het toenmalig samenwerkingsverband Hout & Blooteland startten we in Lo-Reninge begin 2011 met Westhoek Verbeeldt”, zegt Ronny Denys. “We gingen met een groep vrijwilligers op zoek naar beeldmateriaal ouder dan 25 jaar. Die zoektocht resulteerde in een uitgebreid beeldarchief van Lo-Reninge. Persoonlijk spreekt dit project mij geweldig aan omdat ik van kindsbeen af interesse heb in geschiedenis en heemkunde.”

De vrijwilligers van Westhoek Verbeeldt worden vaak aangesproken door mensen of nabestaanden die over oud fotomateriaal beschikken. “Samen met hen scannen we de foto’s in en beschrijven we ze”, legt Ronny uit. “De verhalen die dan naar boven komen, zijn vaak heel leuk. Familieverhalen, maar evengoed verhalen over het verenigingsleven van vroeger, school, verdwenen winkels en herbergen. Jammer genoeg, zeker als het over ouder beeldmateriaal gaat, verdwijnen de getuigen gestaag. Daarom nam ik mij van in het begin voor om alle informatie die ik kon sprokkelen over personen, ambachten, handelszaken en woningen per deelgemeente, straat en huisnummer bij te houden in een bestand. Dat maakt het gemakkelijk bij toekomstige beschrijvingen of vragen naar informatie.”

De honderdduizendste foto die op Westhoek Verbeeldt werd geplaatst. Het gaat om een foto van het kamp van Chiro Handzame uit 1975 met op de foto Jozef Clement, Gerd Castelein, Clara Castelein, Dirk Dewulf, proost Machar Verhaeghe en Gino Gunst.
De honderdduizendste foto die op Westhoek Verbeeldt werd geplaatst. Het gaat om een foto van het kamp van Chiro Handzame uit 1975 met op de foto Jozef Clement, Gerd Castelein, Clara Castelein, Dirk Dewulf, proost Machar Verhaeghe en Gino Gunst. © Westhoek Verbeeldt

“Bij ons werk hebben we niet enkel oog voor het onderwerp of de persoon op de foto, maar ook wat je errond ziet: het straatbeeld met intussen verdwenen handelszaken, oude voertuigen of verdwenen zichten”, gaat Ronny verder.

Schatkamer

“Helaas verdwijnt nog dagelijks heel wat mooi beeldmateriaal, bijvoorbeeld wanneer een woning wordt leeggemaakt na het overlijden van de laatste grootouder. Toch hebben we al heel wat resultaat geboekt, ondanks het feit dat onze groep vrijwilligers flink afgeslankt is en we eigenlijk nog maar met een paar mensen overblijven. Dat neemt echter niet weg dat we in al die jaren reeds meer dan 3.800 beelden met beschrijving op de website www.westhoekverbeeldt.be invoerden. Op deze website zijn reeds 100.000 beelden uit de noordelijke en zuidelijke Westhoek samengebracht. Die vormen een prachtig middel voor iedereen die de geschiedenis van zijn of haar straat, dorp, stad of regio wil ontdekken.”

“De beeldbank blijft verhalen vastleggen en delen zodat het verleden niet verloren gaat”

Westhoek Verbeeldt is daarnaast ook een schatkamer voor iedereen die bezig is met geschiedenis en heemkunde. “Niet zelden krijg ik via het samenwerkingsverband, de cultuurdienst van Lo-Reninge of andere kanalen beeldaanvragen van studenten die bezig zijn met een masterproef, van auteurs of andere beeldbankkernen”, overloopt Ronny. “Daarnaast leveren we driemaandelijks een bijdrage voor de gemeentelijke infokrant en werken we mee aan de wenskaarten voor de verjaardagbezoekjes van NestorPlus en persberichten. Heel bijzonder was het verzorgen van het beeldmateriaal en de bijhorende teksten voor een brochure ter gelegenheid van de honderdste herdenking van de dynamitering van de Sint-Pieterskerk van Lo in 1915. Ook worden we vaak gevraagd om onze medewerking te verlenen aan Erfgoeddag. Kortom, Westhoek Verbeeldt is en blijft boeiend en leerrijk. Persoonlijk heb ik nog heel wat gescand materiaal te verwerken en te verfijnen. En we blijven op zoek naar verborgen schatten. Samen met de andere vrijwilligers ben ik fier om op deze unieke wijze mijn bijdrage te leveren aan de geschiedenis van onze mooie gemeente.”

Broodzakken

Om het twintigjarig bestaan van Westhoek Verbeeldt te vieren, worden enkele acties gelanceerd. Zo kan je momenteel bij de deelnemende bakkers brood kopen in een speciale jubileumbroodzak.

Met de broodzakkenactie van Westhoek Verbeeldt zijn mooie prijzen te winnen.
Met de broodzakkenactie van Westhoek Verbeeldt zijn mooie prijzen te winnen. © gf

“Daarop vind je een QR-code die je naar een wedstrijdpagina leidt”, zegt Elke Verbeke. “Kies je favoriete foto uit de beeldbank, vertel waarom net die foto voor jou bijzonder is en maak zo kans op een tegoedbon van 50 euro bij jouw lokale bakker!”

Het komende jaar worden ook nog tentoonstellingen georganiseerd en nieuwe wenskaartjes gelanceerd. Alle info is terug te vinden op www.westhoekverbeeldt.be.

The post “Helaas verdwijnt nog elke dag heel wat mooi beeldmateriaal”: Westhoek Verbeeldt rondt de kaap van 100.000 beelden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Trip down memory lane van de gruwel

Bezette stad brengt het Amsterdam van nu mooi en expressief in beeld. Maar elke locatie is gelinkt aan de gruwel van de Tweede Wereldoorlog, zoals de zwemvijver die tijdens de oorlog bekendstond als de ‘jodenput’.

Lees meer »

“We hebben nog een klein jaar de tijd”: Loopt Nieuwpoort straks premie van meer dan 700.000 euro kwijt voor restauratie Villa Hurlebise?

Eind 2010 werd de aankoop van Villa Hurlebise in Nieuwpoort-Bad reeds goedgekeurd. Het stadsbestuur telde er destijds 1,1 miljoen euro voor neer. Vandaag, bijna 15 jaar later, heeft de toeristische dienst er nog steeds geen onderdak gevonden. Waarom duren die werken zo lang en loopt het stadsbestuur een risico om zijn subsidie van de Vlaamse overheid te mislopen? Wij zochten

Lees meer »

Wereldwijd 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen slachtoffer van seksueel geweld vóór 18de verjaardag

Wereldwijd zijn naar schatting ongeveer een op de vijf vrouwen (18,9 procent) en een op de zeven mannen (14,8 procent) het slachtoffer van seksueel geweld voor ze achttien jaar oud zijn. Die cijfers zijn sinds 1990 grotendeels onveranderd gebleven. Dat blijkt donderdag uit een studie van de Universiteit van Washington in Seattle die gepubliceerd is in The Lancet.

Lees meer »