Houtborende insecten hebben geen respect voor ons patrimonium. Dat bleek een tijdje geleden nog toen men vaststelde dat die beestjes de eikenhouten sculptuur van de Keizer Karelschouw in het Brugse Vrije op de Burg hadden aangetast. Dankzij snel ingrijpen en de inzet van deskundige restauratoren is de schouw nu opnieuw insectenvrij en kan de schouw opnieuw bezocht worden.
Gericht onderzoek bracht een tijd geleden aan het licht dat niet enkel de eigenlijke schouw, maar ook de Schepenkamer waarin die is gebouwd en de zolders boven die kamer door de klopkever was aangetast. De larve van die kever vreet letterlijk het hout op door het creëren van boorgangen in het eikenhout, waarbij ze geen onderscheid maakt tussen massieve balken, planken of beeldhouwwerken.
Om die reden besliste het stadsbestuur om de schepenkamer en de schouw grondig te restaureren. De restauratie werd onderverdeeld in verschillende fases en er werd beroep gedaan op verschillende restauratoren met elk hun eigen specifieke expertise. Dit alles gebeurde onder het toezicht van de Brugse conservatiearchitect Benoît Delaey.
“Dankzij de aanpak van de gespecialiseerde experts werd niet alleen de schade hersteld, maar is het Brugse Vrije opnieuw een toonbeeld van ons rijke verleden”, aldus schepen van patrimonium Pieter Marechal.
Volgens burgemeester Dirk De fauw garandeert de restauratie ook de komende generaties gaan kunnen blijven genieten van de pracht van het Brugse unieke patrimonium.
Behalve het houtwerk, werd ook het aanwezige textiel van de lambrisering onder handen genomen door de Koninklijke manufactuur De Wit uit Mechelen. Onderzoek wees namelijk uit dat ook het textiel door beestjes, in dit geval door motten, was aangevreten. De wandtapijten werden grondig ontsmet en gereinigd en na restauratie teruggeplaatst.
Tot slot is er nog iets uit de restauratie naar voren gekomen. Er heerste twijfel of de monumentale oorspronkelijke beelden uit de 16de eeuw bij een restauratiecampagne in de 19de eeuw niet waren vervangen. Nu is er zekerheid: de beelden dateren wel degelijk uit de 16de eeuw. (CW)
The post Keizer Karelschouw in Brugse Vrije is insectenvrij na restauratie is provided by KW.be.