De gemeenteraadszaal in het kasteel van Kemmel barstte uit haar voegen, zo talrijk was de opkomst voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad. Deze kon nu eindelijk plaatsvinden nadat de Raad van State op 14 maart de uitslag van de verkiezingen toch geldig had verklaard. Alle 19 verkozenen gaan ook effectief zetelen, en zij hadden uiteraard hun vrienden, familie en fans meegebracht naar deze ceremonie.
Voor de eedaflegging van de gemeenteraadsleden was de raadscirkel een beetje herschikt, zodat er plaats genoeg was om, goed zichtbaar voor het publiek en de camera’s, de eed af te leggen en de officiële papieren te tekenen. Voorzitter Marjan Rouseré leidde het verloop met vaste en stijlvolle hand, maar eerst moest zij zelf de eed afleggen in handen van het gemeenteraadslid met hoogste anciënniteit, zijnde Luc Caenepeel. Daarna kwamen de 18 anderen bij haar de eed afleggen, in volgorde van anciënniteit, dus kon Luc gewoon blijven staan. Bert Doise was de eerste die na de eedaflegging de voorzitter een kusje durfde te geven, daarna volgden er wel meer, elk in zijn of haar stijl. Uiteraard ontbrak het ook niet aan applaus.

Marjan Rouseré wordt overigens opnieuw de voorzitter van de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Haar herverkiezing liep vlot, met een unaniem ja. En bij de schepenen al evenmin verrassingen : alle vroegere schepenen blijven op post, in dezelfde rangorde. Ze behoren allen tot de fractie Gemeentebelangen, die met tien zetels de absolute meerderheid haalde.
In eerste ronde konden de drie ‘gewone’ schepenen de eed afleggen, dit keer met het geel-zwarte schepenlint om : Bart Vanacker als eerste, Dirk Baekelandt als tweede en Lieve D’Haene als derde schepen.
Bijzonder comité
Voor de eedaflegging van de vierde schepen was het wachten tot het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst was samengesteld. Technisch gezien moest hiervoor de gemeenteraad even geschorst worden en overgegaan worden tot de zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Sinds de vorige bestuursperiode is deze echter identiek aan de gemeenteraad, de raadsleden zetten gewoon even een ander petje op. Maar binnen die Raad voor Maatschappelijk Welzijn is er wel een afzonderlijk orgaan dat zich specifiek bezighoudt met de dossiers van sociale ondersteuning : het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Voor de functie van voorzitter was er maar één kandidaat : Bert Doise werd unaniem verkozen en ook hij volgt daarmee zichzelf op. In die hoedangeheid wordt hij automatisch ook vierde schepen, bevoegd voor sociale zaken.
Verder telt dit comité zes politiek aan te duiden raadsleden, en dit hoeven niet noodzakelijk gemeenteraadsleden te zijn. De verdeling van de mandaten gebeurt volgens een verdeelsleutel die is gebaseerd op de politieke sterkte in de gemeenteraad. In Heuvelland wordt dat nu drie Gemeentebelangen en drie CD&V, N-VA Plus grijpt naast de prijzen. Bij Gemeentebelangen worden dat de drie hoogste opvolgers in rang, zijnde Maaike Monkerhey, Joris Delissen-Jacobs en Valerie Deknock. Bij CD&V gaat naast de twee hoogste opvolgers in rang, Sameer Pattyn en Bart Vandenbussche, ook nog Françoise Vanraes naar het Bijzonder Comité, maar zij zal straks op 1 mei al afgelost worden door Dries Delaplace, zijnde de derde opvolger van de de CD&V-lijst.

Burgemeester in volle glorie
Waarna de gewone zitting hervat kon worden voor de eedaflegging van de aangewezen burgemeester, en iedereen wist natuurlijk al dat dit Wieland De Meyer zou worden. Met krachtige stem en vol overtuiging legde hij de eed af, waarna een warme knuffel voor de gemeenteraadsvoorzitter én een lang applaus.
Als laatste punt moest de vertegenwoordiger in de politieraad Arro Ieper verkozen worden. Er was ook al langer geweten dat dit Luc Caenepeel zou worden, maar CD&V had een tegenkandidaat naar voren geschoven in de persoon van Geert Debergh. Dus moest er geheim gestemd worden met briefjes, waarbij de twee jongste raadsleden, René Delerue en Nathan Duhayon, als getuige moesten fungeren. “Alleen met potlood stemmen, en alleen voor de effectieve kandidaten. Wie zich vergist kan een nieuw stembiljet krijgen”, leidde Wieland De Meyer de zaak in goeie banen. En vergiste Geert Debergh zich wel niet zeker ? Wat bij de burgemeester het voorspelbare grapje ontlokte : opletten dat de ongebruikte biljetten niet verdwijnen…”

Tot slot had de zichtbaar gelukkige burgemeester nog een kleine speech in petto, waarin hij toch nog even terugkeerde op de hele heisa rond de verkiezingsuitslag. “Eindelijk kunnen we ook in Heuvelland de installatie organiseren van de nieuwe gemeenteraad en schepencollege. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk kregen we dus op 14 maart de duidelijke uitspraak van de Raad van State dat de verkiezingen geldig waren, en dat alle voorafgaande beschuldigingen en verdachtmakingen op niets gebaseerd waren. Wie erin heeft meegelopen kijkt best nog eens goed in de eigen boezem en denkt misschien nog eens na over wat allemaal rondgebazuind werd. Het was het orgelpunt van heel wat procedures die we hier de afgelopen jaren jammer genoeg zagen passeren.”
“Maar ik wil van de gelegenheid toch nog eens gebruikmaken om iedereen te bedanken die de afgelopen maanden steun gaf waar nodig. Nogmaals, een oprecht dankjewel aan alle personen die in ons bestuur, de vrijwilligers en het gemeentepersoneel zijn blijven geloven. Dankjewel voor de deugddoende schouderklop, voor de berichtjes naar onze families, dankjewel aan ons personeel, dankjewel aan de vrijwilligers.”
De burgemeester had ook een persoonlijk dankwoord voor Ivo Fonteyne van N-VA Plus. “Omdat hij als enige bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen in Brussel verwoordde wat de meeste inwoners dachten. Toen de raad aan de oppositiepartijen vroeg wat ze van de hele procedure vonden durfde hij als enige duidelijk te stellen: het is gewoon tijd dat dit allemaal gedaan is. Wel Ivo en alle andere raadsleden: laat ons de bladzijde vandaag samen en definitief omslaan.”
“En het is belangrijk dat we dat vandaag in alle positiviteit kunnen doen. Want het bestuur van een gemeente is te belangrijk om te laten verzanden in gekibbel, procederen, communicatie via de sociale media of zelfs weg te lopen van het debat. Laat ons hier in de komende jaren goed en grondig debatteren, maar laat ons er nadien altijd een op kunnen drinken om de harde kantjes van een debat weg te spoelen.”
Wat na deze zitting meteen in de daad werd omgezet : harde kantjes waren er dit keer niet af te vijlen, maar het aangeboden glas van de gemeente smaakte des te meer.
The post Heuvellandse gemeenteraad eindelijk geïnstalleerd is provided by KW.be.