Nieuwe ingrepen tegen wateroverlast dringen zich op: “Werken krijgen prioriteit”

Tijdens de meest recente gemeenteraad polste Ronny Vanstechelman (Alternatief24) naar de geplande werken om wateroverlast in Bredene-Dorp tegen te gaan. “Wijkbewoners hoeven niet meteen zandzakjes in te slaan, maar we moeten op onze hoede zijn voor grote wateroverlast, zoals ze in de Westhoek meegemaakt hebben.”

Wie er de kaart met overstromingsgevoelige gebieden op www.waterinfo.be op naslaat beseft al snel: het donkerblauw, waarmee grote stukken van Bredene zijn ingekleurd, voorspellen weinig goeds bij wekenlange regen of een waterbom, zoals ze die in Pepinster meemaakten.

“Vooral de omgeving van de Dorpstraat en de Landweg is op dit vlak een kritische zone”, weet gemeenteraadslid Ronny Vanstechelman. “In het verleden werd hier, precies om wateroverlast te voorkomen, een terugslagklep geplaatst en een bufferbekken aangelegd. Dit bufferbekken is echter niet voldoende om calamiteiten te vermijden en bovendien laat het onderhoud ervan te wensen over.”

Pompstation

De aanpalende wijk met grotendeels nieuwbouwwoningen ligt bovendien lager dan de weilanden in de landbouwzone achter de Landweg. “Het gemeentebestuur plant hier met Farys dan ook de bouw van een pompstation, de plaatsing van rioleringen met een grotere buismaat en een aansluiting op het bufferbekken en het grachtensysteem.”

De omgevingsvergunning voor deze werken zou volgens Vanstechelman al in orde zijn en er zouden hiervoor ook al de nodige subsidies voorzien zijn van hogerhand.

“Ik heb er dan ook op aangedrongen om in het volgende meerjarenplan de nodige gelden te voorzien voor deze werken. Op deze manier kunnen we Bredene-Dorp in de toekomst behoeden voor wateroverlast. Nogmaals, bij normale regenval moeten de inwoners van het Dorp zich niet meteen zorgen maken maar we zijn beter voorbereid op uitzonderlijke en langdurige regen.”

Burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit), bevoegd voor openbare werken, bevestigde intussen dat het gemeentebestuur zich sterk bewust is van deze problematiek en de uitvoering van deze werken dan ook prioriteit zal krijgen.

The post Nieuwe ingrepen tegen wateroverlast dringen zich op: “Werken krijgen prioriteit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dit was het laatste publieke optreden van Paus Franciscus

Paus Franciscus is overleden. Gisteren, op Pasen, reed hij nog voor het eerst sinds hij een dubbele longontsteking overleefde weer in een openlucht pausmobiel het Sint-Pietersplein op. Hij begroette tienduizenden katholieken na de viering van de paasmis in het Vaticaan.

Lees meer »

Triatleet Louis Naeyaert doet dit jaar zijn eerste Ironman

Louis Naeyaert (29) neemt op zondag 27 april deel aan de Ironman 70.3 in Valencia. Voor de Brugse triatleet is dit zijn eerste internationale wedstrijd in 2025. Eind dit jaar staat hij aan de start van zijn eerste Ironman in het Zwitserse Thun.
The post Triatleet Louis Naeyaert doet dit jaar zijn eerste Ironman appeared first on KW.be.

Lees meer »

Auto gaat plots sneller rijden door kindertekening met vraag om trager te rijden: “Nogal vervelend in een zone 30”

In de Ooststraat in Lo hangt al enkele jaren nabij VBS Oogappel een bord met een tekening en de tekst ‘130 is niet goed, doe wat je moet’. Maar sommige auto’s met verkeersbordherkenning gaan blijkbaar plots sneller rijden als de camera het bord detecteert. “Nogal vervelend in een zone 30”, zegt Luc De Laere.
The post Auto gaat plots

Lees meer »

Elie Debaecke is de nieuwe wijkinspecteur voor Zuienkerke: “Sociale samenhang bevorderen”

Elie Debaecke (47) is sinds kort de nieuwe wijkinspecteur voor Zuienkerke. Hij nam de fakkel over van Tine Van Ruyskensvelde en is enthousiast om aan de slag te gaan. “In een hechte gemeenschap als Zuienkerke heb je als wijkinspecteur nog een zichtbare impact”, zegt hij.
The post Elie Debaecke is de nieuwe wijkinspecteur voor Zuienkerke: “Sociale samenhang bevorderen” appeared

Lees meer »

In Maaloula in Syrië klinkt opnieuw de taal van Jezus, tussen angst en hoop

De oorlog in Syrië drong ook door in Maaloula, een bergdorp waar christenen en moslims eeuwenlang vreedzaam samenleefden. Twee derde van de inwoners is christen, een derde moslim. Maar 13 jaar geweld heeft littekens achtergelaten. Vandaag rijst de vraag: keert de rust ooit terug? VRT NWS trok naar Maaloula en trof er angst en hoop. "Zullen we straks nog alcohol

Lees meer »

Door sluiproute in schenkbelasting loopt Vlaamse overheid 220 miljoen euro mis en toch wil Weyts er niet te veel aan sleutelen

Via een populair achterpoortje konden een recordaantal van 1.670 Vlamingen met een familieonderneming 7,35 miljard euro schenken aan hun erfgenamen zonder daarvoor één euro belastingen te betalen. Zo liep de Vlaamse overheid zo’n 220 miljoen euro mis. Waarover gaat het? En gaat minister van Financiën Ben Weyts (N-VA) dat achterpoortje sluiten?

Lees meer »