Van bistro in Wevelgem tot big in Bali, Nic (44) runt al twaalf jaar toprestaurant in het paradijs: “Droom om ooit een ster te behalen”

Hij is een tiental dagen in België en dat is uitzonderlijk voor Nic Vanderbeeken (44). De geboren Lauwenaar liet twaalf jaar geleden alles achter om zijn culinaire droom na te jagen in Azië. Intussen roert hij in de potten van een van de meest prestigieuze restaurants in Bali. Niet altijd even makkelijk, maar hij heeft er de rust gevonden. “Terugkeren naar België? Dat zit er niet meteen in.”

Voor het eerst een bezoekje aan het Atomium, een wandeling door Brugge en even de zeelucht opsnuiven in Oostende. Nic Vanderbeeken is een Belg, maar nu is hij vooral toerist in eigen land. Niet verwonderlijk, na nu al twaalf jaar in Azië te vertoeven. “Je ziet weer de mooie dingen die ons land rijk is. De dingen die slechter geworden zijn ook, maar toch”, glimlacht hij.

Hart verloren aan Bali

De 44-jarige Lauwenaar is even op vakantie, maar normaal roert hij in de potten bij Apéritif in het tropische Ubud, een plaats op het Indonesische eiland Bali. Het paradijs? Zeker, al was dat niet vanzelfsprekend. Nic droomde al van zijn 18de van het buitenland. “Ik zat zes weken in de VS en had mijn ouders laten weten dat ik niet meer ging terugkeren. Ik moest echter van mijn vader mijn zevende jaar afmaken, dus kwam ik terug.”

Uiteindelijk kwam hij via omzwervingen in enkele topzaken in Bistro Biggles in Wevelgem terecht, waar hij in 2010 de zaak aan het vliegveld overnam. De roep van het buitenland klonk echter te luid. “Op reis in Bali voelde ik me perfect gelukkig. Ik liep er rond met de glimlach. Toen wist ik dat ik in de buurt van dat eiland wou werken.”

“Ik laat me inspireren door het land, maar vergeet natuurlijk ook mijn basis niet”

Hij kreeg een aanbieding in Ho Chi Minhstad in Vietnam en liet alles achter. Helemaal alleen in de grote stad. “Al heel snel voelde ik dat het niks voor mij was”, vertelt hij. Een crisis. “Tot mijn zoon op vakantie kwam en we naar Bali trokken. Ik kreeg er een aanbod, deed een try-out en werd aanvaard. Een jaar proeftijd gaf ik mezelf, nu zit ik er al twaalf jaar. Ondanks dat ik ook naar Miami kon, maar mijn buikgevoel zei me te blijven.”

Cultuurverschil

Apéritif is een project waar we in ons land van duizelen. Gekoppeld aan een luxehotel met zicht op de jungle. Daar kan Nic volledig zijn ding doen. Het is te zeggen. “Toen ik voor de eerste keer kookte voor de grote baas bleek ze op zijn zachtst gezegd niet makkelijk te bekoren”, kan hij er nu om lachen.

Toch bleef hij zijn culinaire visie doorzetten. “Aan mijn gerechten probeer ik telkens een lokale toets te geven. Al die smaken en die kruiden die je hier vindt, ongelofelijk, ik ontdek nog altijd nieuwe dingen. Ik laat me inspireren door het land, maar vergeet natuurlijk ook mijn basis niet.”

Allerminst evident, want voor topgerechten heb je topkwaliteit nodig. “De vis en het vlees dat je hier hebt, vind je daar niet”, begint hij. Ook de cultuur daar is anders. “Je personeel is niet geschoold als bij ons, dat vraagt veel tijd. Als je boos wordt, dan lachen ze eerst om dan te blokkeren van de stress. Of de leveranciers. Komen ze vandaag niet, dan zal het wel morgen zijn. Het is een andere mentaliteit.”

Dromen van een ster

Toch slaagde Nic erin iets op te bouwen dat intussen naam en faam heeft. Zijn hoogtepunt? “Dat we covid overleefd hebben en intussen ons personeel konden blijven betalen. 80 procent van de bezoekers zijn toeristen, die konden toen niet komen”, vertelt hij. Al heeft hij ook goeie herinneringen aan die tijd. “We vierden mijn veertigste verjaardag met een jaar vertraging. Dat was een goed feestje. We stonden op de toog te dansen en dronken tequila van de fles. Meer details ga ik niet geven.”

Een bescheiden hoogtepunt, maar Nic mikt wel op meer. “Michelin zit hier nog niet, maar dat zit eraan te komen. Ik droom ervan om een ster te behalen”, klinkt het. Een droom? “Een ambitie eigenlijk. We proberen van bij het begin op sterrenniveau te koken. Mochten we dan geen ster behalen eens het zover is, dan zou ik ontgoocheld zijn. Maar ik denk ook dat er negatieve commentaar op zal komen. Dan is het voor het jaar daarop.”

Geluk afgedwongen

En daarna? Dat valt nog te bekijken. Nic heeft wel al een idee. “Mijn madam en ik zijn aan het bouwen in de jungle. De keuken is zo ingericht dat ik er ook tien gasten zal kunnen ontvangen. Dat zou ik nog graag doen. Geen bullshit, gewoon mijn ding doen voor een select kransje gasten. Dat lijkt me zalig.”

Al is zijn leven nu ook al zalig. “Ik ben intussen veel rustiger geworden en kan zeggen dat ik echt gelukkig ben”, klinkt het. Maar dat is dus niet vanzelf gekomen. “Veel mensen zeggen dat ik chance heb, maar ik ben ervan overtuigd dat ik dat zelf heb afgedwongen. Ik ben er altijd voor blijven gaan, ook na tegenslagen. Blijven geloven, dan zal het gebeuren. Al moet je er wel iets voor doen.”

Een terugkeer naar ons land zit er dus niet meteen in. Al geniet hij wel van zijn tijd hier. “We zijn al twee keer naar de frituur geweest”, lacht hij. “Een bezoek aan de supermarkt is ook ongelofelijk. Prijs-kwaliteit is dat niet te vergelijken. Kalfsvarkensgehakt, bijvoorbeeld, mijn vrouw had zoiets nog nooit geproefd. Maar weer naar België komen? Ik denk het niet.” (JDr)

The post Van bistro in Wevelgem tot big in Bali, Nic (44) runt al twaalf jaar toprestaurant in het paradijs: “Droom om ooit een ster te behalen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Dader 24 uur gegeven om ‘sorry’ te zeggen”: vader van Noa Lang knock-out geslagen voor ogen van jonge voetballertjes

Jeffrey Lang, de vader van voormalig Club Brugge-speler en huidig PSV-aanvaller Noa Lang, is slachtoffer geworden van mishandeling tijdens een jeugdtoernooi in Rotterdam. Op beelden is te zien hoe hij knock-out wordt geslagen door een man die tijdens een wedstrijd het veld oploopt. “Hij gaf me uit het niets een klap”, zei vader lang, die intussen excuses kreeg en daarom

Lees meer »

Rapport vraagt om nieuwe regels lokale verkiezingen weer wat aan te passen: “Carrousel van initiatiefrecht is te complex”

De carrousel van lijsten die na de lokale verkiezingen om de 14 dagen van initiatief wisselen om tot een coalitie te komen, heeft geleid tot "complexiteit en onzekerheid". Dat blijkt uit een evaluatie van de hervormde kiesregelgeving, in opdracht van Vlaams Binnenlandminister Hilde Crevits (CD&V). De bijna rechtstreekse aanduiding van de burgemeester na de lokale verkiezingen was dan weer wel

Lees meer »

Agence Van den Abeele en Meuleman & Loeters Vastgoed werken voortaan samen

Agence Van den Abeele, het oudste Brugse vastgoedkantoor en het toonaangevende Oostkampse kantoor Meuleman & Loeters Vastgoed hebben een strategische samenwerking opgestart. Door hun krachten te bundelen, zetten beide kantoren in op gedeelde waarden zoals klantgerichtheid, kwalitatieve service en duurzame groei. Samen versterken zij hun marktpositie en creëren ze nieuwe mogelijkheden voor een nog completere, efficiëntere en toekomstbestendige vastgoedservice.

Lees meer »

Waarom de telefoontjes van Trump naar Poetin en Zelensky deze middag niet zonder risico zijn

Met enkele telefoontjes wil Donald Trump de oorlog in Oekraïne in een plooi leggen. Vanmiddag spreekt de Amerikaanse president eerst met de Russische president Vladimir Poetin, daarna met de Oekraïnse president Volodymyr Zelensky en hij heeft beloofd eerst ook nog even naar de Europese leiders te luisteren. We vragen aan professor internationale politiek David Criekemans wat we mogen verwachten. “Het

Lees meer »

Historische muurschilderingen uit voormalig Kasteel Storme gered van vernieling

De grote wandschilderingen, die in de jaren ‘90 werden gered bij de sloop van Kasteel Storme, dreigden vernietigd te worden door de Koning Boudewijnstichting. Na de passionele inzet van heel wat betrokkenen, waaronder architect Marc Belderbos die de werken lange tijd stockeerde, wil baron Philippe Casier ze nu overnemen en redden.
The post Historische muurschilderingen uit voormalig Kasteel Storme

Lees meer »