Woordvoerder Westtoer Dirk Marteel met pensioen: “Kusttoerisme moet blijven inzetten op spreiding in tijd en ruimte”

Oostendenaar en persverantwoordelijke van Westtoer Dirk Marteel (64) gaat met pensioen. Hij blikt terug : “Ik zag het toerisme grondig veranderen, maar zie nog tal van mogelijkheden voor de kust.” Toch legt hij zich de komende periode toe op het verhaal van de Siol, het laatste houten vissersvaartuig.

“De kust oefent op mensen uit het binnenland een enorme aantrekkingskracht uit omdat iedereen wel jeugdherinneringen heeft aan de kust. Het nostalgisch gevoel zorgt voor een meerwaarde. En mensen komen ook naar hier voor de horizon. Die zie je niet in Charleroi, Brussel of Gent. Enkel aan de kust is die niet belemmerd door gebouwen, heuvels of bomen”, zegt Dirk Marteel.

De Zeewacht

Zelfs nu nog promoot de gewezen woordvoerder van Westtoer de tijdloze troeven van de kust. “Ik ben afgestudeerd als journalist. Mijn eerste job was begin jaren ’80 bij De Zeewacht, toen nog gevestigd in de Alfons Pieterslaan. Gedurende enkele jaren was ik verantwoordelijk voor de Westkust en maakte ook reportages. Het was een heel fijne tijd.”

Nadien werd Dirk reisjournalist in binnen- en buitenland voor Het Laatste Nieuws. “Ik zag een groot deel van de wereld, behalve Azië. Eind jaren ’90 kwam ik in contact met het toenmalige Westtoerisme. Ik wilde met hen gewoon eens mijn inzichten en kennis over toerisme delen, maar ze haalden me binnen bij de persdienst (lacht). Ik maakte later ook de oprichting mee van Westtoer als volwaardig provinciebedrijf voor toerisme en recreatie. Ik ben er meer dan 25 jaar gebleven.”

Toerisme evolueert

“Het toerisme in West-Vlaanderen, en zeker aan de kust, is geëvolueerd tot een sterke economische sector. De kust is bovendien een bestemming geworden voor de vier seizoenen. Het is een boutade, maar vroeger werden aan de kust de rolluiken opgehaald op 1 juli en neergelaten op 31 augustus. Het kantelpunt lag begin deze eeuw. Terwijl de touroperators toen massaal inzetten op goedkope zonnereizen, kozen we er in het eerste strategisch plan voor om de kust te promoten als een bestemming voor het hele jaar.”

“Na 30 jaar stel ik vast dat bij de eerste zonnestralen, begin maart, iedereen aan de kust wil zijn. Voor een dichtbij-vakantie zonder veel transport. Dat is geen verdienste van Westtoer alleen. De kuststeden zijn elk op hun beurt toeristische toppers en pakken het uitstekend aan. Iedereen heeft zijn eigen authenticiteit. Toerisme is vandaag niet alleen een sterke economische pijler, maar ook een volwaardig onderdeel van de samenleving. Het is belangrijk dat kustbewoners trots zijn op hun regio. Ze zijn ambassadeurs.”

Visie

Dirk neemt momenteel zijn vakantie op, gaat over enkele weken met pensioen en spreekt vrij : “De kust kan nog altijd een voorsprong nemen door te spreiden in tijd. Niet alle zaken moeten in dezelfde periode georganiseerd worden. We moeten ook spreiden in ruimte. Niet iedereen moet op hetzelfde moment op dezelfde plaats zijn. Laat mensen plekken ontdekken die op het eerst zicht niet zo evident zijn. De kunsttriënnale Beaufort, van maart tot november, is een voorbeeld dat spreiding in tijd en ruimte kan zorgen voor meer bezoekers, meer beleving en meer kwaliteit. De toeristische sector moet blijven inzetten op die spreiding.”

Ook over zijn Oostende heeft Dirk een positieve mening : “Het blijft interessant om het pure DNA van de stad koesteren. Als je de ziel niet koestert, kun je het heden niet begrijpen en kun je je niet klaarmaken voor de toekomst. Men mag in Oostende gerust aan de slag gaan met maritiem erfgoed en dat op een hedendaagse manier brengen. De toerist gaat immers ook op zoek naar beleving en emotie.”

Siol

Er wacht Dirk geen zwart gat na zijn pensioen. Hij gaat reizen en maakt meer tijd voor de kleinkinderen. En hij heeft een bijzonder project : “Enkele jaren geleden kreeg ik telefoon met de vraag of ik Emiel Marteel kende. Hij had de vissersboot Siol gebouwd. Ik kende Emiel niet, maar vroeg het aan mijn vader. Dat was de start van een zoektocht naar mijn eigen geschiedenis en die van de Siol. Daarover schrijf ik een boek. De Siol is het laatste houten vissersvaartuig. Het werd in 1957 gebouwd op de scheepswerf Loy en voer tot 2005. Het werd door reder Willy Versluys gered van de sloop en lag eerst op de Baelskaai. Nu ligt het aan de slipway.”

“Ik zal me inzetten om het vissersvaartuig Siol op te waarderen”

Het wordt meer dan een boek. “Ik heb goede hoop dat we een manier vinden om het publiek te tonen wat de Siol was en het verhaal te vertellen over dit iconische vissersvaartuig. We gaan er geen varend schip van maken, maar er zijn wel mogelijkheden om het schip een toekomst te geven op de plaats waar het nu ligt, aan een drukke fiets- en wandelroute. Er waren al gesprekken met het stadsbestuur en ik heb daar een positief gevoel bij. Met vereende krachten komen we er.”

The post Woordvoerder Westtoer Dirk Marteel met pensioen: “Kusttoerisme moet blijven inzetten op spreiding in tijd en ruimte” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Mijn zot idee is nog wat groter uitgedraaid”: jarig rusthuis ‘breit’ uit tot zelfs het dorp te klein werd

Het woonzorgcentrum van Vlamertinge is jarig en dat wordt gevierd met honderden creaties die er de voorbije jaren gebreid werden. Ze sieren nu het hele dorp, tot de laatste boom en lantaarnpaal. “Bij het uithangen hadden we meer dan 3.000 spanbandjes nodig.”
The post “Mijn zot idee is nog wat groter uitgedraaid”: jarig rusthuis ‘breit’ uit tot zelfs het

Lees meer »

“1 mei was meteen vuurdoop”: jaren geleden vluchtten ze voor oorlog, nu starten Nasim (33) en Sami (39) eigen horecazaak La Marée

Twee goede vrienden met de Afghaanse nationaliteit en met een pak ervaring in de horeca, zijn een eigen zaak gestart op de Oostendse zeedijk. Nasibuulah Baderkhel (33) en Samullah Bahderkhel (39) hanteren in La Marée niet de Oosterse, maar de Franse keuken. “Na jaren in Belgische restaurants gewerkt te hebben, was het tijd om op eigen benen te staan”, zegt

Lees meer »

Pakistan haalt Indiase drones neer die luchtruim binnendringen

India zegt in Pakistan kampen van terroristen te hebben gebombardeerd na een bloedige aanslag op burgers in Kasjmir. Pakistan noemt de Indiase aanvallen een “oorlogsdaad” en heeft zijn leger toestemming gegeven tot een “gepaste tegenactie”. De spanning tussen de twee kernmachten is de afgelopen tijd enorm opgelopen. Volg het op de voet in onze liveblog.

Lees meer »

Glenn Goemaere (SCT): “Het werk is nog niet af”

SCT Menen (4C) begon hoopgevend aan de eindronde en walste vorige zondag met 2-5 over reeksgenoot FC Marke B. Een opsteker in het vooruitzicht van de komende wedstrijd op Sparta Heestert B. “Ondanks dat we onze eerste opdracht buitenshuis moesten doen, hebben we de klus vlot geklaard”, zegt kapitein Glenn Goemaere.
The post Glenn Goemaere (SCT): “Het werk is

Lees meer »

Enkeloperatie maakt einde aan seizoen Timothy Castagne, die ook interlands in juni mist: “Speelde vier maanden lang met scheurtjes”

Timothy Castagne (29) is voor langere tijd out na een enkeloperatie. De Rode Duivel deelde op Instagram een foto van zijn ingegipste voet. Hoe lang zijn revalidatie precies zal duren, is nog onduidelijk, maar zijn seizoen zit er zeker op. Ook de interlands in juni komen nog te vroeg: “Moeilijk om de nationale ploeg even te verlaten”, schreef hij nog

Lees meer »

Kunnen David (19) en Seppe (18) terug naar huis of blijven ze in Keniaanse cel? Straks uitspraak in mierensmokkelproces

Welke straf krijgen de twee jonge Kempenaren die in Kenia vastzitten op verdenking van het smokkelen van duizenden mieren naar Europa? Op die vraag hopen hun moeders – en inmiddels de rest van de wereld – woensdag een antwoord te krijgen. Begin april werden de twee betrapt met duizenden mierenkoninginnen in hun hotelkamer. Sindsdien zitten ze in een Keniaanse cel.

Lees meer »

Cohousing Ten Broele blaast beschermd erfgoed in hartje Kortrijk nieuw leven in

Op zondag 18 mei gooit het toekomstige cohousingproject Ten Broele de deuren open voor het brede publiek tijdens Herbestemmingsdag. Een unieke kans om de historische huizen Chomé en De Kroon in hun huidige staat te bewonderen, voor de renovatiewerken dit najaar van start gaan.
The post Cohousing Ten Broele blaast beschermd erfgoed in hartje Kortrijk nieuw leven in appeared

Lees meer »

“Ze hebben berouw getoond”: Molse ‘mierensmokkelaars’ betalen meteen boete van 7.000 euro en hebben gevangenis verlaten

“Er is geen enkele rechtvaardigingsgrond om vijfduizend mierenkoninginnen in je bezit te hebben”, zei de Keniaanse rechter woensdagochtend streng. “Maar de beklaagden verdienen een tweede kans.” David L. (19) en Seppe L. (18) uit Mol kregen daarom elk een geldboete van één miljoen Keniaanse shilling (omgerekend 6.831 euro) voor mierensmokkel. De boete werd de dag van de uitspraak nog betaald,

Lees meer »