45 procent minder grensarbeiders werken in West-Vlaanderen, maar West-Vlamingen trekken ook iets minder naar de buurlanden

Het aantal werknemers van over de grens dat in West-Vlaanderen komt werken is het afgelopen jaar met 45 procent gedaald. Maar omgekeerd gaan ook minder West-Vlamingen in een van onze buurlanden werken, maar liefst 10 procent. Dat blijkt uit een analyse van de recentste RIZIV cijfers door HR-expert Acerta Consult. “Onder andere thuiswerk, de verkeersdruk en de fiscale druk hebben een impact op grensarbeid.”

In 2024 waren er heel wat minder werknemers uit het buitenland, die de grens overstaken om te komen werken in België. Het aantal grensarbeiders, dat specifiek naar West-Vlaanderen kwam werken is in de afgelopen jaren fel gekrompen. Nu zijn het er nog slechts 3.649 grensarbeiders, terwijl het er in 2020 nog 6.636, maar liefst 45 procent meer waren. Het gaat wel nog altijd voornamelijk om Fransen, die in onze provincie komen werken.

“Het is logisch dat we in België ook over de grenzen kijken voor werknemers, want ons land is klein”

Volgens Christophe Hameeuw, expert internationale tewerkstelling bij Acerta Consult kan grensarbeid België vooruithelpen. “België is een klein land. Waar je ook bent, de landsgrens is altijd dichtbij. Het is dan ook logisch om bij het zoeken van werknemers ook buiten de landsgrenzen te kijken. Grensarbeid kan een mogelijke oplossing zijn bij het aanpakken van de arbeidskrapte. Toch zien die daling van grensarbeiders, die naar ons komen.”

Minder West-Vlamingen

Maar ook de omgekeerde trend van Belgen, die in de buurlanden gaan werken, daalde in de afgelopen vijf jaar met 4,1 procent. In de West-Vlaamse cijfers zien we dat nog des te meer: Het aantal West-Vlamingen dat over de grens werkt, is de laatste jaren met zelfs 135, oftewel 10,1 procent gedaald. West-Vlaamse grensarbeiders trekken vooral naar Frankrijk (784 personen), Nederland (272), maar ook naar Groot Hertogdom Luxemburg (123) en Duitsland (21).

Verschillende oorzaken

Dat de grensarbeid naar en vanuit België afneemt, kan te maken hebben met verschillende factoren volgens expert Hameeuw. “Voor corona werkte men meestal op kantoor en kwamen mensen dagelijks naar België op kantoor. Anno 2024 wordt er vaker van thuis uit gewerkt, waardoor grensarbeiders vaak deels van thuis uit en deels in België werken. Maar het kan ook zijn dat ze volledig thuis werken vanuit Frankrijk. Dan is waarschijnlijk de Belgische sociale zekerheid niet meer van toepassing, waardoor ze niet meer opduiken in de RIZIV-cijfers en we daar een daling zien.”

“Het kan zijn dat mensen sinds corona volledig van thuis uit werken”

“Daarnaast vormt verkeersdrukte ook een obstakel voor sommige werknemers om in België te komen werken. Bovendien kan de afschaffing van het ‘oude’ Belgische expatstatuut en de invoering van een nieuw expatstatuut kunnen ook een rol spelen, want de nieuwe toelatingsvoorwaarden zijn strenger geworden. Als een werknemer daar niet aan voldoet, dan zal de fiscale druk voor de werkgever voor deze mensen hoger zijn. Dat kan ook een daling in de hand werken”, besluit Hameeuw.

The post 45 procent minder grensarbeiders werken in West-Vlaanderen, maar West-Vlamingen trekken ook iets minder naar de buurlanden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KSA De Kouter viert 40 jaar: “Spel en vriendschap nog steeds belangrijk”

KSA De Kouter uit Poperinge pakt op 9 en 10 mei groots uit: de jeugdvereniging viert haar 40-jarig bestaan met een feestweekend vol nostalgie, spelplezier en verbondenheid. “Wat in 1985 begon met een handvol geëngageerde jonge vrouwen, is vandaag uitgegroeid tot een bloeiende jeugdbeweging die elke zaterdag klaarstaat voor kinderen en jongeren”, zegt Jolien Cambie van KSA De Kouter.

Lees meer »

Vaticaan deelt eerste beelden van opgebaarde paus

Het Vaticaan heeft dinsdagochtend de eerste beelden van de opgebaarde paus Franciscus vrijgegeven. Daarop is te zien hoe de paus met witte mijter en rood kazuifel met een paternoster in zijn handen in een kist ligt, geflankeerd door twee Zwitserse gardes.

Lees meer »

Uittredingsvergoedingen zorgen voor discussie op de gemeenteraad in Moorslede: “O gie vule sos”

Op de gemeenteraad donderdagavond in Moorslede kreeg fractieleider Ward Gillis (PRO) van gewezen schepen Geert Vanthuyne (Visie) een ferme slag onder de gordel. Gillis voegde over de uittredingsvergoeding voor een schepen of burgemeester een agendapunt aan de dagorde toe en vergeleek het met de Pak de poen-show, eind de jaren 80 op de toenmalige BRT.
The post Uittredingsvergoedingen zorgen

Lees meer »

Gewezen bierhandelaar Gilbert Foulon (81) uit Ledegem overleden

In het AZ Delta Rumbeke is Gilbert Foulon (81) uit Ledegem overleden. Hij was zaakvoerder van Bieren Foulon. Zijn dochter Els en haar echtgenoot Frank Vandermeulen zetten de familiezaak ondertussen verder.
The post Gewezen bierhandelaar Gilbert Foulon (81) uit Ledegem overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Openluchtfestival Gooikoorts met Sam Bettens wordt volledig rookvrij: “Op de meestal festivals mag je nu nog roken”

Het openluchtfestival Gooikoorts wordt dit jaar voor het eerst volledig rookvrij. Nergens mag er nog gerookt worden op de festivalweide in Gooik. Voorts belooft de organisatie opnieuw 3 dagen optredens van bekende folkgroepen uit binnen- en buitenland. De groep Kadril met zanger Patrick Riguelle komt er zijn 50e verjaardag vieren. Opvallendste artiest op de affiche dit jaar is Sam Bettens.

Lees meer »

Wereld Economisch Forum in Davos voert onderzoek naar stichter wegens mogelijke verduistering van geld voor massages en luxereizen

Het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos, de jaarlijkse hoogmis voor de economische en politieke wereldelite, is een onderzoek gestart tegen zijn stichter en ex-voorzitter Klaus Schwab (87). Hij en zijn vrouw worden er in een anonieme brief van een klokkenluider van beschuldigd geld van de organisatie te hebben gebruikt voor persoonlijke uitgaven, zoals massages en luxereizen.

Lees meer »

Het ziet eruit als een bouwwerf en is zo banaal dat veel toeristen er nietsvermoedend voorbijlopen: dit is de plek waar paus Franciscus begraven wordt

Het centrum van het Vaticaan ligt de komende tijd in Rome. Daar wordt paus Franciscus, geheel in strijd met de traditie, begraven. De precieze plek van zijn graf wordt afgeschermd, maar wie de gedetailleerde beschrijving in het testament van de paus volgt, kan de “banale” eeuwige rustplek van Franciscus nu al ontdekken.

Lees meer »

Eerste Belgische F-16-piloot die 5.000 vlieguren haalde, stijgt voor laatste keer op in Kleine-Brogel: “Droomde hier al van als kleuter” 

Commandant vlieger Steven "Vrieske" De Vries heeft zijn allerlaatste F-16 vlucht achter de rug. Als eerste niet-Amerikaan overschreed hij 5.000 vlieguren met de F-16. Sterker nog, hij is de enige die die uren uitsluitend in operationele trainingen en missies volbracht. "Het draait niet om die uren, maar om goed te zijn in wat je doet", geeft de piloot nog als

Lees meer »