Anker van driemaster Belgica krijgt plaatsje op Oosteroever

Het gelichte anker van de legendarische driemaster ‘Belgica’ waarmee Adrien de Gerlache en zijn bemanning als allereersten overwinterden op de Zuidpool, krijgt zijn definitieve bestemming op de Oostendse Oosteroever. Een blijvende herinnering aan het schip, de expeditie, haar pionierende leider en bemanning die trouwens ook een nauwe band had met Oostende. Dit met dank aan het Belgica Genootschap en het VLIZ.

Het gerestaureerde en geconserveerde 700 kilogram zware anker rust nu in de schaduw van het Marien Station van het VLIZ en ’s nachts onder het licht van Lange Nelle als stille maar krachtige getuige van de legendarische Belgica-expeditie van 1897-1899, o.l.v. Adrien de Gerlache (1866-1934).

Na zijn studies Toegepaste Wetenschappen volgde de Gerlache een opleiding bij de Marine in Antwerpen en later ook aan de Zeevaartschool in Oostende. Daar haalde hij het brevet van tweede luitenant op de grote vaart. Al rap kreeg hij de post van officier op de mailbootdienst Oostende-Dover en bevorderde er later tot eerste luitenant. In 1894 behaalde hij zijn diploma van Kapitein ter lange omvaart. Zijn reis naar Antarctica met de Belgica in 1897-1898 en de penibele overwintering in het pakijs was meteen de eerste die op een wetenschappelijke wijze het ‘laatste continent’ onderzocht. Onder ruime belangstelling vertrok op 16 augustus 1897 het schip vanuit Antwerpen. Aan boord ook 2de luitenant Roald Amundsen die er in 1911 in slaagde om als eerste de geografische zuidpool te bereiken. De 36 meter lange Belgica liep met haar 19 koppige bemanning wegens motorpech nog even binnen in Oostende. Hier lag het schip aangemeerd naast het koninklijk jacht Alberta van Leopold II, die het project niet erg genegen was maar toch een hoffelijkheidsbezoek bracht aan het schip. Van hieruit vertrok de expeditie definitief op 22 augustus naar de Zuidpool. In 1905 is de Belgica nog gefotografeerd in het huidige Mercatordok recht voor het O.-L.-V.-college. Opmerkelijk: Op 2 april 1959 kwam de bemanning van de eerste Belgische expeditie o.l.v. zijn zoon Gaston de Gerlache in Oostende aan.

Wrak

Ooit koos deze houten driemaster als Patria het ruime sop als walvisvaarder vanuit het Noorse Svelvik. In 1896 kocht de Gerlache het vaartuig en doopte het om tot Belgica. Na de spraakmakende Zuidpoolexpeditie werd het schip achtereenvolgens nog uitgerust als walvisvaarder en Arctisch onderzoeksschip. Vanaf 1916 deed het als Isfjord nog dienst voor kolentransport tussen Spitsbergen en Noorwegen en drijvend visverwerkend platform. Om eind de jaren 1930, als kolenopslagplaats te eindigen. Gevuld met Britse munitie zonk het schip in de meidagen 1940 na een Duitse luchtaanval. Pas in 1990 zouden duikers van een lokale club het wrak herontdekken in een baai in het Noorse Harstad, op 22 meter diepte zo’n tweehonderd meter uit de kust. Het schip werd dan wel als maritiem erfgoed beschermd, maar was te wrakkig om nog te bergen. Wel schonk de eigenaar van het vaartuig, Kristian Holst, een van de twee originele ankers aan het Arctisch museum in Tromsø.

Belgica Genootschap

En dan kwam het Belgica Genootschap het verhaal binnengevaren. Met reder-ter-visserij Willy Versluys als voorzitter, kleinzoon Jean-Louis de Gerlache, maritieme archeologen Marnix Pieters, Tom Lenaerts en Tomas Termote en algemeen directeur van het VLIZ Jan Mees als medestichters. Deze vzw had als doel bij te dragen tot de kennis van Belgisch maritiem erfgoed. Kort daarop werd het Genootschap eigenaar van het wrak na een milde schenking van de erfgenaam van de laatste eigenaar Kristian Holst. Helaas was het schip toen al niet meer te redden.

Leden van het Genootschap reisden een paar keer naar het hoge noorden en konden een aantal karakteristieke scheepsonderdelen opduiken. Het tweede anker werd naar aanleiding van een bezoek aan Noorwegen van het Belgica Genootschap, aan deze vzw gedoneerd. Toen de vzw haar activiteiten staakte, schonk Willy Versluys als bezieler van het project vorig jaar het tweede anker aan het VLIZ. Daar werd het anker in de voorbije jaren na het verwijderen van zouten en corrosie vakkundig geconserveerd en op woensdag 19 maart officieel onthuld door gouverneur Carl Decaluwé die nog eens een oproep deed aan onze overheden om het langdurig dispuut met de Franse rederij Genavir, die het oceanografisch vaartuig Belgica beheert, op te lossen.

Ensor en de Gerlache

Van 1890 tot 1902 woonde de Gerlache, als luitenant op de mailboten, in de Rogierlaan 60. In het begin van WOI werkte hij als marineofficier aan de ontruiming van de Oostendse haven van en het transport van de vele vluchtelingen. Later tekende hij als directeur van het Zeewezen het ontwerp van de driemaster en opleidingsschip Mercator.

De Belgica ligt aangemeerd in het Handelsdok (nu Mercatordok) voor het O.-L.-V.-College in Oostende omstreeks 1905. (gf)
De Belgica ligt aangemeerd in het Handelsdok (nu Mercatordok) voor het O.-L.-V.-College in Oostende omstreeks 1905. (gf)

Tijdens zijn jarenlange verblijf in Oostende moeten de De kunstschilder en de ontdekkingsreiziger elkaar ontmoet hebben in hun beider liefde voor Oostende en de zee. Maar ook in Brussel hadden ze gemeenschappelijke vrienden. Als Academiestudent was Ensor kind aan huis bij de familie Rouseau. Vader Ernest was professor en rector aan de Vrije Universiteit. Zijn zoon Ernest jr. woonde toen op een boogscheut van de Gerlache. Misschien was die laatste ooit te gast tijdens een van de vele avondlijke reünies ten huize Rousseau waar kunstenaars, politici, wetenschappers en anarchisten elkaar ontmoetten, samen musiceerden, en discussieerden? Ensor was ook stichtend lid van de avant garde groep Les XX. Hoogstwaarschijnlijk moet de Oostendenaar daar op een van de vele kunstsalons de Gerlache, die veel kunstenaars kende, hebben ontmoet. Zeker is dat Ensor zijn ets Les Patineurs opgedragen (‘voor Adrien’) en geschonken heeft aan de Gerlache.

The post Anker van driemaster Belgica krijgt plaatsje op Oosteroever is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Feestelijke pensioenviering voor meester Jan Vanwynsberghe bij VBS Sint-Pieter

Vrijdag stond in VBS Sint-Pieter in Kuurne alles in het teken van directeur/meester Jan Vanwynsberghe, die na een mooie loopbaan binnenkort van zijn welverdiend pensioen mag genieten. Vanaf 1 mei 2025 gaat directeur Jan officieel met pensioen, na acht jaar als directeur en vele jaren als toegewijde leerkracht.
The post Feestelijke pensioenviering voor meester Jan Vanwynsberghe bij VBS Sint-Pieter

Lees meer »

Ook burgemeester en schepenen geven negatief advies over Dreefmolen in Loppem: “We steunen onze inwoners”

Na de 882 bezwaarschriften van de inwoners, dient nu ook het lokaal bestuur een negatief advies in tegen de geplande Dreefmolen. De windturbine zal onaanvaardbare effecten hebben op het vlak van geluid, slagschaduw, veiligheid, natuur, erfgoed en goede ruimtelijke ordening, luidt het. Tegen 1 juli beslist de Vlaamse overheid.
The post Ook burgemeester en schepenen geven negatief advies over

Lees meer »

Dieven stelen koersfietsen van Eli (24) uit kelderruimte: “Zeker 4.000 euro waard, ik had beter gps-tracker geplaatst”

Een bittere pil voor Eli (24), een student en fervent triatleet uit Gent. Toen hij deze week vanuit zijn kot naar het appartement van zijn ouders op de Brusselsesteenweg trok voor een ontspannend fietstochtje, wachtte hem een onaangename verrassing: zijn twee dure fietsen, goed voor een totale waarde van zo’n 4.000 euro, waren spoorloos verdwenen. “Niemand heeft iets gehoord of

Lees meer »

“Het lijkt meer op een label kopen dan er één verdienen”: Schepen uit Harelbeke reageert op verlies titel ‘Faire gemeente’

Schepen Lynn Callewaert vindt dat Harelbeke zich wel degelijk inzet voor eerlijke handel. “FairTrade en duurzaam aankopen zijn verankerd in het beleid van Harelbeke. Maar we kijken verder dan onze eigen stad”, klinkt het. De reactie komt er na een artikel op VRT NWS over Faire Gemeenten van de hand van Nanouk Lemmerling. Daarin staan 18 gemeenten vermeld, waaronder Harelbeke,

Lees meer »

De favoriete West-Vlaamse adresjes van… Bianca Vanhaverbeke

Elke week geeft een bekende of minder bekende West-Vlaming hier vier tips. Deze week: Bianca Vanhaverbeke uit Kachtem. Bianca is actrice en leerkracht woord aan de kunstacademie Art’Iz in Izegem.
The post De favoriete West-Vlaamse adresjes van… Bianca Vanhaverbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Actiecomité tegen windmolen van 250 meter hoog overhandigt bezwaarschriften bij Damse gemeenteraad

Het actiecomité tegen een windmolen in Den Hoorn overhandigde voor de gemeenteraad een pak bezwaarschriften aan burgemeester Joachim Coens (CD&V Plus). De burgemeester herhaalde dat Stad Damme negatief zou adviseren. Nog op de raad ijverde Eveline Van Quekelberghe (N-VA) voor het terug plaatsen van speeltoestellen die al twee jaar stof staan te vergaren in een loods.
The post Actiecomité

Lees meer »

Gratis woningcheck moet aantal valpartijen bij thuiswonende senioren doen verminderen: “Een op drie valt minstens één keer per jaar”

Tijdens de Week van de Valpreventie lanceert de thuiszorgdienst Kotee het nieuwe initiatief ‘je woning onder de loep’. “Met deze gratis woningcheck willen we klanten en hun omgeving bewust maken van valrisico’s in en rond hun woning en hen helpen om die risico’s te verkleinen”, aldus Soetkin Kesteloot, directeur van Kotee.
The post Gratis woningcheck moet aantal valpartijen bij

Lees meer »

Twaalf jongeren verdronken bij bootongeval in Ivoorkust

Twaalf kinderen en tieners zijn maandagavond verdronken nadat een prauw, een lange smalle boot, kapseisde in de lagune bij Abidjan in Ivoorkust. Het ongeval gebeurde tijdens een uitstap georganiseerd door een lokale kerk ter gelegenheid van Pasen. Dat heeft de Ivoriaanse minister van Sport en Leefmilieu, Adjé Silas Metch, dinsdag gemeld.

Lees meer »