Woonstart opent vijftien nieuwe sociale woningen in Klijtenstraat in Tielt: “Maar de nood blijft hoog”

Anderhalf jaar na de opstart van de nieuwe woonmaatschappij, maakt Woonstart werk van een eerste uitbreiding in hun aanbod sociale woningen. Aan de Klijtenstraat in Tielt neemt de woonmaatschappij vanaf 1 april vijftien nieuwe sociale woningen in gebruik. Een mooie uitbreiding volgens voorzitter Luc Vannieuwenhuyze, al blijft de vraag naar extra woningen groot.

Vier jaar geleden keurde de Vlaamse regering een nieuw decreet goed, waarmee werd vastgelegd dat er in elke streek slechts één woonmaatschappij mag bestaan. Van 88 sociale huisvestingsmaatschappijen en 48 sociale verhuurkantoren, moest Vlaanderen naar 42 woonmaatschappijen. In juni 2023 werd zo in Tielt het startschot gegeven van Woonstart, de nieuwe woonmaatschappij van het werkingsgebied Midwest-Oost dat de gemeenten Tielt, Wingene, Ruiselede, Pittem en Meulebeke omvat.

De nieuwe woonmaatschappij had in eerste instantie 960 woningen in haar bezit, maar maakte meteen ook de intentie bekend om dat aantal tegen 2028 te verhogen naar 1.500. Donderdag heeft Woonstart een eerste stap gezet in die uitbreiding, met de opening van vijftien nieuwe sociale woningen in de Klijtenstraat in Tielt.

Gemeenschappelijke tuin en fietsenstalling

“De nieuwe woningen zijn een antwoord op de grote vraag naar betaalbare, kwalitatieve woonruimte”, zegt algemeen directeur Kris Verwaeren. “De appartementen zijn technisch, energetisch en comfortabel up-to-date, met aandacht voor onderhoudsvriendelijkheid. Het project, dat al in 2017 werd opgestart, vervangt twee verouderde woningen en twee oude loodsen in slechte staat.”

Na de sloop in 2020 en de bouwvergunning in 2022, startten de werken in de zomer van 2023. In februari werden de werken afgerond. De uitbreiding bestaat uit vijftien zuidelijk gerichte appartementen met één, twee of drie slaapkamers, een eigen parkeerplaats, een berging en toegang tot een gemeenschappelijke tuin en fietsenstalling. De financiering voor de bouw kwam van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. De totale bouwkost bedroeg 3.641.201 euro inclusief BTW, wat neerkomt op een gemiddelde van 242.746 euro per appartement.

Dankzij de nieuwe woningen zullen vijftien gezinnen vanaf 1 april hun thuis kunnen vinden in het centrum van Tielt. “Dit is een mooie uitbreiding, maar de nood blijft hoog”, benadrukt Woonstart voorzitter Luc Vannieuwenhuyze. “We beheren intussen ruim 1.000 woningen in Tielt, Wingene en Pittem, maar er staan nog 978 kandidaten uit de regio op de wachtlijst. Inzetten op nieuwbouw én renovatie blijft dan ook cruciaal om aan die vraag te kunnen beantwoorden.”

Nog projecten gepland

Er komen dan ook heel wat projecten aan voor de woonmaatschappij. “In de Keidamstraat zullen we negentien woningen renoveren”, zegt operationeel directeur Peter Declerck. “In de Collegesite zijn ook enkele loten gereserveerd voor sociale woningen en aan de Zuiderring komen er binnenkort enkele sociale koopwoningen bij. In de Hoogmolenweg in Aarsele willen we ook 36 sociale woningen realiseren, en voor de andere gemeenten zitten nog heel wat andere projecten in de pijplijn. De meeste projecten zullen nog enkele jaren in beslag nemen, maar we maken er met de woonmaatschappij dus wel werk van om iedereen zo snel mogelijk te kunnen bedienen van een woning.” (csd)

The post Woonstart opent vijftien nieuwe sociale woningen in Klijtenstraat in Tielt: “Maar de nood blijft hoog” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kabinet-Demir nuanceert uitspraak over Amerikaanse vragenlijst: “Niet specifiek gericht aan universiteiten”

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) nuanceert haar uitspraken van vanmorgen over een Amerikaanse vragenlijst over diversiteit die gestuurd zou zijn naar bepaalde Vlaamse universiteiten. Dat blijkt niet het geval. De vragenlijst zou soms onbedoeld beland zijn bij universiteitsonderzoekers, maar werd niet direct naar de universiteiten gestuurd. "Het gaat niet om bewust beleid van bovenaf."

Lees meer »

Liesbeth Van Impe over de eerste 100 dagen van president Trump: “Als je ervan uitgaat dat Trump kanonskogel is die systeem onderuit wil halen, dan draait hij hier zijn hand niet voor om”

De eerste 100 dagen van Amerikaans president Donald Trump deed de wereld op zijn grondvesten daveren. In een speciale reeks van ‘Het Punt van Van Impe’ analyseert hoofdredacteur Liesbeth Van Impe in vier afleveringen de nieuwe wereldorde. “Er is één belangrijke les bij de eerste 100 dagen van Trump: Er zijn veel wetten en regels. Bij elk van die regels

Lees meer »

Leerlingen Heilige Familie Ieper brengen kleur en beweging in geriatrische afdeling Jan Ypermanziekenhuis

Op de dienst geriatrie van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper zijn zesdejaars van de middelbare school Heilige Familie kleurrijke muurschilderingen aan het maken die de patiënten moeten aanzetten om meer te bewegen. Eerder hadden dokters al een beweegroute uitgewerkt met verschillende opdrachten in de gangen van de afdeling, maar die stonden op een simpel A4-tje en waren weinig aantrekkelijk.

Lees meer »

Meer dan 100.000 euro ingezameld na protest partij van Geert Wilders tegen gratis uitstapje van asielzoekers naar de Efteling

Omdat de kermis in het Nederlandse dorp Sint Annaparochie vorig jaar uitmondde in een grote vechtpartij tussen lokale jongeren en asielzoekers, werd beslist om de vluchtelingen die dag gratis naar de Efteling te laten gaan. Maar de PVV, de partij van Geert Wilders, vond dat niet kunnen op kosten van de belastingbetaler. Daarop startte een geldinzameling.

Lees meer »