Ward (29) staat achter de tapkast van ‘Bij Julo’: “Ik wil de ziel van het café behouden”

In het centrum van Moen staat Ward Libberecht achter de tapkast van café ‘Bij Julo’. Een eerder vreemd zicht, een jongeman van 29 die een café uit de jaren 50 runt. Julo was destijds een getalenteerd beroepsrenner en hield er samen met zijn echtgenote café. Ward wil er de sfeer van weleer behouden. Je kan er dus niet enkel terecht voor een heerlijk streekbiertje maar ook voor een portie nostalgie.

Het café bestaat al van begin jaren 50, maar toen onder de naam ‘De Sportwereld’. Het werd opengehouden door Jules Depraetere en zijn echtgenote Denise. “Julo, zoals Jules door iedereen genoemd werd, was een beroepsrenner die mooie resultaten behaalde. Hij won ook geregeld op de wielerpiste die er toen in Moen nog was. Na zijn wielercarrière ging hij werken bij de firma Bekaert. Hij stierf in 2005. Zijn echtgenote hield het café nog een tijdje open”, vertelt Ward de voorgeschiedenis van ‘Bij Julo’.

Na het overlijden van Denise kwam het café te koop te staan. “Het was in 2017 en toen stopte ook het café Oud Gemeentehuis, een goed draaiend café-restaurant. Mede daardoor rijpte bij mijn vader het idee om café De Sportwereld te kopen. Toen we binnenstapten, was het alsof de tijd was blijven stilstaan, alles stond er nog zoals vroeger met als thema het wielergebeuren.”

In de beginjaren was het café enkel bij bepaalde gelegenheden open en al vlug volgde de coronaperiode. “In de zomer van 2021 werd alles wat losser en kenden we de knaldrang. Het café was dan ook de hele zomer open en kon op heel wat succes rekenen.”

Authenticiteit

Ondertussen werd de naam van het café gewijzigd in ‘Bij Julo’. De sfeer en authenticiteit werd er behouden. “Het is zeker niet de bedoeling om hier grote veranderingen door te voeren. Wel werd de elektriciteit volledig vernieuwd, maar de oude schakelaars zijn blijven hangen al doen ze geen dienst meer. Dit geldt ook voor de oude zekeringskast. Behalve onderhoudswerken blijft alles hier dus zoals vroeger. De ziel moet blijven, daar zal ik zeker over waken”, vertelt Ward met volle overtuiging.

In de beginjaren werkte Ward fulltime in het café, maar nu weet hij dit te combineren met zijn werk bij een hoeveslagerij in Bossuit.

“Dit is een volkscafé, voor jong en oud en voor mensen van alle stand”

De cafébaas zegt een heel divers publiek te hebben. “Dit is ook de bedoeling van een volkscafé, toegankelijk zijn voor jong en oud en voor mensen van alle stand. Mijn oudste klant is 91 jaar en komt steevast elke woensdag iets drinken, anderzijds heb ik wel wekelijks iemand die hier voor het eerst een voet binnenzet.”

Met de voorjaarsklassiekers in het verschiet, zal het drukker worden. “Dan komen heel wat buitenlandse wielerliefhebbers genieten van een streekbiertje. Vorig jaar waren dit vooral Britten. Enkele weken terug mocht ik al een Spaanse dame verwelkomen. Het is dus duidelijk dat de combinatie van de sfeer, het decor en de streekbieren, werkt.”

Streekbieren én geuze

Het café is inderdaad ook gekend voor de streekbieren. “We hebben alle bieren van Bockor, ook al een plaatselijke brouwerij, maar daarnaast schenken we ook biertjes van kleinere brouwerijen zoals De Ranke, Het Verzet, de Circusbrouwerij uit Zwevegem of van Alvinne uit Moen zelf. Ik ben ook fan van geuze, dus dat mag zeker ook niet op de kaart ontbreken.”

Vorige maand, ter ere van het 20-jarig bestaan van Google Maps, werden de best beoordeelde hotspots van België in kaart gebracht. Dit gebaseerd op het aantal reviews en de gemiddelde beoordeling. In de categorie ‘Best beoordeelde cafés’ van België, eindigde ‘Bij Julo’ op een mooie achtste plaats. Een nieuwsje dat Ward nog niet wist, maar hem gelukkig en fier maakte.

Wie ook zin heeft gekregen om er een lekker streekbiertje te nuttigen, kan er terecht op woensdag en vrijdag vanaf 16 uur en op zondag van 10 tot 14 uur en van 16 tot 20 uur. Het café is gelegen in Ter Moude 39 in Moen.

The post Ward (29) staat achter de tapkast van ‘Bij Julo’: “Ik wil de ziel van het café behouden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zilverlaan eerste straat in Oostende waar zone 30 weer sneuvelt

In de Zilverlaan – tussen Gistelsesteenweg en Stuiverstraat – werden de voorbije dagen aanpassingswerken gedaan aan de weginfrastructuur om de veiligheid van de zachte weggebruikers te optimaliseren. Na deze ingrepen wordt ook de snelheid van 30 naar 50 km per uur gebracht. De nieuwe regeling is ingegaan op maandag 5 mei.
The post Zilverlaan eerste straat in Oostende waar

Lees meer »

Aantal allergische reacties op gellak is op 3 jaar tijd verdrievoudigd: “Soms krijgen je nagels zelfs groene verkleuringen door schimmels”

Pijnlijke, rode blaasjes op de vingertoppen en de huid errond: steeds meer vrouwen trekken ermee naar de dermatoloog. De boosdoener? Hun gelakte nagels. “Allergische reacties op acrylaten in gelnagels zijn in zes jaar tijd verdrievoudigd”, bevestigt dermatologe Beatrice Verhamme. Hoe schadelijk zijn gelnagels dan echt? En heeft iedereen daar last van? “Reageerde je in het verleden op één acrylaat, dan

Lees meer »

“We gaan eraan. We hebben niks om ons te verdedigen”: Michiel (29) beleeft na bekerfinale horrormoment op Brusselse metro

?“Als ik de beelden terugzie, besef ik pas aan hoeveel erger we zijn ontsnapt. Die jonge gasten waren daar om ons neer te steken, dat ben ik zeker.” Michiel De Bruyne (29) vertelt het met bibberende stem. De Clubsupporter en enkele vrienden werden zondagavond – na de bekerfinale – aangevallen door een bende jongeren die plots de metro in Brussel

Lees meer »

Marmeren gedenkplaat keert na 90 jaar terug naar Schuttersgilde Sint-Joris: “Eerbetoon aan lokaal erfgoed”

In de tuin van Lena Druelle aan de Deken De Bolaan in Poperinge vond een bijzondere gebeurtenis plaats. Een marmeren gedenkplaat uit 1935 werd er teruggeschonken aan de Schuttersgilde Sint-Joris. De plaat werd destijds geschonken aan Marcel Vande Casteele, een belangrijke weldoener van de gilde, en keert nu – bijna een eeuw later – terug naar de vereniging. “Dit tastbare

Lees meer »

Oostendse samenwerking levert ’s werelds eerste garnalengin op: “Neen, het smaakt niet naar vis”

Als een maritieme stokerij en een vissersrederij hun krachten bundelen, mag je iets bijzonders verwachten. En dat is precies wat de Oostendse Stokerij, onder leiding van Nico De Dobbeleer, deze week presenteerde de O.152 & O.190 Gin. Deze gin zet Oostende op de kaart met een wereldprimeur. Het is namelijk de eerste gin ooit waarin garnalen een officieel ingrediënt zijn.<br

Lees meer »

Kompany meteen in de problemen, Sesko zet Leipzig op voorsprong

Een Belgisch onderonsje kan zomaar uitmonden in een feest voor Kompany. Bij een gelijkspel, en zeker bij winst, kan Bayern de landstitel veiligstellen. Ook voor Vermeeren, Openda en Vandevoordt staat er veel op het spel. Ze kunnen ook maar best winnen het het oog op Europees voetbal volgend seizoen. Volg het hier LIVE!

Lees meer »