“Koken is een beetje chemie”: Dylan Decaluwé (18) uit Houthulst wint trofee Cooking Cup 2025

Dylan Decaluwé (18) uit Houthulst en Victor Krikels uit Tessenderlo, allebei studenten aan Hotelschool Ter Duinen Koksijde, hebben de prestigieuze JRE-Belgium Cooking Cup 2025 gewonnen. Naast de hoofdprijs sleepten ze ook de trofee voor ‘Best Mystery Box’ in de wacht.

De JRE-Belgium Cooking Cup is een culinaire wedstrijd voor studenten uit Belgische hotelscholen. De deelnemers bereiden een voorgerecht met ingrediënten uit een Mystery Box, gevolgd door een hoofdgerecht en een dessert. Een professionele jury van zes degustatiejuryleden en twee keukenjuryleden beoordeelde hen op smaak, techniek, netheid en presentatie.

Dit jaar waren er zes geselecteerde scholen, waaronder Spermalie in Brugge en Ter Duinen in Koksijde. De competitie is een uniek platform voor jonge koks om hun talent te tonen en ervaring op te doen in een professionele wedstrijdomgeving.

“Koken heeft me altijd al geboeid”, vertelt Dylan enthousiast. “Als kind keek ik naar Piet Huysentruyt op tv en speelde ik na dat ik een echte chef was. Ik pakte potten en pannen en deed alsof ik een restaurant runde.”

CLB

Zijn liefde voor koken groeide verder. “In het zesde leerjaar vroeg men op het CLB wat ik later wilde worden. Toen ik kok antwoordde, kreeg ik de reactie Hobbykok dan? Maar nee, ik wilde echt kok worden.”

Toch kreeg hij het advies om economie te studeren. “Dat zou me beter liggen, zeiden ze. Maar ik wist wat ik wilde, en dat was Hotelschool Ter Duinen.” Die beslissing bleek de juiste, want koken is en blijft zijn passie.

“Als kind keek ik naar Piet Huysentruyt op televisie”

“Koken is een beetje chemie”, legt hij uit. “Je moet weten welke smaken elkaar aanvullen en hoe je ingrediënten het best bereidt. Het is een creatief proces, maar tegelijk ook een vak waarin je veel precisie nodig hebt.”

Dylan en Victor besloten vorig jaar al om samen deel te nemen aan een wedstrijd. “We kennen elkaar sinds het vierde jaar en Victor was meteen enthousiast”, zegt Dylan.

Ze wisten dat een goede voorbereiding essentieel zou zijn. Daarom klopten ze aan bij chef Bart Denys, die hen begeleidde en coachte. Onder zijn leiding oefenden ze vier en een halve maand lang, twee keer per week.

Research

“We deden veel research naar ingrediënten en verschillende bereidingswijzen”, gaat Dylan verder. “We experimenteerden met smaken en lieten mijn ouders proeven. Ook trainden we op een klein werkoppervlak om tijdens de wedstrijd vlot samen te kunnen werken.”

“De jury liep constant rond tijdens de wedstrijd, maar dat gaf me geen extra stress”, voegt hij toe. “Je moet gewoon gefocust blijven, weten wat je doet en het luchtig houden. Af en toe eens lachen helpt ook!”

De wedstrijddag begon met de Mystery Box, gevuld met verplichte ingrediënten. “We kregen tien minuten om een plan te bedenken en begonnen dan zes uur lang te koken”, vertelt Dylan.

Voor het voorgerecht hadden ze één uur uitgetrokken, met de nadruk op smaak. “We kozen bewust voor een grijs bord, omdat dat mooi contrasteert met de gerechten”, legt hij uit.

“Presentatie is enorm belangrijk, maar er zijn ook strikte regels. Je mag niet zomaar iets op het bord leggen; alles moet doordacht zijn.”

Vaardigheden

De spanning steeg toen de jury de gerechten begon te proeven. “Dat moment was al spannend, maar toen de winnaar werd bekendgemaakt, ging mijn hart echt tekeer”, blikt Dylan terug. “Toen ik mijn naam hoorde, voelde ik pure ontlading en vreugde. Het is een onbeschrijfelijk gevoel om te winnen!”

De trofeeën blijven op school, maar voor Dylan is dit nog maar het begin. “Ik wil aan nog meer wedstrijden deelnemen”, zegt hij. “Volgend jaar ga ik de richting gastronomie studeren, om mijn kennis en vaardigheden verder te verfijnen.”

Meliefste

Maar eerst wacht er een bijzondere uitdaging: een stage bij restaurant Meliefste in Zeeland. “Daar kan ik nog veel leren, want het is een toprestaurant”, zegt hij enthousiast.

Zijn uiteindelijke droom? “Een paar jaar werkervaring opdoen en dan, op een dag, mijn eigen restaurant openen. Dat lijkt me geweldig.”

The post “Koken is een beetje chemie”: Dylan Decaluwé (18) uit Houthulst wint trofee Cooking Cup 2025 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Studenten Thomas More in Turnhout stappen door gigantische vulva: “Taboe doorbreken rond vrouwelijk geslachtsorgaan”

De studenten van de Thomas More Hogeschool in Turnhout stappen vandaag op de internationale Dag van de Vroedvrouw letterlijk door een gigantische vulva naar binnen. De opleiding Vroedkunde wil zo het taboe rond het vrouwelijke geslachtsorgaan doorbreken. "Als vroedvrouw moet je over seksualiteit kunnen praten zonder te blozen", zegt docente Katrijn Hulselmans.

Lees meer »

Voetbaltornooi ter ere van straathoekwerker Gino

Op 10 mei organiseert Koninklijk SV Kortrijk met steun van de tweelingbroers Youssef en Younes El Haddaji en vrienden een tornooi op de terreinen van KSV Kortrijk voor U10, U11, U12 en U13-groepen. Dit ter nagedachtenis van wijlen straathoek-werker Gino Derveaux, de stichter van Red-Side.
The post Voetbaltornooi ter ere van straathoekwerker Gino appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rechter extra streng voor verkrachter (38) van meisje (15) dat katten van buren eten gaf in Gent: man krijgt 9 jaar cel

Een meisje van amper 15 jaar oud werd in augustus brutaal verkracht in Gent. Het jonge slachtoffer ging dagelijks de katten van de buren verzorgen terwijl die op reis waren, maar werd tijdens haar routine naar binnen geduwd en misbruikt. Voor de verdachte, een 38-jarige man, werd door de procureur een celstraf van 7 jaar gevraagd. Daar voegde de rechter

Lees meer »

Bernard Delbeke (63) is een bekende figuur in de Roeselaarse toneelwereld: “Jacques Vermeire is mijn voorbeeld”

Hij is dan wel geen geboren en getogen Roeselarenaar, Bernard Delbeke heeft hier zijn sporen meer dan verdiend. Je mag hem dus gerust een Bekende Roeselarenaar noemen, want deze toneelspeler is een graag geziene figuur in toneelmiddens en in het straatbeeld.
The post Bernard Delbeke (63) is een bekende figuur in de Roeselaarse toneelwereld: “Jacques Vermeire is mijn voorbeeld”

Lees meer »

Dagboek van krijgsgevangene en Oostvleternaar Jozef Luyssaert in boek‘Ontwapend’: “Menselijke blik op een oorlogservaring”

Jozef Luyssaert leefde met zijn partner Suzanne Debruyne in Avelgem. Hij stierf op 2 augustus 2000 op 85-jarige leeftijd in Heestert. De leraar uit Oostvleteren was reserve-onderofficier bij het 23ste Linieregiment, 14de Compagnie en werd krijgsgevangen genomen op 26 mei 1940. Zijn verhaal komt aan bod in het boek ‘Ontwapend’ van Karel Strobbe over Belgische krijgsgevangenen in het Duitse Rijk

Lees meer »

Vechtpartij over onbetaalde energiefactuur levert twintiger celstraf met uitstel op

Een 21-jarige man raakte in een Kortrijks park slaags met een ex-huisgenoot over een onbetaalde energiefactuur. Beide mannen staken op het proces de schuld op elkaar en de twintiger ging voor de vrijspraak. Die vlieger ging echter niet op, hij krijgt drie maanden met uitstel en 400 euro boete.
The post Vechtpartij over onbetaalde energiefactuur levert twintiger celstraf met

Lees meer »

Marc (70) is genezen van prostaatkanker en wil nu met boekje mannen oproepen zich te laten testen: “Het is vaak nog een taboe”

Marc Vanhee (70) uit Geluwe is intussen hersteld van prostaatkanker. Tijdens de rollercoaster van diagnose tot herstel begon hij te schrijven. Van wat korte schrijfsels kwam het tot een boek. ‘De herschreven man’ is niet enkel een dagboekje, maar ook een oproep voor mannen om zich te laten onderzoeken.
The post Marc (70) is genezen van prostaatkanker en wil

Lees meer »

Nieuw klastuintje in basisschool De Bloeiweide

In aanwezigheid van heel wat ouders werd in basisschool De Bloeiweide in Assebroek recent het nieuwe klastuintje van de peuterklas en eerste kleuterklas plechtig in gebruik genomen.
The post Nieuw klastuintje in basisschool De Bloeiweide appeared first on KW.be.

Lees meer »