Brugsche vertalseltjies(10): ’s Avonds gingen de stadspoorten op slot

Als geen ander kent Brugge een boeiende geschiedenis. Die bestaat niet enkel uit grootse gebeurtenissen, maar nog meer uit vele petites histoires, kleine wetenswaardigheden die zelden of nooit worden opgerakeld. In de reeks ‘Brugsche vertalseltjies’ diept gediplomeerd stadsgids Chris Weymeis weetjes op uit een rijkgevulde historische grabbelton. Deze week: ’s avonds gingen de stadspoorten op slot.

We kunnen het ons maar moeilijk voorstellen, maar wie vóór 1860 Brugge binnen of buiten wou gaan, hield maar best rekening met de openingsuren van de stadspoorten. Het was begin 1818, tijdens het Hollands Bewind, dat werd beslist om ’s avonds de stadspoorten te sluiten en ’s morgens te openen. Er bestond echter geen eensluidend uur waarop dat gebeurde. Alles hing af van het seizoen.

Zo gingen de poorten tussen 1 en 15 januari 1818 pas open om 6.30 uur en sloten ze al om 17 uur. Van 1 tot 15 maart mocht men al om 5 uur ’s morgens de stad verlaten en moest men ten laatste om 19 uur opnieuw binnen zijn. Het beste was men af in de zomer. Zo openden de poorten tussen 16 mei en 31 juli al om 3 uur en sloten ze pas om 21.30 uur.

Klokje

Om het sluiten en openen van de poorten aan te kondigen, werden klokjes geïnstalleerd, zoals nog te zien bovenaan de Ezelpoort en de Smedenpoort.

Uiteraard gebeurde het wel eens dat men te laat aan de poort aankwam. Dat kon men mits betaling van een retributie en via een klein poortje toch de stad nog in. Volgens de Brugse ereconservator Willy Dezutter moest de persoon die in 1838 tot een één uur na sluitingstijd aan de poort stond, tien centimes betalen. Was men meer dan één uur te laat, dan was dat twintig centimes. Er bestonden nog andere retributies, zo onder andere voor wie met een rijtuig aankwam. Voor hen werd het tarief bepaald door het aantal paarden die het rijtuig trokken.

Er waren natuurlijk ook personen die vroegtijdig de stad wilden verlaten. Dit was enkele toegelaten voor diegenen die beschikten over een vergunning of hiervan waren vrijgesteld.

De Kruispoort met rechts het octrooihuisje.
De Kruispoort met rechts het octrooihuisje. © foto Stadsarchief Brugge/Beeldbank

De openingsuren verdwenen in 1860 samen met de afschaffing van het octrooirecht. Dit was een soort invoertaks die in de octrooihuisjes aan de stadspoorten moest worden betaald. Voor sommige stadspoorten betekende dit ook het begin van het einde. Zo werd in 1862 de Katelijnepoort gesloopt. De Boeveriepoort volgde in 1863 en de Dampoort in 1871.

Ook het ‘beroep’ van portier of poortwachter verdween. Dat sommigen fier op hun taak waren, bewijst ene J. Pulinx, portier van de Smedenpoort. Hij liet zelfs een porseleinkaartje en in 1845 een nieuwjaarskaart drukken, mogelijk bedoeld om van zijn ‘vaste klanten’ die altijd te vroeg of te laat kwamen een fooi te ontlokken!

Herlees hier alle afleveringen.

The post Brugsche vertalseltjies(10): ’s Avonds gingen de stadspoorten op slot is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brusselse rechter stelt dossiers met gedetineerden uit

De voorzitster van de 45e, Franstalige, kamer van de Brusselse correctionele rechtbank heeft maandag een reeks dossiers met gedetineerden uit eigen beweging uitgesteld toen bleek dat die gedetineerden om 9 uur nog niet naar het gerechtsgebouw waren overgebracht. De actie maakt deel uit van de protestacties die door verschillende magistratenkorpsen gevoerd worden tegen de plannen van de federale regering rond

Lees meer »

Efteling Grand Hotel belooft grandeur aan de grens, maar prikkelt het de Eftelingliefhebber?

Het is hét gespreksonderwerp voor pretparkliefhebbers aan beide kanten van de grens: het Efteling Grand Hotel. Vanaf 1 augustus 2025 opent dit imposante, zeven verdiepingen tellende hotel de deuren, pal binnen de poorten van het bekende attractiepark. De belofte? Een “residentie met grandeur” en “een reis naar luxe en verfijning.” Maar hoe staat het nu met de voorbereidingen, de boekingen

Lees meer »

OpenAI komt terug op plannen om commercieel bedrijf te worden

OpenAI, het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT, komt terug op plannen om een commercieel bedrijf met een winstoogmerk te worden. Het bedrijf meldt in een verklaring dat zijn non-profittak de controle blijft houden over OpenAI, terwijl de winstgevende divisie wordt omgevormd tot een maatschappelijke onderneming.

Lees meer »

“Het kan me eigenlijk niets schelen”: journalist wijst De Bruyne op straffe realisatie, maar Rode Duivel is niet onder de indruk

Dankzij een doelpunt van Kevin De Bruyne (33) in zijn voorlaatste thuismatch won Man City gisteravond van Wolverhampton (1-0). “Ik heb de laatste matchen laten zien dat ik het nog steeds in mij heb om hier te spelen”, zei De Bruyne achteraf. ‘KDB’ is pas de tweede speler na Lionel Messi die onder Pep Guardiola een voet heeft in 250

Lees meer »

Stefaan Gheysen brengt ode aan Glenn Miller in Guynemerpaviljoen

Het Guynemerpaviljoen en het Guynemercomité van Poelkapelle herdenken op vrijdag 9 mei – exact 80 jaar en 1 dag later – het einde van Wereldoorlog II met ‘Pilote of Music’. Een muzikale ode door Stefaan Gheysen en Luc Vanbeselaere aan Glenn Miller, de belangrijkste gesneuvelde musicus uit WO II, met muziek van topensemble Saxilicious.
The post Stefaan Gheysen brengt

Lees meer »

Vijf aanhoudingen in onderzoek naar diefstallen op bedrijventerreinen

Op vrijdag 18 april voerde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen, in opdracht van de onderzoeksrechter in Brugge, een gerechtelijke actie uit in het Brusselse gewest. Daarbij werden vijf mannen tussen 38 en 46 jaar van Servische en Kosovaarse afkomst gearresteerd. Ze worden verdacht van meerdere diefstallen te hebben gepleegd op bedrijventerreinen verspreid over het hele land. De onderzoeksrechter hield

Lees meer »