KW lijsttrekkersdebat krijgt pittig staartje: kritiek op ‘politieke ingreep’ bij expo van Musea Brugge

Het grote Brugse lijsttrekkersdebat van KW/Brugsch Handelsblad in september 2024 heeft een half jaar later een pittig staartje gekregen. Want Knack/Focus laakt deze week het feit dat het Brugs stadsbestuur ‘ingegrepen’ heeft in de programmering van Musea Brugge: vorig jaar werden workshops en performances van de expo ‘Rebel Garden’ in stilte geschrapt, omdat Musea Brugge samenwerkte met de klimaatactivisten van Extinction Rebellion.

Het culturele luik van het Brugs lijsttrekkersdebat in KW werd vorig najaar, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen, binnen het lokale culturele wereldje op erg gemengde gevoelens onthaald. Zeker bij Musea Brugge werd fiks geknarsetand.

Een half jaar later werd dit grote ongenoegen opgepikt door Knack/Focus, waarin theaterrecensent Els Van Steenberghe schrijft dat het college van burgemeester en schepenen politiek ingegrepen heeft, waardoor ‘Rebel Garden’ van Musea Brugge niet kon uitgroeien tot dé expo van 2024 (sic!). Aan de hand van werken van vijftig kunstenaars toonde die expo in de marge van de Triënnale Brugge de impact van de mens op de natuur. Maar een aantal workshops en performances werden in stilte afgevoerd.

Activisme

Wat is er precies gezegd tijdens dit debat? Oppositieraadslid Stefaan Sintobin (VB) stak de lont aan het kruitvat: “Musea Brugge werd op het matje geroepen, ze stellen zich te autonoom op en doen aan politiek, links activisme. Ze promoten zelfs de klimaatactivisten van Extinction Rebellion.”

Ook toenmalig schepen Mercedes Van Volcem ergerde zich aan de houding van Musea Brugge naar aanleiding van ‘Rebel Garden’: “Musea mogen een maatschappelijk debat op gang brengen. Maar politiek activisme is een stap te ver.”

Zak geld

Burgemeester Dirk De fauw, die nu de wind van voren krijgt in het artikel in Knack/Focus, zei toen in KW: “Als college willen we ons niet inhoudelijk moeien. Maar de Musea gingen over de schreef. Geef ons een zak geld en laat ons doen, dachten ze. Ze wilden zelfs het Arentshof en een reie inpalmen, waardoor koetsen moesten omrijden en bootjes niet meer konden doorvaren! We hebben moeten ingrijpen.”

Het feit dat de Brugse klimaatactivist Wouter Mouton zich eerder dat jaar in het Groeningemuseum vastgelijmd had aan Jan Van Eycks meesterwerk ‘De madonna met kanunnik vander Paele’ zal ongetwijfeld meegespeeld hebben in de beslissing van het Brugs stadsbestuur.

Duurzaamheid

Gingen Musea Brugge een stap te ver of maakte het Brugs stadsbestuur zich schuldig aan een politieke ingreep en censuur? Sinds 2022 erkent en financiert de Vlaamse overheid Musea Brugge als Vlaamse cultureel-erfgoedinstelling om beleving, duurzaamheid en diversiteit te stimuleren en om de internationale uitstraling te vergroten. Impliceren de doelstellingen ‘diversiteit’ en ‘duurzaamheid’ dat er ook kan en mag samengewerkt worden met de klimaatactivisten van Extinction Rebellion?

Of ging het louter om een maatregel om de mobiliteit langs de reitjes en op de Dijver tijdens de drukke zomer te garanderen?

Dirk De fauw vindt het vreemd dat Knack/Focus zes maanden na de feiten uitpakt met dit artikel: “Blijkbaar loopt er bij Musea Brugge nog altijd iemand gefrustreerd rond, omdat het schepencollege vorig jaar ingegrepen heeft. Met de directie van Musea Brugge daarentegen onderhouden we zeer goede contacten.”

Serre

“Het was een collegebeslissing, geen ingreep van de burgemeester. We hebben dat gedaan om drie redenen. Voor de expo ‘Rebel Garden’ wou men een groente-eiland laten drijven op de reie, ter hoogte van de Dijver, zodat de bootjes niet meer konden doorvaren. Bovendien wou men een serre bouwen in het hof Arents, waardoor de koetsen moesten omrijden. Tenslotte wou Musea Brugge een samenwerkingscontract afsluiten met Extinction Rebellion.”

“Van censuur was geen sprake. Op de zolder van het Hospitaalmuseum stond er tijdens ‘Rebel Garden’ zelfs een afdeling met foto’s van klimaatactivisten. De bezetters van het Lappersfortbos, die op het dak van het huis van Patrick Moenaert kropen, worden er als helden voorgesteld. Nou ja, iedereen zijn mening.”

Directieteam

De woorden van Dirk De fauw én de politieke ingreep zijn voor Knack/Focus ook een reden om het recent aangepaste organigram van Musea Brugge in vraag te stellen. Vroeger hadden de stedelijke musea een algemene directeur of een directieduo (zakelijk leider en hoofdconservator). Dezer dagen worden de Musea Brugge geleid door een zevenkoppig directieteam.

“Ieder teamlid is ambtenaar, en zo is burgemeester Dirk De fauw hun overste. Een dergelijk organigram vergroot het risico op ongeoorloofde politieke interventies”, aldus Els Van Steenberghe in Knack/Focus.

Overigens wil het Brugs stadsbestuur de komende jaren nog een stapje verder gaan: alle city marketing komt onder één koepel, wat onder meer betekent dat de communicatiediensten van culturele instellingen als Musea Brugge, Brugge Plus en Cultuurcentrum Brugge zullen ingelijfd worden in de cel communicatie van de Stad Brugge. Met als bedoeling een uniforme en gestroomlijnde communicatie.

The post KW lijsttrekkersdebat krijgt pittig staartje: kritiek op ‘politieke ingreep’ bij expo van Musea Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brugge pakt afvalproblematiek bij take away-handelszaken aan met gas-boetes

Om het afval en zwerfvuil in de historische binnenstad verder in te dijken, grijpt het Brugs stadsbestuur in met gerichte maatregelen voor handelszaken waarbij klanten op het openbaar domein consumeren. De handelaars worden verplicht om een vuilnisbak tegen hun gevel te plaatsen én die regelmatig te ledigen. Wie dat niet doet, krijgt een gas-boete.
The post Brugge pakt afvalproblematiek

Lees meer »

Metaalbedrijf uit Zedelgem riskeert boete nadat interimarbeider (30) drie vingers verliest in persmachine

Een metaalconstructiebedrijf uit Zedelgem riskeert voor de Brugse strafrechtbank een geldboete van 24.000 euro voor een ernstig arbeidsongeval. Een interimarbeider uit Roeselare verloor daarbij drie vingers. Volgens het bedrijf lag de fout bij het slachtoffer.
The post Metaalbedrijf uit Zedelgem riskeert boete nadat interimarbeider (30) drie vingers verliest in persmachine appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Brugse’ hooligans vallen Molenbeekse doe-het-zelfzaak binnen voor bekerfinale: “Niet meer te zien dat ze voetbalsupporters waren”

In de aanloop naar de bekerfinale in Brussel zijn gisteren 80 mensen gewond geraakt. 9 van hen moesten afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Op beelden op sociale media is ook te zien hoe een groep hooligans een lokale doe-het-zelfzaak binnenvalt in Molenbeek. De politie bevestigt dat het om Bruggesupporters gaat en dat er pv’s zijn uitgeschreven.

Lees meer »

Nog 3.000 mensen op illegale rave in Vresse-sur-Semois

Op de voormalige militaire basis in Sugny, in de gemeente Vresse-sur-Semois (provincie Namen), is sinds vrijdagavond een raveparty aan de gang waar geen toestemming voor gegeven was. Zaterdagavond waren nog zowat 3.000 mensen aanwezig, zo is vernomen van burgemeester Arnaud Allard.

Lees meer »

Automobilist (66) rijongeschikt verklaard na 3 promille achter stuur: “Hij is graag onder de mensen”

Op het Marktplein van Kuurne reed een 66-jarige automobilist bijna een fietser omver. Hij bleek 3 promille alcohol in het bloed te hebben, en dat was niet voor het eerst. De politierechter verklaarde hem rijongeschikt.
The post Automobilist (66) rijongeschikt verklaard na 3 promille achter stuur: “Hij is graag onder de mensen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eigenaar (55) van kasteel op Muur van Geraardsbergen al vier weken in Portugese cel voor uitbuiting na inval in luxehotel

A.C. (55), eigenaar van het kasteel op de Muur van Geraardsbergen, zit al vier weken in een Portugese cel. Politie en gerecht verdenken hem van mensenhandel en uitbuiting van Brazilianen. Zijn advocate vraagt de vrijlating wegens een onwettig onderzoek en een onwettige aanhouding. “Als er al misdrijven werden gepleegd, gebeurden die buiten Portugal en is het Portugese gerecht niet bevoegd.”

Lees meer »