Christel (60) zet al 40 jaar de schuifdeur van Frituur Groeninge in Kortrijk open: “Ook vegetarische, vegan en halal-opties”

Al meer dan 50 jaar vind je Frituur Groeninge aan de Veemarkt in Kortrijk. Christel Wante (60) nam de zaak in 1985 over. Het einde van de geliefde frituur kwam even in zicht door gezondheidsproblemen, maar Christel kan het niet loslaten. “Ik moet luisteren naar mijn hart.”

Frituur Groeninge is in de volksmond beter bekend als ‘de schuifdeur’ of ‘Christel’. Op de hoek van de Veemarkt en Zwevegemsestraat bakt Christel Wante al 40 jaar frietjes. Ondanks de artrose in de onderrug, met uitstralende pijn naar haar linkerbeen en tenen, gaat ze door. “Ik heb altijd marge, dat is het probleem. (lacht) Ik zie mijn klanten te graag. Toen ik het nieuws in juni deelde dat ik een overnemer zocht, heb ik enorm ondervonden hoe graag ik hier wil zijn. Ik heb de knop weer omgedraaid. De frituur is mijn kindje en ik ben het best van al hier thuis.”

Hoe ben je in ‘de frietbusiness’ terechtgekomen?

“Al sinds mijn vijftiende werk ik in een frituur. Eerst vijf jaar in wijk Torenhof in Waregem. Ik was zot van de uitbater. (lacht). We waren zelfs getrouwd, maar intussen al even gescheiden. Eigenlijk ben ik dus dankzij de liefde in het vak beland. Ik werkte op vrijdag in de frituur en stond in het weekend met een snoepkraam op festivals. Ik heb Michael Jackson nog live gezien op Torhout-Werchter in de jaren 70. Door de week werkte ik als naaister in een fabriek. In 1985 begon ik als zelfstandige in Kortrijk. Het was echt mijn ding. In het begin dacht ik: ‘Ik doe dit maximaal vijftien jaar.’ Maar kijk, veertig jaar later zit ik hier nog steeds. Hoe langer je dit werk doet, hoe verslavender het wordt. Op 1 april begin ik aan mijn 41ste jaar. Ik kan het zelf bijna niet geloven. De tijd gaat veel te snel.”

“Al 40 jaar werk ik met dezelfde producten”

Wat is het geheim voor een succesvolle frituur?

“Liefde en passie. Als die er zijn, volgt de kwaliteit vanzelf. Ik bespaar niet op mijn producten en koop geen goedkope merken, die vind ik zelf ook niet lekker. Al veertig jaar werk ik met dezelfde producten en blijf ik trouw aan het oude aanbod. Bij mij vind je nog altijd klassiekers zoals fishsticks, zigeunersticks, kalkoensticks, Ardeense saté en viandellen. Zelfs hardgekookte eitjes staan nog op de kaart. 37 jaar geleden stapte ik over van rundsvet naar plantaardig vet, waardoor ik nu ook vegetarische, vegan en halal-opties kan aanbieden. Mijn frituur is er voor iedereen. Daarom doe ik ook mee met Enchanté, een initiatief voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Maar als ze hier binnenkomen met drugs of alcohol, krijgen ze niets. Er zijn veel mensen in nood en ik moet keuzes maken. Af en toe steek ik zelf wat bij.”

Wat zijn jouw troeven waarvoor klanten een blokje om rijden?

“Mijn grootste troef is zonder twijfel mijn halal-aanbod. De vraag naar halal snacks is de afgelopen vijf jaar enorm toegenomen. We leven in een multiculturele wereld en ik speel daarop in. Ik ken veel moslims, heel vriendelijke mensen. Daarnaast heb ik ook een groot aanbod aan vegan en vegetarische snacks. Enkele jaren na de opening van mijn frituur vroeg iemand me of ik dat wilde aanbieden. Ik sprong er meteen op in en kreeg hulp en advies. Ik wil dat iedereen hier iets kan bestellen. Het enige wat ik niet kan aanbieden, is een glutenvrij assortiment. Dat zou aparte diepvriezers, aparte frituurpotten en een totaal andere werkwijze vereisen. Iets half doen, wil ik niet. Als ik het niet 100 procent veilig kan garanderen, begin ik er niet aan. Het idee dat ik iemand per ongeluk ziek zou maken, zou me enorm raken. Ook de vele zitplaatsen zijn een troef. Elf jaar geleden moest ik mijn frituur uitbreiden omdat ik te weinig plaats had. Ik krijg vaak groepen die hier reserveren. Binnen heb ik zo’n veertig plaatsen, en begin april zet ik ook het terras buiten, goed voor nog eens 32 plekken.”

Hoe zie je de toekomst?

“Qua aanbod zie ik geen uitbreidingen meer. Koen en ik hebben genoeg werk met ons tweeën. Ik kan er geen jaartal op plakken wanneer ik zal stoppen. Ik begon op mijn vijftiende met frieten bakken en doe het nu al zo lang. Het wereldrecord staat op 47 jaar, dus als ik dat wil evenaren, heb ik nog zes jaar te gaan. Of mijn gezondheid het zal toelaten, weet ik niet. Ik blijf open zolang het kan. Ik zou niet weten wat ik hierna moet doen. Waarschijnlijk vrijwilligerswerk, gewoon om bezig te blijven, anders word ik gek. Stilzitten kan ik niet. In een rusthuis zullen ze nog wat meemaken met mij (lacht), misschien bak ik daar wel frieten voor iedereen. Wat de toekomst van de frituur betreft, dat blijft een moeilijke beslissing. Ik ben bang om de zaak over te laten aan een andere friturist, want ik zou niet willen dat iemand mijn kindje kapotmaakt. Maar mocht ik bijvoorbeeld een goed bod krijgen van een projectontwikkelaar, dan zou ik het overwegen.”

The post Christel (60) zet al 40 jaar de schuifdeur van Frituur Groeninge in Kortrijk open: “Ook vegetarische, vegan en halal-opties” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Klantgeleidingssysteem in stadskantoor van Torhout

Sinds dinsdag is het stadsbestuur in het stadskantoor aan de Aartrijkestraat van start gegaan met een klantgeleidingssysteem voor het afhandelen van door burgers gemaakte afspraken. Zij die een afspraak hebben bij de diensten Burgerzaken of Ruimte kunnen zich voortaan aanmelden aan een scherm, waarna ze een ticket met een volgnummer ontvangen. Een beetje zoals bij
The post Klantgeleidingssysteem in

Lees meer »

“Mijn nieuwe vriend leverde heel wat inspiratie voor het boek”: Kaat Bollen maakt lezers ‘Hitsig’ met erotische kortverhalen

Kaat Bollen wil haar lezer ‘Hitsig’ maken en daarom schreef ze samen met auteur Nele Reymen een boek met 30 erotische kortverhalen, over onder andere partnerruil, webcamseks en wederzijdse masturbatie. Maar tussen alle erotiek door heeft het ook gestormd in Kaats eigen liefdesleven. Haar huwelijk met Ian Thorne is een paar maanden geleden gestrand, ondertussen is de sekuologe en therapeute

Lees meer »

Bedreigde ‘waterdraakjes’ duiken plots op in zwemvijver van Daphné (34) en Thomas (35): “Elke avond gaan we telkens nog eens kijken, als verwonderde kleine kindjes”

In de zwemvijver van een gezin in Geluveld baden sinds vorige maand ‘waterdraakjes’, de bijnaam voor de kamsalamander. Amper 20 kilometer verderop vissen experts voor het eerst naar ‘eDNA’ om het bedreigde beestje op te sporen. “Zo kunnen we gerichter extra poelen graven voor deze symboolsoort.”

Lees meer »

Het Kastanjebos in Herent als voorbeeld van hoe elke euro voor de natuur veelvoud oplevert: “Wordt nog te vaak over het hoofd gezien” 

Elke euro die wordt geïnvesteerd in natuurherstel, levert op de langere termijn een veelvoud in euro’s aan baten op. Dat blijkt uit een nieuwe becijfering door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de universiteit van Luik, op vraag van Natuurpunt en het Wereldnatuurfonds. Voor een concrete studie over het Kastanjebos in Herent komen ze zelfs uit op 51

Lees meer »

“Op het Griekse schiereiland Oros Athos zijn géén vrouwen welkom”: Joost Houtman peilt naar identiteit van 70 bijzondere plekken in Europa

Waarom de Galiciërs zo Galicisch zijn? Joost mag het weten. En de auteur van Het eiland zonder vrouwen weet het ook, want Joost Houtman schreef een boek over zeventig bijzondere plekken in Europa. De Antwerpenaar licht enkele van zijn keuzes toe aan de hand van zomerse quizvragen, gepuurd uit zijn handige (reis)gids vol wonderbaarlijke wetenswaardigheden.

Lees meer »

“Klanten zijn vrienden geworden”: Marleen Vanthournout (65) en ’t Wolhuisje zwaaien af na 49 jaar

Na bijna een halve eeuw sluit Marleen Vanthournout (65) eind dit jaar de deuren van ’t Wolhuisje. Wat begon als een klein winkeltje voor wol groeide uit tot een begrip in Lichtervelde en omstreken. Met veel dankbaarheid kijkt Marleen terug op 49 jaar vakmanschap, klantencontact en warme verhalen.
The post “Klanten zijn vrienden geworden”: Marleen Vanthournout (65) en ’t

Lees meer »

Zijn eigen verjaardag in Liedekerke kan jongeman (25) vandaag 5 jaar cel kosten: “U misbruikte haar toestand om uw lusten bot te vieren”

Een verjaardagsfeestje dat eindigde in intimiteit of een brutale verkrachting? Op die vraag geeft de rechter vandaag een antwoord dat grote gevolgen kan hebben voor een intussen 25-jarige jongeman. Dat hij drie jaar geleden in het Vlaams-Brabantse Liedekerke het bed deelde met een vriendin, staat buiten kijf. Maar volgens het slachtoffer gaf ze daar nooit toestemming voor. “Kijk naar de

Lees meer »

“Hype blijft, omdat mensen het herkennen van vroeger”: Stef (29) organiseert eerste Pokémonbeurs van Tielt

Op zondag 15 juni wordt de Europahal in Tielt eventjes het walhalla voor de fans van Pokémon. Met de eerste Card Show Tielt wil Stef Baert zowel fanatieke verzamelaars als kinderen de kans geven een paar kaartjes te bemachtigen. “De winkels zijn vaak heel snel leeggekocht.”
The post “Hype blijft, omdat mensen het herkennen van vroeger”: Stef (29) organiseert

Lees meer »

Grote stroomonderbreking in Frankrijk na vermoedelijke sabotage, slotceremonie filmfestival Cannes “niet in gedrang”

Een deel van het Franse departement Alpes-Maritimes kampt momenteel met een grote stroomstoring. Volgens cijfers van netbeheerder RTE zijn 160.000 huishoudens getroffen. De autoriteiten gaan uit van kwaad opzet. Vertoningen op het filmfestival van Cannes werden even onderbroken, maar de slotceremonie van vanavond komt volgens de organisatie "niet in het gedrang".

Lees meer »

Oeps, foutje! Vandenbroucke geeft medaille aan topambtenaar die beticht wordt van gesjoemel

De topambtenaar die in de Medista-affaire beticht wordt van gesjoemel met een miljoenencontract is onlangs beloond met een medaille. Ze is Commandeur in de Kroonorde geworden. Een eer die meestal weggelegd is voor mensen met een uitzonderlijke verdienste voor het land. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) schonk haar de titel, maar mocht dat eigenlijk niet. Hij ontkent dat hij

Lees meer »

Roland Duchâtelet over nieuwe oorlogstechnologie: “Hoe heeft Oekraïne al die dure Russische tanks tegengehouden? Met brol uit China”

“Investeren in tanks en gevechtsvliegtuigen, is niet meer van deze tijd.” Dat zegt ondernemer Roland Duchâtelet (78). Hij is een van de klankborden van defensieminister Theo Francken. Twee firma’s van Duchâtelet maken componenten die ook in militaire drones gebruikt kunnen worden. Dat drones dé oorlogstuigen van de toekomst zijn, daar zijn Francken en Duchâtelet het over eens. Maar dat we

Lees meer »