Cardioloog Pedro Brugada roept op voor meer standaardcontroles na plotse overlijden van hoofdredder Levy Meyer (31)

Levy Meyeroverleed afgelopen weekend op 31-jarige leeftijd tijdens zijn verblijf in het Italiaanse skioord Gressoney, waar hij hoofdmonitor was. Hij was amper drie jaar hoofdredder op het strand van Oostende en zou bezweken zijn aan een hartfalen. Bekend Oostends cardioloog Pedro Brugrada raadt iedereen aan om een standaardcontrole te ondergaan. “We veronderstellen dat mensen gezond zijn tot ze plots komen te overlijden. Het is beter om die problemen op voorhand op te speuren en te behandelen, zoals ook preventief wordt gedaan bij borst- of darmkanker.”

Levy Meyer (31) uit Oostende was een gepassioneerd strandredder. Hij startte ooit als jobstudent en tien jaar lang combineerde hij zijn taken als redder met een job als coördinator fysieke paraatheid bij de brandweer. In 2022 werd hij hoofdredder in Oostende. Daarnaast was hij ook actief als sportmonitor.

Afgelopen weekend kwam Meyer in het Italiaanse skioord Gressoney, waar hij hoofdmonitor was om het leven. Het zou gaan om een hartfalen. “De kans is groot dat het gaat om een ritmestoornis van het hart. Alleen autopsie en genetisch onderzoek kunnen uitwijzen wat er echt gebeurd is en of er mogelijks erfelijke problemen aan de oorzaak liggen”, legt bekend cardioloog Pedro Brugada uit Oostende uit.

“Plotse overlijdens door hartfalen kunnen gebeuren op alle leeftijden. Maar bij jonge mensen tot 35 jaar ligt dat veel lager. Het gemiddelde aantal personen dat sterft aan een hartfalen ligt tussen de 3 à 6 op 100.000 personen. Bij jongere mensen is het vaak te wijken aan een aangeboren hartafwijking of aan een erfelijk probleem, zoals hartritme- en geleidingsstoornissen. Vanaf de leeftijd van 35 jaar zien we dat de curve steil omhoog gaat en sterft er 1 op 1.000 personen aan hartproblemen. En daarnaast zijn er nog eens vele overlijdens, waarvan we niet zeker weten of het lag aan hartproblemen.”

Iedereen op controle

Daarom raadt cardioloog Brugada vandaag nog steeds aan dat mensen zich preventief laten onderzoeken op hartproblemen. “We veronderstellen dat mensen gezond en wel zijn tot het plots misloopt. Terwijl we met een preventief onderzoek van het hart heel wat kan opspeuren. Als we dan op tijd ontdekken dat er een probleem is, dan kunnen we daar ook iets aan doen. Maar als je niet weet dat het probleem er is, dan kan je er ook niets aan doen. Als je niet zou weten dat er een probleem is met je remmen, dan is het ook gevaarlijk om met de auto te rijden en nét daarom doet men controles om te kijken of alles wel goed werkt. Zo zou het ook moeten verlopen voor ons lichaam.”

Het is niet de eerste keer dat Brugada dit aanraadt. “Politici zien het nut niet in van deze controles. Maar zij hebben geen zo’n verlies mee gemaakt en wij als dokters zien het effect dat er geen zo’n controles zijn. Dagelijks gebeuren er tal van preventieve onderzoeken, zoals die voor borst- en darmkanker. Waarom doen we dat dan niet voor het hart? De dood van een jong persoon, die actief was, kost ook veel aan de maatschappij. Dan is het toch wel de moeite om dit in te voeren? .”

Wel in andere landen

“In Griekenland moeten kinderen aan de leeftijd van zes jaar naar de oogarts, cardioloog en KNO-arts voor een check up. Dat is verplicht door de overheid. In landen zoals Frankrijk en Duitsland moeten mensen, die bepaalde sporten uitvoeren of vanaf een bepaald niveau ook naar een controle bij een cardioloog”, gaat Brugada verder.

“Eigenlijk zou men een standaard hartcontrole moeten doen op 6-, 12 en 18-jarige leeftijd. Bij een kind kost dat slechts 60 euro, bij volwassenen is dit iets meer dan 100 euro. Dat is niet voor iedereen zo gemakkelijk om te betalen, maar als het gaat over je gezondheid is het belangrijk. En als het resultaat goed is, dan ben je gerustgesteld.”

Standaardonderzoek

Een standaardonderzoek bestaat uit drie grote delen. “Enerzijds is het belangrijk om te kijken of de persoon zelf al klachten ondervindt, daarnaast moeten we ook de geschiedenis van de familiegezondheid onder de loep nemen: was er al eerder sprake van hartproblemen of andere ernstige ziektes? Daarom wordt er ook vaak aan de familie na een overlijden aan hartproblemen binnen hun familie om zelf een onderzoek te laten doen.”

“Dan volgt het tweede deel, het fysische onderzoek, waarbij we de bloeddruk meten, polsslag checken, luisteren naar het hart kijken of sprake is van een vergrote lever of niet. Uiteindelijk wordt er nog een elektrocardiogram (ECG) uitgevoerd, waarbij er wordt gekeken naar de elektrische activiteit van je hartspier. Met die zaken kunnen we al vele uitsluiten.”

“Om een compleet beeld van je hart te vormen, zou het ideaal zijn om ook nog een echocardiogram te laten afnemen. Dan heb je een perfect idee van de mechaniek van jouw hart. Na een bepaalde leeftijd, zoals 60 jaar is het aangeraden om uitgebreider te werk gaan en ook een scan te maken van de kransslagaders. Want daar kunnen ook problemen opduiken zonder dat je er klachten van ondervindt.”

Daarom raadt Brugada mensen aan om zich een keer in hun leven te laten controleren. “Het is veel werk voor de cardiologen, maar dat mag geen excuus zijn. We zijn dokters geworden om mensen te helpen. We zullen nooit iedereen kunnen redden, want we kunnen geen mirakels verrichten. Maar een preventief onderzoek kan veel mensen redden, dus ik kan het alleen maar aanbevelen”, besluit Brugada.

The post Cardioloog Pedro Brugada roept op voor meer standaardcontroles na plotse overlijden van hoofdredder Levy Meyer (31) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amper 1 op 8 crèches heeft minder kindjes per begeleider: “Onmogelijk dat binnen 1,5 jaar ratio in alle crèches daalt”

Slechts één op de acht Vlaamse crèches werkt al met de lagere kind-begeleiderratio. Binnen anderhalf jaar moet nochtans élke kinderopvang minder kinderen per begeleider hebben. Of dat is toch de ambitie van de Vlaamse regering. “Zo geraken we er niet”, hekelt PVDA. Naar hoeveel kinderen per begeleider wil de overheid? En wat is er aan de hand?

Lees meer »

Keir Starmer live op tv voor schut gezet door Albanese premier

De Britse premier Keir Starmer hoopte zijn bezoek aan Albanië te benutten om daadkracht te tonen in de strijd tegen illegale migratie. Maar nog voordat de camera’s uitgezet waren, liep het anders: terwijl hij sprak over “veelbelovende gesprekken” met Balkanlanden over zogeheten terugkeerhubs voor afgewezen asielzoekers, maakte zijn Albanese ambtgenoot Edi Rama direct duidelijk dat zijn land daar niet aan

Lees meer »

India en Pakistan trekken troepen terug tot posities van voor conflict

Pakistan en India zijn overeengekomen om de troepen die tijdens het recente conflict in Kasjmir werden ingezet, terug te trekken tot de posities in vredestijd. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst dinsdag gezegd aan het Duitse persbureau dpa. De overeenkomst moet een stap zijn naar verdere de-escalatie na een staakt-het-vuren.

Lees meer »

Niet alleen Hamas: waarom Israël ook UNRWA wil uitschakelen 

"De recente aanvallen op de vluchtelingenkampen van Jenin en Tulkarem in Gaza zijn niet nieuw, maar passen in een langlopende Israëlische strategie", zegt professor internationaal recht aan de ULB François Dubuisson. Sinds de oorlog in Gaza richt Israël zijn pijlen niet alleen op Hamas, maar ook op de Palestijnse vluchtelingen en de organisatie die dat beheert: UNRWA. Wat drijft Israël

Lees meer »

Vico Delie (13) is de Kinderkrak van Langemark-Poelkapelle: “Trainers helpen me om elke dag te verbeteren”

Vico Delie zwom afgelopen winter een Belgisch jeugdrecord van de tabellen. Als eerste 13-jarige ooit zwom hij onder de 2 minuten op de 200 meter vrije slag (1’59’’98). De komende weken staan er weer enkele belangrijke wedstrijden op de agenda en volgend schooljaar wil hij graag naar de Topsportschool.
The post Vico Delie (13) is de Kinderkrak van Langemark-Poelkapelle:

Lees meer »

IN BEELD. Met veel franjes en in goed bekend gezelschap: Véronique De Kock stelt interieurcollectie voor op boot van Gert Verhulst

“Mijn man wordt zot, elk seizoen vervang ik wel iets in ons interieur. Vanaf nu zal dat niet meer gebeuren.” Véronique De Kock stelde maandag haar eigen homecollectie voor. Dat deed ze op de Evanna, de boot van Gert Verhulst. Heel wat BV’s – zoals Sven Nys, Ellen Callebout, Kiki en Natassia uit ‘The Real Housewives’ – kwamen snuisteren tussen

Lees meer »

Amerikaanse vader (41) ondergaat eerste succesvolle menselijke blaastransplantatie

Op 4 mei 2025 hebben Amerikaanse chirurgen geschiedenis geschreven door de eerste succesvolle blaastransplantatie bij een mens uit te voeren. Deze complexe, acht uur durende operatie combineerde een nier- en blaastransplantatie voor een patiënt die beide organen was verloren door een nierziekte en kanker. Het baanbrekende resultaat biedt nieuwe hoop voor miljoenen mensen wereldwijd die lijden aan ernstige blaasaandoeningen.

Lees meer »

Vreemd moment op Europese top: Erdo?an houdt vinger Macron 13 seconden lang in houdgreep, Franse president probeert zich tevergeefs los te wurmen

Vreemd moment op de European Political Community Summit in de Albanese hoofdstad Tirana afgelopen vrijdag. Toen de Franse president Emmanuel Macron zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdo?an ging groeten, greep die laatste zijn vinger vast. Maar liefst 13 seconden hield Erdo?an hem in een houdgreep, terwijl Macron probeerde om zich los te wrikken. Beelden van het voorval gingen viraal op

Lees meer »