Op de Mercator met voorzitter Perskring Oostende Stefaan Kerger: “We zitten in periode die me zorgen baart”

Al zo’n 30 jaar zit journalist Stefaan Kerger (52) in het vak. En terwijl hij het de meest boeiende job ooit noemt, is hij tegelijk ook wel wat ongerust. “40 tot 50 procent haken af en volgen de actualiteit niet of nauwelijks. Dat maakt mij wel bezorgd.”

De temperaturen flirten met het vriespunt als we Kerger verwelkomen op de Mercator. Z’n typerende muts mag dan ook niet ontbreken. “Ik ben geboren in hartje zomer. Dan mogen verjaren heb ik altijd al speciaal gevonden: vakantiegevoel, ultieme zorgeloosheid en taart op het strand. Fantastisch! Liever in de zomer verjaren dan in pakweg het donkere november of februari.”

Hoe ben je in de journalistiek beland?

“In de tweede helft van het middelbaar begon ik gepassioneerd de actualiteit te volgen: het studentenprotest op het Tiananmenplein in Peking, de Golfoorlog… Nadat ik onder meer op café een groep interessante mensen leerde kennen, begon ik voorzichtig te schrijven voor De Stoeten Ostendenoare. Dat was een kritisch stadsblad en had, voor alle duidelijkheid, niks met de latere protestgroep De Stoete Ostendenoare te maken – let ook op het verschil in schrijfwijze. Hogere studierichtingen journalistiek bestonden toen niet en ik ging politieke wetenschappen studeren. Ik was klaar om in de academische wereld voort te doen. Tot ik kort na mijn slotexamens van vakantie terugkeerde uit Engeland. Van op de ferry zagen we wat verder in zee een grote rookpluim opstijgen. Bleek dat een jacht vuur had gevat. De ferry voer ter plekke en ik kon met mijn fototoestel de laatste twee foto’s van mijn filmrolletje nemen. Ik belde daarna naar persfotografen Jean-Jacques Soenen en Els Verhaeghe – mensen die ik dus op café leerde kennen – om te vragen of die foto’s interessant waren. (lacht). De volgende dag stonden ze op de voorpagina van Het Nieuwsblad. De vonk sloeg over en kort nadien mocht ik bij de krant beginnen.”

De start van een mooie carrière.

“Het begon allemaal zo toevallig. Als jonge correspondent was het moeilijk, ja, zelfs ontnuchterend hard werken. Veel steun kreeg ik niet. Freelancen? Zelfstandigenstatuut? Ik kende daar geen fluit van. Je had met moeite internet of e-mail, faxen was de norm. Ik zie me nog in de Belgacom-winkel bij De Grote Post een faxmachine kopen. Die machine kostte meer dan wat ik in mijn eerste maand had verdiend. Diegene die me als jonge journalist écht op weg heeft gezet, was Frank Gevaert bij Focus-WTV. Ik ben hem nog altijd dankbaar. Dit alles heeft me geïnspireerd om startende journalisten ook op sleeptouw te nemen.”

Waarom is journalistiek zo’n mooie job?

“Elke dag sta ik op zo enthousiast als een kind, uitkijkend naar onze redactievergadering: ‘Waar gaan we vandaag naartoe, welk verhaal zullen we brengen.’ De afwisseling en spanning in het werk maken me gelukkig. Je bent bevoorrechte getuige en maakt veel van op de eerste rij mee. Ik probeer op een bescheiden manier aan te sluiten bij een lange traditie van degelijke journalisten, mensen die me inspireerden: Rudi Vranckx, Douglas De Coninck, André Vollmacher, Fred Vandenbussche…Ik zou al trots zijn als ik in hun buurt zou komen.”

Je bent ook voorzitter van Perskring Oostende.

“In de jaren zeventig en tachtig had je lokale persbonden, maar die verwaterden wat. Tot we met een groepje van onder meer Edwin Fontaine, Peter Maenhoudt en Marc Loy de Perskring Oostende opstartten. Het doel: het is beter om als beroepscollega’s samen te werken en je niet uit verband te laten spelen. Slechte journalistiek is de vijand. Dus laat ons elkaar helpen om tot betere journalistiek te komen door bijvoorbeeld informatie onderling uit te wisselen, elkaar te inspireren en ons te organiseren.”

Alle professionele pers is daarin vertegenwoordigd?

“De leden zijn beroepsjournalisten die gesteund worden door een redactie. Mensen met een politieke agenda en die op sociale media spelen of prutsen met zogenaamd ‘nieuws’ horen hier niet thuis. We moeten de beroepsernst hoog houden: degelijke journalistiek, gecheckte informatie, verschillende stemmen horen, niet vooringenomen en geen politieke agenda.”

Hoe kunnen we de strijd tegen ‘fake news’ en desinformatie voeren?

“Met degelijke, goeie journalistiek. Bijvoorbeeld, wij proberen met Focus-WTV een verzorgd journaal te maken waarin we politiek kritisch bekijken en inspirerende mensen aan bod laten komen, afgewisseld met af en toe een luchtiger item om zoveel mogelijk mensen te boeien. Maar het begint al vroeger. In het onderwijs, thuis en in jeugdbewegingen onderwerpen als democratie, lokaal en internationaal nieuws bespreekbaar maken. (knipoogt) Dat lijkt me interessanter dan een uurtje godsdienst.”

Werd de actualiteit bij jou thuis besproken?

“Mijn beide ouders hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, een rijkdom aan geschiedenis en verhalen. Zo vertelde mijn vader dat hij eind mei 1940 samen met zijn moeder door de Kapellestraat wandelde en het stadhuis op het Wapenplein zag afbranden. Zo’n verhalen maken indruk. Voeg daar aan toe dat ik samen met m’n ouders naar het nieuws keek en we daar ook over spraken: dit of dat heeft daarmee te maken… Ik probeer de actualiteit binnen een kader te plaatsen. Hebben we dit al eens meegemaakt? Was het toen even erg? Kunnen we relativeren? Je hebt mensen die zeggen: ‘Alles gaat op en neer, alles komt wel in orde.’ Maar ik ben niet zo’n Vrolijke Frans: als we niet voorzichtig zijn, kunnen we alles naar de knoppen helpen. En dan heb ik het niet over het klimaat.”

Vertel…

“Ik ben al 30, 40 jaar een echte nieuwsfreak, maar we zitten nu in een periode die me het meest zorgen baart. Oekraïne, Syrië, Gaza, Soedan… Waar ik het meest bezorgd over ben, is de groter wordende groep mensen die afhaken van de actualiteit en die zegt: ‘Voor mij hoeft het niet meer.’ Ik ken mensen die nooit nog het journaal bekijken, nooit een krant openslaan. En die groep groeit.”

Wat zou het gevolg kunnen zijn?

“Als nu al 40 tot 50 procent van de mensen – ook jongeren – afhaken van het nieuws, zou die groep nog kunnen toenemen. Sommige politieke narcisten dromen van macht, terwijl onverschilligheid heerst over wat in een parlement of een stadhuis gebeurt. Hoe makkelijk is het niet om leider te zijn terwijl burgers niet geïnteresseerd zijn in besluitvorming? Dan krijg je carte blanche en komt de democratie in zwaar weer. Je hoeft niet zo ver te zoeken: bij de jongste lokale verkiezingen in Oostende daagde in het stemlokaal in het Kursaal niet de helft van de kiesgerechtigden op. Dat wijst op een toenemende onverschilligheid. Ik denk dat ik genoeg heb gelezen om te weten dat ik niet droom van een wereld waar engagement en gedreven verbeelding van uit de basis teloor gaat.”

Bio

Privé: geboren op 31 juli 1972 in Oostende (Stene).Papa van Elise (17) en Rosalie (14).

Loopbaan: studeerde politieke wetenschappen (UGent, 1991-1995), Erasmus in Padova (Italië, 1993). Ex-voorzitter dagelijks bestuur Theater Aan Zee (2004-2019). Sinds 2005 voorzitter van Perskring Oostende. Begon bij Het Nieuwsblad (1995) en sinds 1996 aan de slag bij Focus-WTV.

Vrije tijd: journalistiek, actualiteit, muziek, podcasts, boeken.

The post Op de Mercator met voorzitter Perskring Oostende Stefaan Kerger: “We zitten in periode die me zorgen baart” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Colossal Biosciences wil uitgestorven reuzenmoa ’tot leven wekken’ (met steun van regisseur Peter Jackson)

Het Amerikaanse bedrijf Colossal Biosciences, bekend van projecten met de wolharige mammoet en de reuzenwolf, wil nu ook de reuzenmoa opnieuw ’tot leven wekken’. De reuzenmoa, met zijn 3,5 meter vermoedelijk de grootste vogel ooit, leefde vroeger in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf krijgt geld van regisseur Peter Jackson, zelf een grote moa-fan. Maar veel experts stellen zich vragen over de haalbaarheid

Lees meer »

WK Bakvoetbal nieuwe publiekstrekker op kermis in Wijtschate

In Wijtschate wordt dit jaar een kermis low budget gedraaid. “Willen we de komende jaren ook nog een kermis organiseren, dan moeten we nu wel op onze centen letten. Vandaar dat er geen optredens zijn, ook geen vuurwerk en geen karting”, zegt Koen Lahousse van het kermiscomité.
The post WK Bakvoetbal nieuwe publiekstrekker op kermis in Wijtschate appeared first

Lees meer »

“Soms verdien ik 1.000 euro per dag”: internationaal model Ken uit ‘B&B zoekt lief’ ruilde Mexico in voor Dubai

“Ik ben niet op zoek naar een LAT-relatie.” Met zijn opvallende looks doet internationaal model Ken (37) uit Vlaams-Brabant de harten van vier Vlaamse dames sneller slaan in ‘B&B zoekt lief’. Zijn penthouse in Mexico heeft hij intussen ingeruild voor het decadente Dubai. Waarom liepen zijn relaties met Zuid-Amerikaanse vrouwen stuk en hoe vervult hij zijn rol als vader van

Lees meer »

Frankrijk leent Tapijt van Bayeux binnenkort uit aan British Museum

Het Tapijt van Bayeux wordt van september 2026 tot juni 2027 uitgeleend aan het British Museum in Londen in ruil voor middeleeuwse kunstvoorwerpen uit de archeologische schatkamer van Sutton Hoo. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron bekendgemaakt aan twee Franse kranten: Ouest-France en Paris Normandie. Macron is momenteel op driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer »

Twee verwaarloosde varkens vinden nieuwe thuis bij Daisyfield Animal Sanctuary in Aalbeke: “Hun gezondheidstoestand baart ons zorgen”

Evelien Devriese, oprichter van Daisyfields Animal Sanctuary in Aalbeke, vangt twee verwaarloosde varkens op. Ze leefden in een betonnen ruimte van amper 6 op 6 vierkante meter, zonder schuilhok. De eigenaar stond ze vrijwillig af. De gezondheidstoestand van de dieren baart de organisatie zorgen. Evelien Devriese wil de schrijnende situatie van boerderijdieren aankaarten. “Elk dier heeft recht op een leven

Lees meer »

Rotary Izegem voorziet 34 Turkse scholen van drinkbaar water: “Resultaat van internationale samenwerking”

Wat begon als een lokaal initiatief van Rotaryclub Izegem, is uitgegroeid tot een internationaal project met een grote impact. Dankzij de inzet van 15 Rotaryclubs uit binnen- en buitenland, en met de steun van onder meer Rotary International en de Koning Boudewijnstichting, krijgen 34 scholen in de zwaar getroffen regio Gaziantep in Zuid-Turkije binnenkort toegang tot drinkbaar water.
The

Lees meer »

Kohané viert gouden jubileum

Toneelvereniging Kohané viert haar gouden jubileum. Opgericht in 1975, heeft het gezelschap een sterke reputatie opgebouwd met hoogwaardige producties die breed gewaardeerd worden. De groep onderscheidt zich door afwisselend en innovatief toneel vol spanning en plezier.

Lees meer »

“Het is verschrikkelijk, Sebbe was zo’n sportieve gast”: jonge Bruggeling (22) sterft tijdens tocht in Oostenrijkse bergen

Sebbe Blaton (22) uit Brugge is om het leven gekomen tijdens een tocht in Oostenrijk. Hij gleed uit op een besneeuwde helling. “Hij was nochtans een geoefend trailloper”, reageert zijn vader, die op weg is naar Oostenrijk.
The post “Het is verschrikkelijk, Sebbe was zo’n sportieve gast”: jonge Bruggeling (22) sterft tijdens tocht in Oostenrijkse bergen appeared first on

Lees meer »

FOT-team van politie boekt succes: diverse arrestaties, drugs onderschept en gestolen voertuigen gelokaliseerd

Juni was een vruchtbare maand voor het Flexibel Ondersteuningsteam (FOT) van de politiezone WoKra (Wezembeek-Oppem/Kraainem). In de loop van de maand konden onder meer een man met een Europees aanhoudingsbevel worden gearresteerd, een omgekat (illegaal aangepast, red.) voertuig uit Italië worden opgespoord en twee gsm-dieven uit Roemenië worden gearresteerd.

Lees meer »

Brussels parket eist 18 maanden cel tegen jonge drugsdealer

Het Brusselse parket heeft woensdag een gevangenisstraf van 18 maanden gevorderd tegen een 20-jarige jongeman die betrapt was op het dealen van drugs. Volgens de jongeman zag hij geen andere uitweg dan drugs dealen omdat hij met zijn job in de bouw onvoldoende verdiende. Zijn advocaat pleitte voor een gevangenisstraf met uitstel.

Lees meer »

Werken aan gevaarlijk stationskruispunt Beernem uitgesteld: “Vlaamse overheid heeft het geld niet”

De werken aan het stationskruispunt in Beernem worden uitgesteld. Er waren plannen om op het kruispunt met de Hubert d’Ydewallestraat en de Wingene Steenweg in de toekomst verkeerslichten te plaatsen. Dat is veiliger voor de fietsers. Tegelijkertijd zal de brug over de spoorweg gerenoveerd worden, daar komen ook afgescheiden fietspaden. Er zijn dit jaar te veel aanvragen ingediend bij de

Lees meer »

Nieuwe editie van STEMmania-kamp in VTI is schot in de roos

Zelf een game programmeren, racen met een zelfgebouwde zeepkist of experimenteren met water en vuur? Het kon de voorbije dagen in het VTI van Tielt, waar in samenwerking met de jeugd- en sportdienst van de stad een nieuwe editie van het ‘STEMmania’-kamp liep.
The post Nieuwe editie van STEMmania-kamp in VTI is schot in de roos appeared first on

Lees meer »