Knokke-Heist blijft bij duurste gemeenten van het land: “We blijven werk maken van betaalbaar wonen”

Knokke-Heist blijft één van de duurste gemeenten van het land. Afgelopen jaar zijn de prijzen van de huizen opnieuw de hoogte ingegaan. Dat blijkt uit cijfers van Notaris.be. En dat terwijl betaalbaar wonen in de kustgemeente al jarenlang een belangrijk aandachtspunt is. Al wil het gemeentebestuur er de komende legislatuur extra hard op inzetten. “We hebben die jonge gezinnen en werkende mensen broodnodig”, zegt burgemeester Cathy Coudyser (Inzicht), die de plannen uitlegt.

Het is wellicht met voorsprong dé grootste uitdaging voor de komende zes jaar. “Hoe houden we jonge gezinnen in Knokke-Heist? Of hoe zorgen we ervoor dat ze terug hier komen wonen? De komende zes jaar gaan we daar echt mee aan de slag. Want we hebben die jonge gezinnen en werkende mensen broodnodig. Om tot een gezonde bevolkingspiramide te komen, heeft Knokke-Heist nood aan 6.000 jonge mensen”, zegt burgemeester Cathy Coudyser (Inzicht).

Dus ligt er heel wat werk op de plank. Want uit de meest recente cijfers van Notaris.be blijkt dat wonen in Knokke-Heist vorig jaar opnieuw een pak duurder is geworden. De gemiddelde woningprijs lag in 2024 op 895.429 euro. Dat is 8,40 procent méér dan een jaar voordien. Voor een appartement betaal je gemiddeld 667.939 euro, een stijging met 4,11 procent. Al is de kustgemeente niet langer de duurste van het land: die ‘eer’ is nu weggelegd voor Sint-Martens-Latem. Wil je ontdekken hoe het zit in jouw gemeente? Dat kan je hier nalezen.

Blijft de vraag: hoe gaan ze in Knokke-Heist zorgen dat jonge gezinnen en eigen inwoners in de kustgemeente kunnen blijven wonen? In het opgemaakte beleidsplan voor de komende zes jaar is het alvast een belangrijk thema. “Ere wie ere toekomt: in de vorige legislatuur zijn ze daar al flink mee aan de slag gegaan”, zegt Coudyser. “Er liggen dus ideeën en denkpistes op tafel. Nu is het tijd om ze effectief uit te voeren en te beginnen bouwen. We moeten focussen op jonge gezinnen die hier wonen, werken én leven. Werkgelegenheid is er genoeg. Alleen zien we nu al te vaak dat mensen wegtrekken uit Knokke-Heist om in omliggende steden of gemeenten te wonen en uiteindelijk ook daar aan de slag gaan en hun leven verder uit te bouwen.”

Toewijsreglement

Een toverformule is er volgens Coudyser niet. Al zal er de komende legislatuur wél al heel wat in gang gezet worden. “We werken met een toewijsreglement als er projecten rond betaalbaar wonen op de markt komen. Dat betekent dat we voorrang geven aan inwoners die een band met Knokke-Heist hebben. Denk aan jonge mensen die nu nog thuis wonen of mensen die werken in onze gemeente of mensen die hier lang woonden en willen terugkeren. De criteria zijn uitgewerkt in een reglement. Eén van de voorwaarden is wel dat ze geen andere eigendommen bezitten en een beperkt inkomen hebben.”

“Bij een vervroegde verkoop gaat de woning terug naar dezelfde doelgroep: werkende mensen onder de 40 jaar. Wie binnen de twintig jaar zijn of haar woning verkoopt, zal dat ook enkel kunnen doen aan de aankoopprijs plus indexering. Zo vermijden we dat mensen er maar kort wonen, maar nadien wel grote winst maken.”

Betaalbaar Verhuurkantoor

“We zetten ook verder in op het Betaalbaar Verhuurkantoor (BVK)”, aldus Coudyser. “Dat mikt op verhuren aan mensen die qua inkomen niet in aanmerking komen voor een sociale woning, maar die te weinig verdienen om op de private markt een goede woning te huren. Het BVK biedt een lagere huurprijs dan de marktprijs en werkt grotendeels volgens de werkingsprincipes van een sociaal verhuurkantoor. In Heulebrug starten we samen met WVI nog dit jaar met de bouw van al zeker 24 woningen bij die op die manier tegen 2027 zullen verhuurd worden.”

“En dat is pas een begin. De komende legislatuur willen we minstens 100 extra woningen bouwen voor betaalbaar wonen”, zegt Coudyser. “We werken ook samen met de private sector. Als er in bepaalde projectzones door een projectontwikkelaar woningen gebouwd worden, is het de bedoeling dat minstens 40 procent daarvan bedoeld is voor betaalbaar wonen en dus onder de marktprijs zit.”

“Tot slot blijven we kijken naar onbenutte gemeentelijke gronden en zoeken we naar formules van erfpacht en andere instrumenten. We werken volop aan een project van coöperatief wonen waarbij de eigenaar aandelen in het project koopt. Het Vlaams regeerakkoord biedt mogelijkheden en we volgen die evoluties nauw op.” (MM)

The post Knokke-Heist blijft bij duurste gemeenten van het land: “We blijven werk maken van betaalbaar wonen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

60-tal niet-dringende ingrepen in AZ Delta verplaatst voor staking van artsen op maandag 7 juli

Door de artsenstaking op maandag 7 juli past AZ Delta de ziekenhuiswerking aan, maar de patiëntenzorg blijft gegarandeerd. “De overheid wil via een nieuwe kaderwet het zorgsysteem grondig hervormen. Dit roept bij veel artsen bezorgdheid op: over de kwaliteit, werkbaarheid en toekomst van de zorg voor patiënten én voor medewerkers. Daarom nemen ook in AZ Delta heel wat dokters deel

Lees meer »

Eerste hittegolf van het jaar is een feit – KMI schaalt op naar code oranje voor onweer in Limburg, Namen, Luik en Luxemburg

Er stroomt koelere lucht ons land binnen en we krijgen vandaag grote temperatuurverschillen. Waar de maxima aan zee beperkt blijven tot 22 à 23 graden, gaan ze in het oosten opnieuw fors omhoog, naar lokaal 38 graden. In de loop van de namiddag kunnen lokaal onweersbuien tot ontwikkeling komen. Zeker in het oosten kunnen die lokaal intens zijn, met stevige

Lees meer »

Kinderboek rond gevaren van de Noordzee nu ook in het Frans: “Essentieel om kennis op jonge leeftijd mee te geven”

Het kinderboek ‘James en de geheimen van de Noordzee’, dat onlangs door Toerisme Oostende en Stad Oostende werd gelanceerd, is nu ook beschikbaar in het Frans. Het boek wijst kinderen op de gevaren van het zwemmen in zee.
The post Kinderboek rond gevaren van de Noordzee nu ook in het Frans: “Essentieel om kennis op jonge leeftijd mee te

Lees meer »

Uniek stuk Mars op aarde wordt geveild in New York

Ruimteliefhebbers met een goedgevulde portefeuille krijgen binnenkort de kans om een uniek stukje Mars te bemachtigen. Veilinghuis Sotheby’s brengt op 16 juli het grootste bekende fragment van de rode planeet dat ooit op aarde is gevonden, onder de hamer.

Lees meer »

Ruwbouw Elia’s Offshore Center in Oostende bereikt hoogste punt, netbeheerder plant naar aloude traditie de meiboom

Nu de ruwbouw zowat klaar is plantte netbeheerder Elia de meiboom op zijn offshore Service Center in de Oostendse haven. Eens afgewerkt worden van hieruit alle offshore activiteiten van Elia gecoördineerd.
The post Ruwbouw Elia’s Offshore Center in Oostende bereikt hoogste punt, netbeheerder plant naar aloude traditie de meiboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zes maanden nieuw bestuur in Antwerpen: het politieke rapport van GVA

Op 2 januari werd de nieuwe Antwerpse gemeenteraad geïnstalleerd en legden de burgemeester en negen schepenen de eed af. Het nieuwe Antwerpse stadsbestuur van N-VA en Vooruit is vandaag zes maanden bezig. Een rustige opstart was het schepencollege niet gegund. Het werd geconfronteerd met onder meer dodelijk geweld in de Seefhoek en op Linkeroever, vastgoedtycoons die ruzie maken over de

Lees meer »