Voorbereidende werken voor nieuwe fietsbrug over kanaal in Veurne op maandag 17 februari van start

Vanaf maandag 17 februari starten de voorbereidende werken voor de nieuwe fiets- en voetgangersbrug in de Nieuwpoortkeiweg in Veurne. Hierdoor is slechts één rijstrook beschikbaar en wordt het verkeer geregeld met verkeerslichten.

Deze voorbereidende werken zijn de eerste stap naar de aanleg van de fietsbrug Rozendalstraat/Voetbalstraat over het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Via deze brug zullen fietsers en voetgangers vanaf het voorjaar 2026 veilig van Petit-Paris naar de Nieuwstad kunnen. De Rozendalstraat wordt gedeeltelijk omgevormd tot een fietsstraat.

Stad Veurne en De Vlaamse Waterweg nv sloten in 2015 een overeenkomst om samen een fiets- en voetgangersbrug te bouwen over het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in Veurne. De brug komt in het verlengde van de Voetbalstraat en de Noordburgweg. Stad Veurne en De Vlaamse Waterweg investeren samen 3,88 miljoen euro in de nieuwe brug.

Deze fietsbrug wordt een stalen vaste brug met een overspanning van 18,3 meter lang en 3 meter breed. De bijna 100 meter lange aanloophellingen op de oevers worden in beton en staal uitgevoerd. De geringe hellingsgraad maakt het gebruik voor fietsers comfortabel. Op elke oever komt een trap. De brug heeft een doorvaarthoogte van 5,25 meter en zal 4,3 meter boven de het straatniveau uitkomen.

Make-over Rozendalstraat

De brug is de aanzet van een complete make-over van de Rozendalstraat, die een volledig nieuwe inrichting en riolering krijgt, met meer rust en groen in het straatbeeld. Om de veiligheid van de fietsers te verbeteren, komt er eenrichtingsverkeer tussen de Noordburgweg en de spoorwegovergang voor het gemotoriseerde verkeer. De Rozendalstraat wordt omgevormd tot fietsstraat. In een fietsstraat hebben fietsers altijd voorrang en mogen ze niet worden ingehaald door gemotoriseerd verkeer, en er geldt altijd de maximumsnelheid van 30 km/uur.

Het kruispunt Noordburgweg-Rozendalstraat wordt veiliger, met de aanleg van een fietsrustpunt. Ook aan de zijde van de Nieuwpoortkeiweg komen er ingrepen rond de zone aan de fietsbrug, met een veilige oversteek en een knik in de gewestweg om het gemotoriseerd verkeer aan te zetten trager te rijden. Bij de aanleg van de Nieuwpoortkeiweg is ook het Agentschap Wegen en Verkeer betrokken.

The post Voorbereidende werken voor nieuwe fietsbrug over kanaal in Veurne op maandag 17 februari van start is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Doden en vermisten bij overstromingen in Texas

Bij overstromingen zijn in de staat Texas, in het zuiden van de Verenigde Staten, meerdere mensen om het leven gekomen. Er zijn ook mensen vermist, onder wie kinderen die op kamp waren, zo hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Kenniscentrum raadt individuele bloedtesten voor PFAS niet aan

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) beveelt momenteel niet aan om op individuele basis PFAS-bloedtests uit te voeren. Omdat er nog veel onduidelijk is over de gezondheidsrisico’s en opsporing van de niet-afbreekbare synthetische stoffen, vindt het kenniscentrum de kans dat zo’n test een patiënt een concreet voordeel biedt erg klein.

Lees meer »

Dominique Persoone over zijn huwelijksgeheim met Fabienne: “Veel praten, elkaar loslaten en water bij de wijn doen”

“Die eerste jaren zaten we echt op elkaars lip.” Het kan soms stuiven ten huize Persoone, maar de liefde tussen chocolatier Dominique Persoone (56) en zijn Fabienne (60) is opnieuw groot. In ‘Dag Allemaal’ onthullen ze wie 37 jaar geleden de eerste stap zette, wat hun huwelijksgeheim is en hoe ze erin slagen om als familie samen te werken. “Discussies

Lees meer »

“We zijn onze frietjes zelf nog niet beu gegeten”: Marc (61) en Manuela (59) baten al 37 jaar Het Friethuis uit

Van kleine meeneemfrituur tot volwaardige friet- en hamburgerzaak in Menen: Marc Vanderbruggen (61) en Manuela Descan (59) staan al 37 jaar aan het roer van Het Friethuis in de Bruggestraat. “We beginnen voorzichtig uit te kijken naar een opvolger.”
The post “We zijn onze frietjes zelf nog niet beu gegeten”: Marc (61) en Manuela (59) baten al 37 jaar

Lees meer »

Belg betaalt steeds meer elektronisch: nog altijd zijn er winkels die geen digitale betaaloptie hebben, maar ook cash weigeren

Sinds 2022 moet elke winkel verplicht minstens één digitale betaalmethode aanbieden. 84% van de Belgen verkiest vandaag digitaal betalen boven cash. Toch kan je in sommige winkels alleen cash betalen of rekenen ze extra kosten aan bij elektronische betalingen. Omgekeerd zijn er ook ondernemingen die geen cash meer aanvaarden en alleen digitale betalingen willen, ook dat is niet toegelaten.

Lees meer »