Oostende wil snel starten met renovatie Gaanderijen en draait zone 30 deels terug

Het nieuwe stadsbestuur van Oostende wil snel starten met de renovatie van de Venetiaanse Gaanderijen aan het Thermae Palace. Dat staat te lezen in het bestuursakkoord dat vrijdag werd voorgesteld. Daarnaast wordt de nieuw ingevoerde zone 30 deels teruggedraaid op grote verkeersaders. De stad stelt zich ook kandidaat voor een gevangenis op het grondgebied.

De nieuwe bestuursploeg in Oostende heeft haar bestuursakkoord voorgesteld. Algemeen moet het “warmer, veiliger en properder”, volgens het nieuwe stadsbestuur. Concreet liggen er al heel wat plannen op tafel. Zo wil de stad snel beginnen met het renovatieplan voor het Thermae Palace, zonder aansluitende hoogbouw. “De verschillende partners moeten onmiddellijk samenzitten om een doorstart te realiseren. Daarbij moet het aanvatten van de werken aan de losstaande Gaanderijen zo snel als mogelijk gebeuren.”

Ook op het vlak van mobiliteit wil de stad snel aan de slag. “Een degelijk en gedragen mobiliteitsplan voor de hele stad is een absolute prioriteit”, klinkt het. Zo worden alle voetpaden opnieuw onderhouden en worden ze rolstoeltoegankelijk gemaakt. De zone 30 wordt behouden in de buurt van scholen en woonkernen. Op grote verkeersaders wordt opnieuw een zone 50 ingevoerd.

De stad bekijkt ook of het nuttig is om te werken met digitale borden waarbij afhankelijk van het uur van de dag respectievelijk 30 of 50 kilometer per uur wordt gereden. Daarbij overweegt de stad een tolerantiedrempel in te voeren. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een waarschuwing bij een eerste overtreding met een snelheid van minder dan 40 kilometer per uur.

Verder wil de stad de werking van het eengemaakte ziekenhuis na de fusie verbeteren. “We bewaren de eigenheid en de ontwikkeling van de twee campussen. We voeren gesprekken om externe samenwerkingen te verbeteren zodat er een sterk Oostends ziekenhuis komt”, staat er in het bestuursakkoord. “We spreken alle kanalen aan om bijkomende therapieën te kunnen bekomen zodat de Oostendenaar een uitgebreid zorgaanbod heeft in eigen stad.”

Oostende zal zich ook kandidaat stellen voor een gevangenis op het grondgebied. “Hiermee laten we weten aan de hogere overheid dat we daartoe bereid zijn”, klinkt het. Concrete plannen zijn er nog niet.

Op cultureel vlak wil Oostende de lokale tradities meer onder de aandacht brengen en nieuw leven in blazen. Zo wil het bestuur onder meer een Arno Huis oprichten. “Zo willen we de rock’n roll en cultuur van de stad koesteren met onder meer tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s.” Er wordt ook bekeken om festivals zoals Zandrock en een alternatief voor W-Fest terug te brengen. Daarnaast zal de nadruk liggen op tradities met evenementen rond carnaval en het maatjesfestival.

The post Oostende wil snel starten met renovatie Gaanderijen en draait zone 30 deels terug is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Terug naar zee: “Gratis elektrische strandbuggy naar de waterlijn in Zeebrugge”

Deze zomer hoeven afstand en mobiliteit geen belemmering meer te zijn voor een volwaardige strandervaring in Zeebrugge. Met het project ‘Terug naar Zee’ zorgen Stad Brugge en de festivalorganisatoren Wecandance en Bomboclat voor een gratis strandshuttle die iedereen, ongeacht leeftijd of mobiliteit, van de Zeedijk tot aan de waterlijn brengt.
The post Terug naar zee: “Gratis elektrische strandbuggy naar

Lees meer »

Na 20 jaar plannen wordt Gentse “Verapazbrug” eindelijk ingehuldigd

In Gent wordt dinsdag de “Verapazbrug” officieel ingehuldigd, een nieuwe brug over het Handelsdok die de stadsring R40 verbindt met de Afrikalaan. De brug, die bij de eerste plannen nog Handelsdokbrug heette, moet het verkeer op de Gentse stadsring vlotter laten verlopen. Met een bouwkost van zowat 18,5 miljoen euro en een voorbereidingstraject van ruim twintig jaar, is het een

Lees meer »

Koekelare start met GFT-ophaling aan huis vanaf 2026: “Eerst inzetten op preventie, daarna pas op inzameling”

Tijdens de gemeenteraad lichtte schepen van milieu Stijn Ramboer de invoering van de GFT-ophaling aan huis toe. Vanaf januari 2026 kunnen inwoners hun groente-, fruit- en etensresten tweewekelijks laten ophalen via een abonnement. Het systeem past binnen een breder plan van afvalintercommunale MIROM om het restafval in alle aangesloten gemeenten terug te dringen. In Koekelare ligt dat vandaag nog op

Lees meer »

Gemeente stelt uitgebreid zomerprogramma voor: “Het is in de maanden juli en augustus in Kuurne te doen”

De gemeente Kuurne heeft woensdagnamiddag het volledige programma voorgesteld van Kuurne Zomert, de jaarlijkse zomeractiviteiten waarmee de ezelsgemeente inwoners en bezoekers die niet op reis gaan of net terug zijn van vakantie laat genieten van activiteiten in eigen streek. Ook deze zomer valt er opnieuw heel wat te beleven in Kuurne, van swingende optredens en festivals tot familievriendelijke uitstappen.

Lees meer »

Geesteszieke Kimberly L. (34), die partner doodstak, vrij na gerechtelijke blunder. “Ze weet waar we wonen. Die gedachte vreet aan ons”

Kimberly L. (34), die vorig jaar haar partner Sam De Pourck (33) om het leven bracht in hun flat in Gent, loopt opnieuw vrij rond. Nochtans werd ze met borderline gediagnosticeerd en zou ze geïnterneerd worden. Maar een pijnlijke procedurefout bij de Gentse griffie gooit roet in het eten. “We hebben geen oog dichtgedaan. Niemand weet wat ze nog zal

Lees meer »

Vlaams begrotingsevenwicht “helemaal niet in zicht”

Terwijl de Vlaamse regering bij haar start mikte op een begrotingsevenwicht vanaf 2027, vreest de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) dat het tekort in dat jaar zal oplopen tot 753 miljoen euro. De schuld dreigt tegen 2029 aan te groeien tot meer dan 100 procent van de inkomsten. De SERV ziet dinsdag in haar begrotingsadvies twee oorzaken: inflatie en de

Lees meer »

Lichtervelde behaalt A-score als faire gemeente: “Een sterk signaal”

Al bijna 20 jaar is Lichtervelde een Fair(e) Trade-gemeente. In de gemeenteraad van 27 januari 2025 keurde het nieuw bestuur unaniem de resolutie mét verlenging van het engagement goed. Tweejaarlijks wordt deze titel herbevestigd via de Fair-O-Meter. Dat is een vragenlijst om het gemeentelijk engagement voor eerlijke handel te meten. Zo kan de impact van alle faire gemeenten en steden

Lees meer »