Slagerij en kaaswinkel Ranson viert 100ste verjaardag: “Met respect voor de stichters”

Slagerij Ranson, waar later ook een kaaswinkel bijkwam, viert haar honderdste verjaardag. Dat laten de huidige uitbaters van de zaak die in oktober 1924 werd opgericht, Valerie Derdaele (41) en Kristof Ranson (47), niet onopgemerkt voorbijgaan. “In het weekend van 4 en 5 oktober krijgen alle klanten proevertjes en een drankje van wijnbar Bota hier vlakbij.”

Bij slagerij Ranson en kaaswinkel ’t Kaaskorstje hebben ze écht wel redenen voor een feestje. De zaak werd net honderd jaar geleden opgericht en is nog altijd in handen van de familie Ranson; intussen al de vierde generatie. “Ik zal je zelfs meer zeggen: het is op net dezelfde locatie hier aan de Gistelse Steenweg waar we vandaag nog actief zijn dat de zaak honderd jaar geleden werd opgericht door Pamphile Ranson en zijn echtgenote; mijn overgrootvader en overgrootmoeder dus”, vertelt Kristof Ranson, die samen met zijn echtgenote Valerie Derdaele de zaak runt.

“Ik maak nog dezelfde paté als mijn overgrootvader”

“Ik ben hier echt opgegroeid in de zaak en heb nooit elders gewoond of gewerkt. Van mijn grootmoeder Georgette Plaet heb ik ook wel veel bijgeleerd over allerlei bereidingen. Doordat mijn grootvader al op dertigjarige leeftijd overleed heeft mijn grootmoeder de zaak lange tijd gerund samen met haar schoonzus Clara Ranson, de echtgenote van een broer van mijn grootvader.”

Oogje op slagerszoon

“In 1999, toen ik nog bij mijn ouders Frank Ranson en Anna Riemaecker werkte, werd de zaak flink uitgebreid door er het naast gelegen pand bij te voegen om zo een grotere winkel te hebben”, gaat Kristof Ranson voort.

Zijn huidige echtgenote Valerie is in 2006 mee in de zaak komen werken. Ze kwam daarvoor vaak om brood bij de bakker vlakbij waar haar broer, die jammerlijk overleed in een auto-ongeluk, toen werkte. “Uit respect voor mijn broer en ter nagedachtenis bleef ik naar de bakkerij gaan waar hij werkte en zo was het gemakkelijk om ook eens naar de slagerij in de buurt te komen”, vertelt Valerie.

“Ik had wel een oogje op de slagerszoon en polste eens via via of hij nog vrij was. Dat bleek het geval te zijn en ik heb toen zélf de stap gezet om hem mee uit te vragen. Intussen hebben we ook al twee kindjes en in 2007 hebben we samen de zaak overgekocht van Kristofs ouders.”

De slagerij in lang vervlogen tijden. © GF

Valerie drukte al vlug ook stevig haar stempel op het bedrijf, want de slagerij werd uitgebreid met kaaswinkel ’t Kaaskorstje. “Ik heb al altijd zelf kaas gegeten en ook echt geproefd en vond het een mooie aanvulling bij het aanbod van de slagerij. Omdat ik zelf ook goed wilde weten wat ik verkoop heb ik de tweejarige opleiding tot kaasmeester gevolgd”, legt Valerie uit. “Er zijn ook twee kazen die ik hier zelf maak; ’t Brugs Pikantje, met pikante kruiden, en de camembert calvados, die dus doordrenkt is met deze Franse drank.” Er hoort overigens ook een uitgebreide automatenshop met een ruim aantal kaas- en vleesproducten bij de zaak.

Kristof van zijn kant toont zich ook in zijn slagerij-afdeling bijzonder bedrijvig en creatief.

Eigen charcuterie

“Ik maak maar liefst dertig soorten charcuterie volledig zelf, waaronder ook tien soorten salami. En ik kan je verzekeren dat zelf salami maken niet evident is. De meeste slagers kopen die in bij groothandels, want bij het minste dat er fout loopt met het vlees moet je heel je bereiding weggooien”, legt Kristof uit. “Ik maak hier overigens ook nog patés volgens exact dezelfde receptuur als mijn grootvader honderd jaar geleden al gebruikte. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een mooi aanbod vers vlees en een uitgebreid traiteurassortiment. Ik geef nog graag mee dat alle klanten hier voor onze verjaardag in het weekend van 4 en 5 oktober proevertjes krijgen en een bon voor een drankje bij Bota, die wijnbar hier vlakbij in de straat waar we graag mee samenwerken.”

The post Slagerij en kaaswinkel Ranson viert 100ste verjaardag: “Met respect voor de stichters” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

West-Vlaamse Hart installeert huiszwaluw- en huismustil in Tielt en Pittem

De huismus en de huiszwaluw zijn vertrouwde vogels in ons straatbeeld, maar toch staan ze in Vlaanderen op de rode lijst. In moderne steden vinden ze namelijk steeds moeilijker een geschikte nestplaats. Om dat probleem tegen te gaan, zorgden de stad Tielt en de gemeente Pittem respectievelijk voor een huiszwaluw- en huismustil, met ondersteuning van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart

Lees meer »

Veurne is klaar voor Open Monumentendag

Op zondag 14 september zet Veurne tijdens Open Monumentendag haar erfgoed extra in de kijker met drie bijzondere belevenissen. Bezoekers ontdekken niet alleen het rijke monumentale patrimonium van de stad, maar vieren ook mee met twee publiekslievelingen en genieten van een uniek programma in het Bakkerijmuseum.
The post Veurne is klaar voor Open Monumentendag appeared first on KW.be.

Lees meer »

TTC Zandvoorde start nieuw interclubseizoen met 17 ploegen

Op zaterdag 13 september gaat in het tafeltennis het nieuwe interclubseizoen van start. TTC Zandvoorde treedt aan met maar liefst 17 ploegen, waaronder één nationaal team en twee in de Landelijke competitie. De club wil vooral inzetten op het inpassen van jeugdspelers. “Onze jongeren krijgen veel kansen om een reeks hoger te spelen”, zegt hoofdtrainer Gunther Pauwels.
The post

Lees meer »

Bloembakken vervangen nadarafsluiting aan Westpoort

Het verkeer mag al enkele maanden niet meer door de Westpoort in Lo passeren. Tot voor kort stonden er nadarhekkens om de doorgang af te sluiten. Die zijn nu vervangen door bloembakken.
The post Bloembakken vervangen nadarafsluiting aan Westpoort appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nepal heft socialmediaverbod op na bloedige Gen Z-protesten

De Nepalese regering heeft het verbod op sociale media opgeheven nadat hevige protesten maandag leidden tot de dood van minstens 19 mensen en meer dan 100 gewonden. Dat bevestigde minister Prithvi Subba Gurung, woordvoerder van het kabinet en minister van Communicatie en Informatietechnologie, dinsdag.

Lees meer »

Studiemeester Andy verlaat onderwijs en kiest volledig voor De Poesele Fietshoeve in Noordschote: “Ik besef het eigenlijk nog niet goed”

Andy Vanhoutte (50) is sinds vorig week woensdag fulltime uitbater van horecazaak De Poesele Fietshoeve in Noordschote. Tot vorig schooljaar werkte hij als studiemeester op de campus Engineering in Veurne. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt”, zegt Andy.
The post Studiemeester Andy verlaat onderwijs en kiest volledig voor De Poesele Fietshoeve in Noordschote: “Ik besef het eigenlijk

Lees meer »