Twee jaar na de sloop van de Paterskerk krijgt met de renovatie van de voormalige kapittelzaal een stukje van het historische gebouw toch een tweede leven. Woonzorgcentrum ’t Pandje laat ze ombouwen tot een polyvalente ruimte, met respect voor het verleden. Zo zal een deel van het interieur, met de kenmerkende banken, bewaard blijven.
De Paters Kapucijnen richtten de Paterskerk en het bijhorende klooster in de periode 1899-1900 op. De gemeenschap herbergde in het begin tien paters en telde tijdens zijn hoogdagen bijna honderd geestelijken. In de jaren ’80 kwam er een herbestemming en werd het klooster een opvangcentrum voor zorgbehoevende en demente bejaarden. Daaruit is later woonzorgcentrum ’t Pandje op hetzelfde domein gegroeid.
Datzelfde rusthuis kocht de kerk nadat die in 2014 ontwijd werd. De directie zocht nog een eind naar een passende functie, maar uiteindelijk besliste die de kerk te slopen en een mooie groenzone met parking op dezelfde zone te voorzien. Eén stukje van het gebouw bleef al die tijd wél bewaard: de kapittelzaal. In die ruimte kwamen de paters vroeger bijeen om onderwezen te worden door de abt, of om me elkaar te bidden of discussiëren. Het woord ‘kapittel’ verwijst hier naar een hoofdstuk uit de kloosterregel dat er dagelijks werd gelezen.
Polyvalente zaal
“Uit studies bleek dat dit de ruimte was die we nadien het makkelijkst een nieuwe bestemming konden geven”, vertelt directeur Maarten Dejonghe van ’t Pandje. “Er zijn volop restauratie- en renovatiewerken bezig om er een zaal voor polyvalent gebruik van te maken. In eerste instantie voor onze inwoners, die er met familie van een privéfeest kunnen genieten, maar bijvoorbeeld ook voor de buurtwerking van de Wijk Centrum West of proclamaties van de Heilig-Hartschool aan de overkant van de Roeselaarsestraat. En als onze medewerkers in de zomer kinderopvang nodig hebben, kan die ruimte daar mogelijk dienst voor doen. Ook klasjes die op bezoek komen zullen er straks terecht kunnen, want we starten onze rondleiding altijd met een stukje geschiedenis. Daarna zien we wel hoe het verder evolueert, maar dit lijkt me al een heel mooie basis.”
(Lees verder onder de foto)
Een conceptbeeld van hoe de Kapittelzaal in de toekomst dienst zal doen als polyvalente ruimte.
Het restauratieproject ging in januari van start en moet normaal gezien half december voltooid zijn. Voor het ontwerp ging ’t Pandje te rade bij Bow-Architecten en de uitvoering is in handen van All-Bouw. “We kiezen voor een ontwerp met respect voor het verleden”, zegt Maarten. “Zo blijven de kenmerkende banken bewaard en komt ook de vloer terug en zullen we alles uiteraard een mooi likje verf geven. Het grote verschil is dat de zaal binnen nu open is tot aan de nok. Daar is één boogplafond voor verwijderd, wat het geheel een ruimere aanblik geeft.”
Aan de buitenkant wordt alles momenteel netjes gerestaureerd. Aan de voorkant prijken nu alvast twee ramen. “Eens de werken hun einde naderen, gaan we daar terug de originele glasramen in stoppen en die zullen voor een mooie lichtinval zorgen”, aldus de directeur. “Voor het gebouw voorzien we een nieuwe inkom in houten skeletbouw. Op die plek zullen we ook een keukentje en berging voorzien. Wie goed kijkt, kan ook zien dat we op een hoek van het gebouw ook een plek hebben vrij gehouden voor het beeld van de patroonheilige van de Paterskerk.”
Klokkentorentje
Ook de omgeving rond het gebouw krijgt een opfrisbeurt en zal een groenzone voor inwoners en gebruikers van de zaal worden. “Daar zullen we nadien het voormalige klokkentorentje van de Paterskerk een mooie plek geven, als herinnering aan de historiek van deze plek. We zijn al in gesprek met Prizma Campus VTI om het torentje te restaureren, net zoals ze dat eerder al deden bij de toren van de Heilige-Familiekerk op de Bosmolens”, besluit Maarten.
Het stadsbestuur koesterde ooit plannen om het park dat ze van de Paters Kapucijnen huren op te waarderen. Die plannen zijn wat naar de achtergrond verdwenen. “Net als die van de projectontwikkelaar die in 2019 het klooster sloopte om er een nog niet nader bepaald woonproject te bouwen”, aldus Maarten. “Er zijn al een paar keer plannen ingediend, maar die stootten telkens op een nee van de de stad, omdat ze niet aan de nodige richtlijnen voldeden. Tot op heden zijn we met ’t Pandje de enige die deze zone wat opgewaardeerd hebben. Zo hebben we ook een mooie wandellus rond ons WZC laten aanleggen”, besluit hij.
’t Pandje viert 40-jarig bestaan met feesttweedaagse
Woonzorgcentrum ’t Pandje mag in oktober 40 kaarsjes uitblazen en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober zijn er allerlei activiteiten. In hun feesthal in de Mentenhoekstraat 4 kan je op vrijdag van 14 tot 17 uur genieten van een optreden van zanger Paul Bruna. Van 18.30 tot 23 uur is er een kaart- en spelletjesavond. Op zaterdag is er om 11 uur een aperitiefconcert van Koninklijke Harmonie Leo XIII, met aansluitend een feestmaal verzorgd door Benji’s Catering. Vanaf 14.30 uur is er een jubileumwandeling op het domein en op hetzelfde tijdstip is er ook een stukje kindertheater. Vanaf 17 uur zal je er ook aan een eetstand terecht kunnen. Inschrijven voor het optreden van Paul en het feestmaal kan via de receptie van ’t Pandje.
The post Gerenoveerde Kapittelzaal doet Paterskerk in Izegem stukje herleven is provided by KW.be.