Het nieuwe schooljaar bracht bij buitenschoolse kinderopvang De Zonnebloem meteen een nieuwigheid mee. De kinderen kunnen er nu ook huiswerkbegeleiding krijgen en deelnemen aan knutselworkshops. “De vraag naar deze extra ondersteuning leefde bij de ouders”, zeggen coördinator Wim Depelchin en schepen Ann Bentein (Open VLD).
BKO De Zonnebloem is simultaan met het schooljaar gestart met een knutselatelier op vrijdagmiddag en een huiswerkklasje op maandag, dinsdag en donderdag. Concreet: kinderen krijgen enerzijds de kans om hun huiswerk te maken onder het alziend arendsoog van de begeleiders, anderzijds kunnen ze tijdens knutselworkshops hun creativiteit de vrije loop laten en vaardigheden ontwikkelen. “Beide initiatieven zijn een extra service naar de kinderen en de ouders toe. Bovendien zijn zowel de huiswerkbegeleiding als het knutselatelier gratis”, opent schepen Bentein. “Vroeger was er wel ad hoc en op verzoek huiswerkbegeleiding, maar een echte structuur en officiële werking was er tot dusver niet. Daar hebben we dus aan gesleuteld. De negen ervaren begeleiders van De Zonnebloem staan de kinderen bij en bieden hen de nodige steun op een rustige plek, zodat ze zich kunnen concentreren op hun schoolwerk.”
Stille ruimte
Maar de begeleiders zullen de handjes van de kinderen niet vasthouden. “De schoolgangertjes moeten hun huiswerk zélf maken, hé. Het is niet de taak van de begeleiders om zich met de oplossingen bezig te houden. Ja, eens een vraag of opdracht voorlezen hoort daar wél bij, maar de kinderen moeten zelf op zoek gaan naar de juiste oplossing van hun taken”, aldus de schepen. BKO-coördinator Wim Depelchin beaamt: “De huiswerkbegeleiding vindt in een aparte stille ruimte plaats. Eens ze in de opvang aankomen, nemen we de kindjes apart en tonen ze hun boekentas en agenda. Dan wordt er gekeken of ze huiswerk hebben én of ze het ook hebben gemaakt. We verbeteren de taken niet, maar zien toe dat hun taken worden afgerond. De ouders worden daar ook over ingelicht. We komen tegemoet aan een vraag die bij mama’s en papa’s vaak voorkomt, soms uit noodzaak. Als een kind van pakweg negen jaar pas rond 18.30 uur naar huis gaat, nog moet eten en douchen, is het al gauw véél te laat om nog aan huiswerk te beginnen. Daar komen we nu dus aan tegemoet.”
Knutselen
Het knutselatelier zelf klinkt dan weer als muziek in de oren van pagadders die graag met pakweg stiften en potloden aan de slag gaan. “Er staan ook meer speciale activiteiten gepland, zoals dans, turnen of bezig zijn in de groentetuin – planten en oogsten”, weet Ann Bentein nog. “We werken rond een centraal thema, bovenop losse opdrachtjes, om op het einde van het schooljaar te koppelen aan een eindactiviteit. Belangrijk: als een kind één keer of twintig keer aan het knutselatelier deelneemt, maakt weinig uit. Iedereen wordt erbij betrokken”, onderstreept Wim Depelchin.
BOA
Eigenlijk komt het erop neer dat kinderen na schooltijd niet zomaar zitten te koekeloeren. “De kinderopvang is meer dan een soort wachtlokaal”, wil Ann Bentein nog kwijt. “Onze initiatieven komen ook tegemoet aan het Vlaams decreet buitenschoolse opvang en activiteiten, kortweg BOA.” Deze Vlaamse wet wil lokale besturen, actoren uit de vrijetijdssector en kinderopvang stimuleren om samen te werken rond buitenschoolse activiteiten.
Geen extra ballast
Op doordeweekse dagen komen tussen de dertig en veertig kinderen naar De Zonnebloem. Op piekmomenten zoals schoolvrije dagen en woensdagen kan dat aantal meer dan verdubbelen, tot wel honderd kleine rakkers. “Zelfs als élk kind zou zijn ingeschreven voor huiswerkbegeleiding, ook al is de kans klein, dan nog kunnen we met onze negen begeleiders die dienstverlening verzorgen”, benadrukt Wim Depelchin. “Algemeen betekenen deze initiatieven geen extra werklast of werkdruk voor de medewerkers.” Inschrijven voor zowel de huiswerkbegeleiding als knutselateliers kan via het ouderportaal of stuur een mailtje naar [email protected].
The post Huiswerkbegeleiding en knutselatelier in BKO De Zonnebloem: “Extra service voor kinderen” is provided by KW.be.