De toekomst was even onzeker, maar het is dan toch zover: Jong Keukengeweld is terug. In oktober 2024 en maart 2025 kunnen jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar bij 70 Vlaamse restaurant de voetjes onder tafel schuiven voor een driegangenmenu, en dit aan een stevig kortingstarief. In West-Vlaanderen nemen er maar liefst 22 chefs deel, een recordaantal.
Dat het West-Vlaamse horecalandschap het initiatief genegen is, is opnieuw overduidelijk. Waar er vorig jaar slechts dertien restaurants zich engageerden om een voordelig jeugdmenu aan te bieden, zijn dat er nu 22. Geen enkele andere provincie heeft meer enthousiaste chefs, zo blijkt.
Provincie van de foodies
Het Jong Keukengeweldcollectief zorgt er al tien jaar voor dat jongeren op een financieel laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de gastronomische wereld. In het voorjaar van 2024 werd er echter een pauze ingelast, al was het niet meteen duidelijk of die tijdelijk of permanent zou zijn. De samenwerking tussen Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen werd namelijk niet verlengd, maar uiteindelijk besloot Horeca Vlaanderen om gewoon op eigen houtje de traditie levend te houden.
En zo geschiedde: woensdag 11 september kan elke jongvolwassenen tussen 18 en 35 een plekje proberen te bemachtigen bij één van de 70 deelnemende restaurant. Je leest het goed: de leeftijdsgrens werd voor het eerst opgetrokken, tot voor kort viel je uit de boot eens je de 30 gepasseerd was. Tussen 1 oktober en 10 november 2024 en van 1 tot en met 31 maart 2025 kun je proeven van een hoogstaand gastronomische driegangenmenu inclusief aangepaste dranken voor slechts 59 tot 69 euro per persoon.
In West-Vlaanderen heb je keuze tussen 22 topchefs, waaronder 12 bekende namen:
Tomas Puype van Franco Belge (Brugge)Ruige Vermeire van LESS Eatery (Brugge)Hendrik Dequeker van Locàle (Brugge)Destin Cannaert van Bar Bulot (Zedelgem)Fran Mertens van Dunas (Knokke-Heist)Elien Verhulst van Vlass (Middelkerke)Pieter Puype van Barisdam (Kortemark)Timon Michiels van Carcasse (Koksijde)Baptiste Tieberghien van Lin’eau (Wielsbeke)Jan Devos van Bassud (Torhout)Bart Hoornaert van Vonk (Izegem)Michael Vanderhaeghe van Hostellerie Saint Nicolas (Ieper)
Daarnaast verwelkomt Jong Keukengeweld 10 nieuwkomers:
Laurent Law van Rock-Fort (Brugge)Hielko Decorte van Floris (Brugge)Dimitri Proost van Haut (Oostende)Terence McGarrity van Paroles Parols (Oostende)Marie Pieters van Pauline (Kortrijk)Laurent Messine van Vividu (Harelbeke)Emin Avdovic van Julien (Nieuwpoort)Luigi Lefevre & Nordin Valcke van Le Nord (Roeselare)Floor Vandenbussche van LOS (Torhout)Dean Masschelein van Nast (Izegem)
“Een sterk merk als Jong Keukengeweld moet je koesteren dus hopen we de komende maanden om fans voor het leven te creëren van ons smaakvol Vlaams culinair landschap”, meent Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Gezien we vorig jaar meer dan 42.000 jongeren hun smaakpapillen prikkelden, zetten we de imagocampagne met veel enthousiasme verder. De doelstelling van Jong Keukengeweld blijft hetzelfde: jongeren op een toegankelijk manier laten kennismaken met onze Vlaamse jonge culinaire talenten.”
The post Deze 22 (!) West-Vlaamse chefs willen de jeugd culinair verrassen aan een zacht prijsje is provided by KW.be.