Emmily Talpe (Team Ieper) en Philip Bolle (Vooruit) gaan akkoord dat Ieper meer bedrijvenzones nodig heeft, maar daar stopt de eensgezindheid. Terwijl Bolle de leegstand in de binnenstad wil aanpakken met ingrijpende maatregelen, wil Talpe op hetzelfde elan doorgaan. Sam Vancayseele (Groen) en Nancy Six (Vlaams Belang) zijn dan weer elkaars tegenpolen.
Zes weken lang, tot net voor de gemeenteraadsverkiezingen, bespreken we met de lijsttrekkers van de vier grote partijen dé hete hangijzers in Ieper. In aanloop naar 13 oktober gaan Emmily Talpe (Team Ieper), Philip Bolle (Vooruit), Nancy Six (Vlaams Belang) en Sam Vancayseele (Groen) elke week dieper in op een thema.
Burgemeester Emmily Talpe, lijsttrekker van Team Ieper, wil de stad de volgende jaren verder profileren als een ondernemingsvriendelijke stad. “We kiezen voor proactieve communicatie met huidige én toekomstige ondernemers en zoeken mee naar oplossingen voor hun problemen”, verwoordt Talpe de economische speerpunten van Team Ieper. “Ieper is een grote stad, maar ook geen grootstad. Bestuur en ondernemers kunnen bij elkaar terecht en dat is een troef om uit te spelen. Ook landbouwers zijn voor ons volwaardige ondernemers die nu meer dan ooit zuurstof nodig hebben en waar we dus oog voor willen hebben.”
Team Ieper heeft veel vertrouwen in het initiatief van de ondernemers, maar volgens lijsttrekker Philip Bolle van Vooruit moet het stadsbestuur meer sturen. “Het private initiatief laat het langzaam aan afweten in de dorpen. De bakker, de slager, de voedingswinkel… verdwijnt uit het dorp en het aanbod verschraalt. Vooruit pleit dan ook voor een starterspremie van 10.000 euro aan elk duurzaam initiatief dat een nieuw aanbod creëert in het dorpshart.”
“Met huidige en toekomstige ondernemers zoeken we mee naar oplossing voor hun problemen”
Sam Vancayseele (Groen) vindt dat de stad daarbij vooral moet inzetten op korte keten en duurzaamheid. “De economie van de toekomst is circulair, gedeeld en coöperatief. We kiezen voluit voor lokale handel en ondersteunen ondernemers in de ontplooiing van hun duurzame activiteiten.”
Het tegenovergestelde horen we bij het Vlaams Belang van Nancy Six. “Het ontbreken van ketens zoals Action, een fastfoodrestaurant, een bioscoop… doet veel Ieperlingen uitwijken naar naburige steden”, zegt Six, die een verband ziet tussen mobiliteit en een bloeiende binnenstad. “Willen we de economie een boost geven, dan moeten we ervoor zorgen dat Ieper een goed bereikbare stad is. Daarom is een efficiënt mobiliteitsplan nodig.”
Bereikbaarheid
Ook Emmily Talpe zet bereikbaarheid voorop om de leegstand in het stadscentrum tegen te gaan. “De voorbije jaren werden al verschillende initiatieven genomen, zoals een premiestelsel, de invoering van shop&go en volop beleving in Ieper centrum en deelgemeenten waar we ook handelaars en horeca bij betrekken. Op dat elan gaan we verder.”
Vooruit en Groen gaan niet akkoord en pleiten allebei voor een verkeersluwe binnenstad. “Enige frictieleegstand is onvermijdelijk en zelfs noodzakelijk om starters kansen te geven, maar er moet over worden gewaakt dat er geen structurele leegstand komt”, zegt Bolle. “Dat kan door aangepaste steunmaatregelen, maar nog veel meer door de stad als een verkeersluwe, aangename centrumstad te promoten.”
Vancayseele stelt voor om via pop-upwinkels en wedstrijden zoveel mogelijk tijdelijke invullingen te geven aan leegstaande winkelpanden. “De stad kan een pop-upwedstrijd organiseren waarbij de prijs een pand voor een jaar is. Zo geef je ook de kans aan jonge creatievelingen om zichzelf in de kijker te zetten.”
Ook hier staan Groen en Vlaams Belang lijnrecht tegenover elkaar. “Pop-upstores of leegstaande vitrines bekleden met stickers zijn slechts een doekje tegen het bloeden”, stelt Six. “Het afschaffen van allerhande pestbelastingen zou dan wel een inkomensverlies voor de stadskas betekenen, maar het kan een stimulans zijn om nieuwe investeerders naar Ieper te lokken.”
Bedrijventerreinen
Naast leegstand is ruimte voor ondernemen ook een heikel punt. Zowel Philip Bolle als Emmily Talpe spelden een pluim op hun eigen hoed voor de realisatie van de 10 hectare lokale bedrijvenzone Hoge Akker II in Vlamertinge, maar beiden vinden ook dat er meer nodig is. “Bijkomende locaties om te ondernemen zijn cruciaal voor onze stad”, zegt Talpe. “Vanuit de provincie en Vlaanderen verwachten we een bijkomende toewijzing van broodnodige hectares. We blijven tegelijk zoeken naar verdere mogelijkheden en optimaal ruimtegebruik.”
“We gaan volop voor de verwerving van een nieuw regionaal bedrijventerrein, als invulling van het vernietigde ruimtelijk uitvoeringsplan Reigersburg, waar 42 hectare voorzien was voor bedrijven met een grote ruimtenood”, zegt Bolle. “De stad is erg in trek en dat uit zich in een nooit geziene groei van zo’n 600 extra inwoners in amper zes jaar. Extra tewerkstellingsmogelijkheden zijn dus noodzakelijk. Daarnaast zal een groter aanbod aan innovatieve bedrijven de braindrain tegengaan.”
Six pleit ook voor bijkomende industrie. “Die komt de werkgelegenheid ten goede, wat dan weer de economie en de eventuele bevolkingsaangroei ten goede kan komen.”
Vancayseele vindt dan weer dat de vraag naar industriegrond beter in kaart gebracht moet worden. “Heel wat gronden en panden zijn ongebruikt of onderbenut. Op de huidige bedrijventerreinen zijn nog heel wat vrije locaties. Het is prioritair is om die duurzaam in te vullen met aandacht voor circulaire economie en het benutten van de materiaalkringlopen.”
The post Lijsttrekkers over economische toekomst van Ieper: “Maak van binnenstad een verkeersluwe zone” is provided by KW.be.