IN KAART West-Vlaanderen waardeert open ruimte het meest: aandeel lintbebouwing ligt hier het laagst

Zo’n 22 procent van alle gebouwen in West-Vlaanderen maken deel uit van lintbebouwing of verspreide bebouwing buiten de stadskern, dat blijkt uit een analyse van buurtontwikkelaar Matexi. Dat is niet weinig, maar wel een pak minder dan alle andere Vlaamse provincies. Positief nieuws, want zowel op economisch als ecologisch vlak is het voordeliger om nieuwbouw zoveel mogelijk in de stads- en dorpskernen te realiseren en de open ruimte met rust te laten.

“Linten zijn lineaire bebouwingspatronen die minimum 200 meter lang zijn. Verspreide bebouwing bestaat uit hoofdgebouwen die niet in kernen of linten liggen. In de praktijk komen ze verspreid voor in de open ruimte of in kleine concentraties, op grotere afstand van elkaar”, klinkt het bij het Vlaams Departemet Omgeving.

Deze bouwvormen hebben volgens onderzoek verschillende nadelen: hogere kostprijs van infrastructuur (vb rioleringen en elektriciteitsvoorziening), meer CO2-uitstoot door een verhoogde mobiliteit (mensen wonen verder van voorzieningen en nemen vaker de auto), versnippering van de open ruimte, meer verharding (en dus een verlies aan biodiversiteit en andere klimatologische voordelen)… (lees verder onder de grafiek)

De discussie over de betonstop/bouwshift is al jaren aan de gang, met als doel om zo weinig mogelijk extra open ruimte in te nemen in Vlaanderen. Linten en verspreide bebouwing buiten de kernen beperken kan hierbij helpen. Toch behoort meer dan de helft van alle nieuwbouw (gezet tussen 2019 en 2024) tot één van deze twee bouwvormen, volgens de analyse van Waregems bedrijf Matexi. (lees verder onder de grafiek)

Positieve nuance: in West-Vlaanderen gaat het over slechts 42 procent, van de 9.313 hoofdgebouwen die er in vijf jaar tijd bijkwamen. Bij ons wordt nieuwbouw dus vaker in de dorps- en stadskernen gerealiseerd, en blijft de open ruimte dus meer gespaard. Dat is geen recent gegeven: als we ons volledige gebouwenpark anno 2024 bekijken, leren we dat 22 procent van alle gebouwen op het platteland staan. Dat is het laagste percentage in heel Vlaanderen. In Limburg gaat het bijvoorbeeld over 46 procent. “We moeten blijven focussen op inbreiding, verdichting en kernversterkend bouwen”, aldus Kristoff De Winne, Acquisition & Development Director bij Matexi. (lees verder onder de kaart)

Ook binnen de provincie zijn de verschillen groot. Zo ligt het aandeel lint- en verspreide bebouwing onder de 10 procent in Oostende, Blankenberge, Bredene, Brugge, Kuurne en Mesen, maar boven de 50 procent in Kortemark, Heuvelland, Ruiselede, Lo-Reninge, Vleteren, Alveringen en Zuienkerke.

The post IN KAART West-Vlaanderen waardeert open ruimte het meest: aandeel lintbebouwing ligt hier het laagst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drie Brugse en Oostendse beloften willen zich op WK U23 in de kijker roeien: “Hopen dat we een goed figuur slaan”

Van woensdag tot en met zondag wordt in het Poolse Poznan het WK U23 geroeid. Jonas Deconinck trekt deze week naar het WK U23 als VRL-coach van negen Vlamingen, onder wie drie West-Vlamingen. Lukas Depla (KR Brugge) lonkt in dubbelvier mannen naar de WK-finale. De Oostendse beloften Marit Janssens en Cato Vanheste willen het project in het nationaal vrouwenroeien met

Lees meer »

Een leven vol Hulkamania en worstelspektakel, maar ook diepe persoonlijke dalen: hoe popcultuuricoon Hulk Hogan de wereld veroverde

Hulk Hogan, de bekendste showworstelaar ter wereld, is op 71-jarige leeftijd thuis in Clearwater, Florida overleden aan een hartstilstand. De imposante Amerikaan van bijna 2 meter was met zijn spierbundels, witblonde haar, hoefijzersnor en gele spandex een levende stripfiguur. Met zijn overlijden verdwijnt een van de kleurrijkste popcultuuriconen van de voorbije halve eeuw.

Lees meer »

Onze reporter over de onwezenlijkste festivaluren van de zomer: “De strafste hoofdact hebben we gehad. Het waren die honderd podiumbouwers”

Tomorrowland is het strafste muziekfestival ter wereld, dat wisten we al. Maar sinds vandaag weten we ook dat Tomorrowland het festival is met de allerstrafste organisatie. Hoe honderden mensen zich sinds de brand van woensdag uit de naad hebben gewerkt om dit festival te laten doorgaan: daar vindt onze reporter Sabine Vermeiren maar één woord voor. “On-ge-loof-lijk.”

Lees meer »

Alcohol- en samenscholingsverbod moet overlast door ‘hangouderen’ oplossen: “Het liep hier echt de spuigaten uit”

Met onmiddellijke ingang geldt er een alcohol- en samenscholingsverbod aan het parkinggebouwtje op de hoek van het Schouwburgplein en de Doorniksestraat in Kortrijk. “Eindelijk”, zegt Hans Vermeersch, die een optiekzaak heeft aan de overkant in de Doorniksestraat. “Eerder deze week liep het opnieuw de spuigaten uit en kwam de politie op één dag vier keer langs om de gemoederen te

Lees meer »

Wat betekent het zomerakkoord voor jouw pensioen?

De federale regering wil naar eigen zeggen de pensioenen betaalbaar houden door enkele ingrijpende hervormingen. De – duurdere – ambtenarenpensioenen gaan er op termijn uit. Daarnaast zal wie langer werkt dan de wettelijke pensioenleeftijd meer pensioen krijgen. Wie vroeger wil stoppen, zal echter minder krijgen. Zo is overeengekomen in het zomerakkoord.

Lees meer »

Stoomt de SAP-tanker door?

15:06 Dinsdag komt de softwarereus SAP met kwartaalcijfers op de proppen. Kan de ’tanker uit Walldorf’ zijn status als waardevolste bedrijf van Europa bevestigen?

Lees meer »