Wat mag Woumen verwachten na verkiezingen van 13 oktober?

Oc Walnes was aardig volgelopen op maandag 2 september voor het eerste en enige politieke debat n.a.v. de verkiezingen voor een nieuwe Diksmuidse gemeenteraad. Ruim 120 aanwezigen – waarvan een heel groot deel fans van de diverse partijen – werden door Manu Mackelberghe, voorzitter in lopende zaken van het bewonersplatform, verwelkomd.

Na de inleiding werd het voor de aanwezigen meteen duidelijk dat er van een debat geen sprake zou zijn daar iedere fractie hun standpunt mocht geven over de vijf te behandelende thema’s. Moderator Thijs Pattyn wierp in een klein uur vijf stellingen in de groep.

In het eerste blok werd verkeer behandeld. Elke partij stipte aan dat de toestand van o.a. de Pollaertstraat erbarmelijk is maar dat het stadsbestuur niet steeds de keuze heeft welke weg er eerst aangepakt mag worden. Hogere overheden o.a. de Vlaamse Milieu Maatschappij bepalen immers waar de prioriteiten liggen. De oneerlijke verdeling van de gelden uit het Gemeentefonds werd ook aangeklaagd als een reden om het herstellen niet sneller te laten verlopen. Afdwingende maatregelen – controles en bestraffingen – kunnen misschien een middel zijn om het verkeer veiliger en toerisme vriendelijker te maken. Het tweede item richtte de focus op lokale handel en economie.

Druppel op hete plaat

Voor de vijf partijen was het duidelijk dat de teleurgang van de dorpswinkels een algemene trend is. E-commerce werd hierbij terecht als een schuldige aangewezen. Pogingen om de lokale handel te promoten via allerlei acties – Diksmuide bon, etalagewedstrijden,… – zijn vaak een druppel op de hete plaat. Verbinding tussen handelaars en evenementen, een centrale ontmoetingsplaats bieden misschien kansen in de toekomst.

Het derde deel handelde over toerisme. Woumen heeft veel troeven met De Blankaart, het waterspaarbekken, de moderne Sint-Andreaskerk, het centrum van Sport Vlaanderen. Duidelijk wilde iedereen dat men dit via de moderne kanalen nog veel sterker diende te promoten. Een fietsverbinding van Woumen binnendoor naar Kaaskerke zou ook heel wat kusttoeristen naar de Blankaartgemeente kunnen brengen. Het voorlaatste onderwerp was de dorpskerken. De twistappel was duidelijk de kostprijs van het onderhoud van de zovele gebedshuizen maar het opwaarderen van de Woumense kerk was ook wel heel duidelijk. Dit moderne gebouw is immers een prachtig voorbeeld hoe het beter kan. Deze kerk wordt vaak gebruikt als tentoonstellingsruimte, als concertgebouw, … daar dient zeker verder en nog meer werk van gemaakt te worden.

Het eerste deel werd afgesloten met het verenigingsleven en het woonbeleid. Het dilemma tussen huizen en appartementen kan niet door de politiek worden opgelost, de makelaars en projectmanagers bepalen immers wat er komt. Sociale woningen zoals reeds jaren beloofd, blijven voorlopig uit. Om het verenigingsleven – sterk in Woumen – te verbeteren is participatie nodig. Niet op een eilandje werken maar met meerdere organisatie samen iets op poten zetten.

Geen debat

Na de pauze mochten de partijen kort hun programma schetsen. Actie benadrukte dat de kiezers weten wat ze zullen krijgen met Actie. Hun klemtonen liggen op het drugsbeleid, kinderopvang, fietsveiligheid en samenwerking met de jeugd. Financieel wil Actie zeker de schuldenlast drukken. Groen beklemtoonde de bekende standpunten: duurzaamheid, korte keten, beter openbaar vervoer, … Team 8600 legde de klemtoon op beleidservaring en de netwerken tot in Brussel die belangrijk zijn. De partij wil vooral dat iedereen zich thuis voelt in Diksmuide. Project 8600 wil een transparanter beleid over vele jaren en dit via o.a. referenda. Het Vlaams Belang benadrukte nog eens hun standpunten: migratiestop; sociale woningen voor eigen inwoners, taalwet toepassen, een nultolerantie.

De vragenrond bleek een herhalen van wat de aanwezigen reeds gehoord hadden. Achteraf werd duidelijk dat dit ‘Debat’ een verloren moment was voor de aanwezigen omdat er immers niet mocht gediscussieerd worden tussen de verschillende partijen. (SD)

The post Wat mag Woumen verwachten na verkiezingen van 13 oktober? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Tom Simpson stierf in mijn handen”: mecanicien Fernand Tuytens uit Brugge maakte het Tour-drama op de Mont Ventoux vanop de eerste rij mee

De Ronde van Frankrijk trekt vandaag naar de Mont Ventoux. Die iconische berg zal voor eeuwig verbonden zijn Tom Simpson, die op 13 juli 1967 op een kilometer van de top in elkaar zeeg. Eén man probeerde de Britse ex-wereldkampioen nog te redden: Fernand Tuytens uit Brugge, die als mecanicien het drama vanop de eerste rij meemaakte. “Als ze hem

Lees meer »

Belgian Cat Julie Vanloo opzijgeschoven door Golden State: menselijk pijnlijk, sportief volkomen logisch

Vlak nadat ze met de Belgian Cats de EK-finale had gewonnen, vloog Julie Vanloo naar de Verenigde Staten om haar WNBA-carrière bij de Golden State Valkyries voort te zetten. Pas bij aankomst kreeg ze te horen dat de club haar had geschrapt van de spelerslijst, ze was ‘waived’. Een controversiële beslissing, maar puur sportief gezien valt die volledig te verantwoorden.<br

Lees meer »

Koala Flynn, Kookaburra Lucie en Kangoeroe Juul maken Vlaamse kinderen gevoelig voor bosbranden: “We denken na over vervolgboek rond overstromingen”

Kathleen Luyckx, die twaalf jaar geleden emigreerde naar Australië, was de voorbije weken even terug in Wijnegem. Om de familiebanden aan te halen, maar ook om samen met haar neef en illustrator Raf de Nederlandse vertaling voor te stellen van het in haar nieuwe thuisland bejubelde kinderboek rond een ongewoon thema: bosbranden.

Lees meer »