Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten zijn het mooiste compliment”

Sophie Landuyt (37) en David Vanwildemeersch (37) openden in mei 2016 hun eigen frituur ‘t Patatje in Roesbrugge. “We zijn nu acht jaar bezig en we mogen wel zeggen dat 90 procent van onze klanten ook effectief vaste klanten zijn die bijna wekelijks langskomen.”

“Voor we ‘t Patatje openden werkte ik als diensthoofd keuken in De Lovie vzw en David was meubelmaker”, vertelt Sophie. “De frituur heb ik nog zeven maanden gecombineerd met mijn vaste job, maar dat was niet haalbaar.”

De ideale locatie voor hun frituur vonden Sophie en David in het huis van David zijn grootmoeder Astrid. “Waarom een frituur? Wij eten zelf graag frietjes en David speelde wel al lang met het idee om op de streek een frituur te beginnen. Toen het huis van David zijn grootmoeder vrij kwam, was het onze kans. In Roesbrugge was er geen frituur en in de buurt ook niet. Het huis is ook centraal gelegen, dus we moesten het proberen. We hebben er nog geen moment spijt van gehad”, zegt Sophie. “Veel mensen hadden wel hun twijfels om een frituur te beginnen, maar het is ons gelukt. Mensen eten nog steeds onze frietjes”, zegt David.

Vaste klanten

“We zijn nu acht jaar bezig en we mogen wel zeggen dat 90 procent van onze klanten ook effectief vaste klanten zijn die bijna wekelijks langskomen. Dat zijn mensen uit Roesbrugge, omliggende dorpen en Fransen. Tijdens de vakantieperiode krijgen we ook veel klanten uit vakantiehuizen erbij. Van de vaste klanten doet 85 procent van die mensen ook telkens dezelfde bestelling. Bij het bakken weten we soms aan de hand van het etiket wie er besteld heeft”, lacht Sophie. “Die vaste klanten zijn het mooiste compliment voor onze frituur. Het is een teken dat we goed werk leveren en dat ze het lekker vinden. Als we met vakantie gaan, horen we regelmatig dat onze klanten dan gewoon enkele weken geen frietjes eten. Het zijn dus heel trouwe klanten.”

Zondag, frietjesdag

“Het is voor veel mensen een traditie om wekelijks, op dezelfde dag, een frietje van de frituur te halen. Ook wij hebben zo’n traditie, zelfs na acht jaar een frituur uit te baten. Elke zondagavond eten wij een frietje. Dat is niet elke week hetzelfde, we eten eigenlijk wat er overblijft”, vertelt Sophie. “In het begin was dat wel anders. We waren het helemaal niet gewoon om constant tussen die geuren te zijn en we konden geen frietjes meer zien. Nu is dat anders.”

De populairste items in de frituur zijn nog steeds de standaard snacks. “Denk maar aan een frikadel, bicky burger, brochette… Maar ook onze eigen, verse burgers zijn populair. Voor ons vijfjarig bestaan hebben we werk gemaakt van ons eigen huisbier en dat kreeg de Fritz. We wilden een korte, krachtige naam voor ons bier. Een naam die West-Vlaams was, een link had met de frituur, maar toch niet het woord ‘patatje’ bevatte. Het is een zacht, blond biertje dat makkelijk drinkt, toegankelijk voor iedereen.”

Speelgelegenheid

“Het succes van een frituur is het succes van een frietje, denken wij. Niet veel mensen lusten geen frietje. In financieel moeilijk tijden is het nog altijd haalbaar om naar de frituur te gaan. Ook al zien we de prijzen wel hard stijgen van onze producten”, zegt David. “De sterkte van onze frituur is dat we doen waar we goed in zijn. We willen ons niet profileren als bistro of brasserie. We zijn een frituur waar iedereen welkom is: gezinnen, werkmensen tijdens hun lunchpauze… In onze frituur hebben we heel wat ruimte zowel binnen als buiten. Op ons terras hebben we ook speelgelegenheid waardoor ouders nog even op het gemak kunnen blijven zitten terwijl de kinderen zich uitleven”, zegt Sophie.

“In de toekomst willen we verder doen zoals we bezig zijn. Het is goed zoals het nu is. Onze klanten vinden dat ook, denken we. De vaste klanten en de mond-tot-mondreclame die we krijgen, tonen dat ook aan. Ons vast team zijn we enorm dankbaar. We hebben veel geluk met onze bende. Zonder hen zou er geen ‘t Patatje zijn. Door lekkere frietjes te bakken, zetten we ‘t Patatje op de kaart.”

Info: www.tpatatje.com of de Facebookpagina Frituur ‘t Patatje

The post Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten zijn het mooiste compliment” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Steven Huysveld komt bij Olsa Brakel in een vertrouwde omgeving terecht: “Mogen met vertrouwen de start tegemoetzien”

Olsa Brakel maakte na een rotslechte terugronde de buiteling naar derde afdeling. Coach Fanno Nijst, die nu voor reeksgenoot KFC Voorde-Appelterre werkt, werd ingeruild voor oude bekende Steven Huysveld, die overkomt van een andere reeksgenoot Eendracht Elene-Grotenberge. Huysveld was al eerder coach aan de Parkweg en boekte er successen. Dat overdoen is een uitdaging in een best wel sterke reeks.

Lees meer »

“Het regent binnen, de terrassen liggen scheef en de spots vallen uit het plafond, dit is echt triestig”: Slecht afgewerkt ‘luxeproject’ leidt tot ergernis bij buren die samen naar de rechtbank trekken

De bewoners van ‘Residentie Hélène’ zijn ten einde raad. Velen gaven een mooi huis op om te genieten van comfortabele en luxueuze appartementen vlakbij het centrum van Dadizele (Moorslede). Maar de afwerking van het bouwproject laat te wensen over. Er is waterschade, de terrassen liggen scheef of liggen er niet, de inkom is niet meer dan een houten plank en

Lees meer »

Zoveel zou België besparen door twee feestdagen te schrappen zoals Frankrijk dat wil doen

Frankrijk worstelt met een torenhoge overheidsschuld en zoekt wanhopig naar manieren om geld bijeen te brengen. Eén opvallend idee: twee betaalde feestdagen schrappen. Dat zou 8,4 miljard euro opleveren. Kan dit ook bij ons? Hoeveel zou dit concreet opbrengen? En kunnen we daarmee de extra defensie-uitgaven financieren? Wij bestudeerden het Franse model en rekenden het uit.

Lees meer »

Professor internationaal recht over ingebrekestelling Belgische staat rond Gaza: “Onzeker of particulieren genocideverdrag kunnen inroepen”

2 Belgische mensenrechtenorganisaties en 3 Palestijnen hebben de Belgische staat in gebreke gesteld omdat die volgens hen te weinig doet om een genocide in Gaza te voorkomen. Het klopt volgens Jan Wouters, professor internationaal recht aan de KU Leuven, dat ons land verplicht is om "redelijke inspanningen" te leveren, maar is het niet zeker dat particulieren internationale verdragen kunnen inroepen.

Lees meer »

“Dit neigt naar uitbuiting”: expert arbeidsrecht analyseert contract dat Miss België-finalistes moeten tekenen

“Ik verdiende 1.200 euro netto, maar moest wel 7 op 7 beschikbaar zijn.” De getuigenis van ex-Miss België Kenza Ameloot over wantoestanden bij de verkiezing blijft nazinderen. Onze redactie kon de hand leggen op het contract dat de finalistes van de schoonheidswedstrijd op voorhand moeten ondertekenen. “Dit is du jamais vu. Het neigt zelfs naar uitbuiting”, zegt advocaat Mario Van

Lees meer »