Eerste graad Sint-Jozef Sint-Pieter voert smartphoneverbod in

Steeds meer scholen verbieden de smartphone in de klas en op de speelplaats. In Sint-Jozef Sint-Pieter geldt vanaf dit schooljaar zo’n totaalverbod in de eerste graad van het secundair onderwijs, want volgens directeur Rudi Boydens zorgt de smartphone vooral daar voor hoofdbrekens. Hij verwacht dat de leerlingen in het begin wel enige creativiteit aan de dag zullen leggen om het verbod te omzeilen. “We zijn benieuwd.”

Gedaan met chatten en gamen: volgende week maandag gaan voor aanvang van het eerste lesuur de smartphones netjes in een locker. Het smartphoneverbod voor de eerste graad geldt in de klas, in de refter én op de speelplaats. “Onze jongste leerlingen die elkaar op 1 september haast verdrongen voor de gratis wifi, dat beeld baarde mij de afgelopen jaren wel wat zorgen, ja”, steekt directeur Rudi Boydens van wal.

In de klas was de smartphone sowieso al niet gewenst, maar tijdens de lespauzes werd elke minuut volgens Boydens aan schermtijd benut. “En dat kan toch niet gezond zijn. Als je al een hele dag stilzit in de klas, heb je in de speeltijd behoefte aan beweging en contact. Aan échte gesprekken”, klinkt het.

schermtijd piekt

SJSP was in 2012 nochtans de eerste iPadschool van Vlaanderen, maar een drietal jaar geleden volgde een bijsturing: sociale media en games werden op de iPads geblokkeerd omdat ze voor te veel afleiding zorgden. “Het was toen nog een beetje zoeken naar het juiste evenwicht tussen scherm- en speeltijd”, zegt Boydens. “Maar sinds de coronacrisis hebben we ook gemerkt dat onze leerlingen nog méér aan die schermpjes gekluisterd zijn. Een eenvoudige navraag leerde dat ze op 12- of 13-jarige leeftijd soms tot drie uur ‘s nachts op die smartphones liggen te tokkelen. Die toestelletjes zijn nu eenmaal ook gemaakt om onze aandacht zo lang mogelijk vast te houden.”

inspraak ouders

De school hield vorig jaar een enquête bij de ouders, en er bleek een groot draagvlak voor een algemeen smartphoneverbod in de eerste graad. “De meerderheid is er voorstander van”, zegt Boydens. Waarom trouwens enkel in die eerste graad? “Omdat daar de verleiding het grootst is. Die leerlingen komen van de basisschool, en krijgen plots veel meer vrijheid van de ouders”, klinkt het.

Boydens beseft dat het verbod goed opgevolgd zal moeten worden. “Er zullen er vast wel zijn die stiekem een tweede smartphone proberen binnen te smokkelen”, glimlacht hij. “Ook niet onbelangrijk: wij gaan met ons hele team het goede voorbeeld moeten geven.” De boodschap die Boydens daar tegenover wil stellen, is dat je je ook zonder die smartphone best wel kunt amuseren op school. “We staan open voor suggesties om de speeltijd leuker te maken met sport en spel.”

The post Eerste graad Sint-Jozef Sint-Pieter voert smartphoneverbod in is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Veel klanten zijn als een broer of zus voor mij”: Mario Lutin (55) is goedlachse uitbater van ’t Molenhoekske

Aan de Sint-Denijsestraat in Kortrijk ligt misschien wel het smalste café van de stad. ‘t Molenhoekske is amper vier meter breed en wordt al 19 jaar uitgebaat door Mario Lutin (55). Het is een typische bruine kroeg waar vooral Bockor-pintjes van 2,20 euro over de toog gaan en waar de radio steevast op Nostalgie staat – niet te luid, zodat

Lees meer »

Voormalig KVO-baas Paul Conway uitgeleverd na wekenlange opsluiting in Spaanse cel, raadkamer verlengt elektronisch toezicht

Paul Conway (55), de man die aan het roer stond bij KV Oostende, is terug in België nadat hij wekenlang in een Spaanse cel vertoefde. Hij werd er opgepakt nadat uit Belgisch onderzoek was gebleken dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan frauduleuze praktijken bij de failliete kustploeg. De Amerikaan verscheen vrijdag voor de Brugse raadkamer, die zijn elektronisch

Lees meer »

Koning Filip beloont twintig landgenoten met een adellijke titel of ereteken: deze Belgen mogen zich nu baron(es) noemen

Koning Filip reikt in aanloop naar de nationale feestdag op 21 juli naar jaarlijkse gewoonte een reeks adellijke titels en eretekens uit. Zo mag onder meer vaccinoloog Pierre Van Damme zich voortaan baron noemen. Europoldirecteur Catherine De Bolle wordt dan weer Commandeur in de Leopoldsorde. In het totaal krijgen twintig landgenoten een adellijke titel of ereteken.

Lees meer »

Atakwa moskee in Kortrijk erkend als geloofsgemeenschap

De Vlaamse overheid heeft de Atakwa moskee in Kortrijk erkend als geloofsgemeenschap. Dat betekent dat de moskee recht heeft op financiële steun, onder meer om een voltijdse imam aan te stellen. Ook in Waregem en Tielt hadden moslimgemeenschappen een aanvraag ingediend, maar die is telkens afgekeurd.

Lees meer »