Team Bredene zet petitie tegen gedwongen fusie op: “We willen geen aanhangsel van Oostende worden”

De door velen verafschuwde fusie met buur Oostende komt om de zoveel jaar boven drijven. “Vlaanderen broedt vandaag op verplichte fusies. Het zou wel eens kunnen dat we straks voor een voldongen feit komen te staan”, verwittigt schepen Kristof Vermeire. Samen met Kristof Clevers, nieuw bij Team Bredene, zette hij daarom een online petitie op touw onder de titel ‘Bredene moet Bredene blijven’.

Het was Kristof Clevers, docent fiscaliteit aan de Vives Hogeschool en sinds kort kandidaat voor Team Bredene, die met het idee van een petitie tegen een verplichte fusie van Bredene met grote buur Oostende kwam aandraven. “Ik las recent in de pers berichten over eventuele gedwongen fusies. N-VA zou die willen doordrukken voor steden en gemeenten met minder dan 40.000 inwoners.”

“Het gevaar is concreter dan ooit”, waarschuwt schepen Kristof Vermeire, die ooit een thesis schreef over de vaak aangehaalde fusieplannen van 1976. “Burgemeester Albert Claeys (Volksbelangen) zocht toen steun bij de toenmalige CVP om die af te wenden. Dat is toen ook gelukt, dankzij de inzet van Dries Claeys en Jules Van Canneyt. Maar niks garandeert dat we een fusie in de toekomst nog kunnen tegenhouden. N-VA heeft daar in het Vlaams parlement immers een symbooldossier van gemaakt”, aldus Vermeire.

kostenbesparend?

Vermeire verafschuwt het idee van een opgaan in Oostende. “Want dat zou het toch zijn? We zouden net als de Vuurtorenwijk een aanhangsel van Oostende worden. Wat zou hier dan met het gemeentehuis gebeuren, denk je? Aanvankelijk zou dat nog wel als wijkkantoor dienst doen, maar kijk maar wat op Zandvoorde gebeurd is. Daar is intussen geen gemeentelijke dienst meer te vinden. De inwoners daar moeten voor alles naar ‘t stad.”

Bredene heeft volgens Vermeire bovendien alles wat het nodig heeft: “Straks een mooi, nieuw zwembad, een nieuw woonzorgcentrum, het MEC Staf Versluys,… Dat een schaalvergroting kostenbesparend zou zijn, wil ik ook nog zien. Kijk maar naar die bij politie en brandweer. Die kosten ons vandaag meer dan vroeger.” Bredene werkt volgens de schepen daarnaast vandaag al samen op het vlak van afvalverwerking, politie,… “We zullen als gemeente nog verder groeien en we hebben een zeer beperkte schuldenlast, waardoor we de financiële bonus voor een fusie (Vlaanderen beloont vrijwillige fusies momenteel met overname van de schuldenlast, red.) niet nodig hebben.”

Niet gerust

Toch blijven de beide Kristoffen er niet gerust in. “Vandaar ons initiatief om de Bredenaars via deze enquête wakker te schudden. We willen duidelijk maken dat onze eigen koers blijven varen niet evident is”, pikt Kristof Clevers in. Van de meer dan 100 Bredenaars die de bevraging intussen invulden, is zoals verwacht zowat iedereen tegen een gedwongen fusie. “Toch zijn er ook kritische reacties op de sociale media. Niet iedereen ontvangt ons initiatief met applaus. Sommigen wijzen er bijvoorbeeld op dat een gemeente vandaag nog financieel beloond wordt om te fusioneren en dat die kans nu best gegrepen wordt.”

“Op andere plaatsen in Vlaanderen ging het doorgaans om fusies tussen gemeenten van dezelfde schaal. Als Bredene fusioneert met Oostende, dan is dat haast een vijandige overname”, meent Vermeire. “Maar nogmaals, in tegenstelling tot wat veel Bredenaars misschien denken, staat onze onafhankelijkheid niet in steen gebeiteld. Misschien is een fusie zelfs nog nooit zo dichtbij geweest, als N-VA haar plan tijdens de regeringsvorming kan doordrijven.”

Nog liever De Haan

En als een fusie dan toch verplicht zou worden, met wie zouden de beide Kristoffen die dan het liefst willen realiseren? “Uit wat ook de deelnemers aan de enquête aangeven bij voorkeur De Haan”, merkt Kristof Clevers op. “Eerlijk gezegd, ik wil daar niet over nadenken. Laat Bredene maar gewoon Bredene blijven. Dan is het al lang goed.”

Binnenkort nemen de kandidaten van Team Bredene de bevraging ook mee tijdens hun deur- aan deurbezoeken in het kader van de lokale verkiezingen.

Wie nog aan de petitie wil deelnemen, kan dat via https://bredenemoetbredeneblijven.be.

The post Team Bredene zet petitie tegen gedwongen fusie op: “We willen geen aanhangsel van Oostende worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Britt Van Marsenille woont al 6 maanden in Panama: “Als ik iets geleerd heb, is het dat ik mijn westerse kijk achterwege moet laten”

Begin dit jaar zette Britt Van Marsenille (45) een grote stap. Ze pakte haar koffers en verhuisde naar Panama, in Centraal-Amerika. Een groots avontuur, dat haar heel wat mooie momenten oplevert, maar ook zaken waarmee ze moet leren omgaan. Via sociale media maakt de ‘Factcheckers’-presentatrice de balans op, zes maanden na haar verhuis.

Lees meer »

E-learning stevig in de lift bij Vlaamse ondernemingen

E-learning zit stevig in de lift bij Vlaamse ondernemingen. Terwijl in 2018 één op de vijf ondernemingen gebruik maakte van e-learning, is dat nu de helft van de ondernemingen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de driejaarlijkse Ondernemingsenquête van de Stichting Innovatie & Arbeid van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).

Lees meer »

Politie vindt chemische producten in woning in Markegem

In het kader van een lopend onderzoek werd er gisteren een huiszoeking gedaan langs de Diepestraat in Markegem bij Dentergem. “Daar werd een hoeveelheid chemische producten aangetroffen”, aldus burgemeester Koenraad Degroote.
The post Politie vindt chemische producten in woning in Markegem appeared first on KW.be.

Lees meer »