Op De Polderhoeve proef je van het echte boerderijleven: “Ook stadsmensen vinden het hier geweldig”

Omdat verdere groei van hun melkveebedrijf langs de Zeebruggelaan niet mogelijk was, startte de familie Fevery een goeie twintig jaar geleden met hoevetoerisme. Twee jaar geleden kwam daar ook nog een ijssalon met automaat bij. “Zonder die verbreding was het hier allang gedaan.”

De Polderhoeve ligt aan de rand van Blankenberge, op een knooppunt waar verschillende fietsroutes bijeenkomen. Gunstig gelegen dus voor korteketenverkoop. “Op zondagen is het hier altijd vollenbak. Veel fietsers die het nog niet wisten ook, dat we nu ijsjes hebben”, zegt Samuel Fevery (26). Hij runt samen met zijn vriendin Yana (29) het ijssalon – mét zonneterras – dat twee zomers geleden de deuren opende. De B&B wordt uitgebaat door zijn moeder Anje Versyck (53), die daarvoor een cursus exploitant hoeve- en plattelandstoerisme volgde. “Dat was eigenlijk ook al lange tijd een droom van mij”, zegt ze. “En ik heb het mij nog geen moment beklaagd. De combinatie is echt heel leuk.” De B&B is volgens Anje ook goed te combineren met de melkveehouderij en akkerbouw op het bedrijf. “Meer nog: de boerderij is een echte trekpleister voor de gasten”, aldus de gastvrouw.

hoevetoerisme

Toen de familie Fevery een dikke twintig jaar geleden op zoek moest naar alternatieve inkomsten, werd aanvankelijk gedacht aan de bouw van een kippenstal of de uitbreiding van de melkveestapel. “Maar landbouwbedrijven die in de kustzone lagen, hadden in het kader van het structuurplan Kustzone geen mogelijkheden om uit te breiden in de jaren ‘90”, legt vader Koen Fevery (56) uit. Na veel wikken en wegen viel de keuze op hoevetoerisme. Het vleesvee werd een paar jaar geleden afgestoten en de vergunning omgezet naar melkkoeien. Daarvoor werd ook een nieuwe stal bijgebouwd achter de hoeve. “We breidden de veestapel uit naar zeventig dieren”, vertelt Koen, die melk levert aan FrieslandCampina. In het ijssalon leer je in een filmpje van een vijftal minuten alles over het productieproces: van het zaaien en ploegen – hier worden immers ook maïs en suikerbieten verbouwd – tot de afgewerkte ijscoupes. “Ook het pasteuriseren van de melk komt erin aan bod. Onze gasten vinden dat boeiend”, zegt Samuel. Hij volgde een koksopleiding aan de hotelschool van Spermalie. “Die interesse zat er al van kleins af ingebakken.”

Een glaasje verse koemelk of een ponyritje tussendoor: het is volgens Samuel ook net voor het boerderijleven dat de mensen naar hier komen. “Maar onze ligging is natuurlijk ook een fantastische troef: de zee is hier in vogelvlucht nog geen kilometer vandaan. Door het Zeebos is dat een kwartiertje stappen, een mooie wandeling. We hebben hier vorige winter trouwens ook een eigen Polderhoeve-wandelroute uitgestippeld.”

gastenverblijf

Samuels overgrootvader Frans Fevery was in de jaren vijftig burgemeester in Uitkerke. “Ons landbouwbedrijf gaat ondertussen ook al zes generaties mee. Mijn bet-betovergrootvader Franciscus was de eerste, maar het feit dat de boerderij vandaag opnieuw rendabel is, heb ik toch in de eerste plaats aan mijn ouders te danken. Zonder die verbreding waar zij twintig jaar geleden mee begonnen zijn, zou De Polderhoeve er vandaag allang niet meer zijn geweest”, is Samuel overtuigd. Naast de huidige B&B met acht kamers, wordt momenteel nog een nieuw gastenverblijf aangebouwd. “Dat wordt een soort boetiekhotel”, zegt Samuel. “Ik ga dat uitbaten samen met mijn vriendin.” Als kind speelde hij in het hooi. “Ik heb ook veel kampen gemaakt”, glimlacht hij. “Stadsmensen kunnen zich zo’n plattelandsleven moeilijk voorstellen, maar voor mij was dat mijn hele jeugd. En ja, het is hard werken op een boerderij, maar een ander leven zou ik mij ook niet kunnen voorstellen.”

De ijsautomaat is 24/7 beschikbaar. “Ik probeer er af en toe een nieuwe smaakje in te steken”, zegt Samuel. “Maar smurfenijs ga je hier bijvoorbeeld wel niet vinden. Mokka, vanille, aardbeien: de mensen willen de klassiekers.”

Info: www.depolderhoeve.be

The post Op De Polderhoeve proef je van het echte boerderijleven: “Ook stadsmensen vinden het hier geweldig” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Christoff met zijn soulmate Ritchie in Puglia: “Als ik Christoffs nieuw lief één tip mag geven: blijf uit de spotlights”

De laatste vlucht is geland, de luchthaven dooft uit. In de aankomsthal sukkel ik met de betaalautomaat waarmee ik mijn parkeerticket wil valideren. Ik word dan ook danig afgeleid. Naast me staat een van ’s lands meest populaire zangers te vertellen over de kleine ingreep die hij vorig jaar op zijn rug heeft laten uitvoeren waardoor hij op de valreep

Lees meer »

“Als ik alleen in m’n appartementje ben, kan ik eens goed wenen”: Annie Geeraerts (98) haalt herinneringen op, op de plek waar ze overleden partner Paul ontmoette

“Als ik thuiskom, ben ik alleen en heb ik niemand om tegen te praten…” Het is wennen voor Annie ­Geeraerts, haar nieuwe leven. Op 2 augustus wordt ze 99: de eerste verjaardag in tien jaar die de actrice zal doorbrengen zonder haar metgezel Paul, die in maart overleed. Als hulde aan hun liefde trok ‘Dag Allemaal’ met Annie naar de

Lees meer »

Geen internationale acts meer op ‘Tien om te zien’: “De enige betaalbare uitzondering? Nederlandse artiesten”

De zomer is nu pas echt begonnen, want sinds gisteren verzamelen Anne De Baetzelier, Willy Sommers, Aaron Blommaert en Laura Tesoro in Westende voor een nieuw seizoen van ‘Tien om te zien’. Het muziekprogramma staat garant voor zomerse feestjes aan zee, maar steekt in een compleet nieuw jasje. En daar zijn niet alle artiesten blij mee. Wat wijzigt er en

Lees meer »

KSV De Ruiter start nieuwe damesploeg met 19 speelsters in Roeselare

Na vele jaren zonder damesploeg pikt KSV De Ruiter de draad weer op. Met trainer Francky Vandekendelaere en assistent Kenny Desimpel wil de huidige spelerskern van 19 speelsters geen mal figuur slaan in derde provinciale.
The post KSV De Ruiter start nieuwe damesploeg met 19 speelsters in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Premier De Wever zegende het huwelijk in en hun ringen werden gebracht door een poes in een Bentley: misschien nu al dé Belgische trouwpartij van het jaar

Een poes in een Bentley. Een openingsdans met een wit paard. Een bloemenboog waar een maand aan is gewerkt. En een huwelijksinzegening door premier De Wever. Enigszins onder de radar, maar nu toch uitgelekt, vond deze week in Antwerpen hét glamourhuwelijk van het jaar plaats. “Onze kat door dat gangpad doen rijden: daar hebben we maanden op geoefend.”

Lees meer »

Pascal belandt in Spaans ziekenhuis en vraagt repatriëring naar België: “Maar ik word in de steek gelaten”

Wat een deugddoende vakantie moest worden voor Mechelaar Pascal Schaevers, is uitgedraaid in een nachtmerrie. De man kwam in Spanje in het ziekenhuis terecht met ernstige rugklachten. Hij wilde zo snel mogelijk naar huis, maar voelt zich in de steek gelaten door Mutas, dat repatriëringen verzorgt. Volgens Mutas werd er net in het belang van de patiënt gehandeld.

Lees meer »

KLJ Aartrijke organiseert allereerste tractorrace

KLJ Aartrijke organiseert zondag zijn allereerste tractorrace vlakbij Kasteel d’Aertrycke. “De enige tractorrace in West-Vlaanderen deze zomer, vindt plaats in Aartrijke en inschrijven is nog steeds mogelijk”, aldus hoofdleider Thomas Van de Voorde.
The post KLJ Aartrijke organiseert allereerste tractorrace appeared first on KW.be.

Lees meer »