“Na 54 jaar ben ik nog altijd ready”: Reddy De Mey (80, Vlaams Belang) wil opnieuw zitje in Oostendse gemeenteraad

Reddy De Mey doet op 13 oktober opnieuw een gooi naar een zitje in de gemeenteraad op de lijst van Vlaams Belang. Hij deed in 1970 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en blikt terug op zijn politieke loopbaan. “Tachtig is prachtig is mijn slogan.”

Reddy De Mey werd in juni 80. Hij was jaren een schermgezicht op de BRT, versloeg de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987, was ook actief voor VTM en is al jaren een bekende Oostendenaar. Hij is sinds 2019 gemeenteraadslid voor Vlaams Belang en is in oktober opnieuw kandidaat. “Er zijn 8.000 Oostendenaars ouder dan 80 en ik sta op de 8ste plaats. Het wordt de kracht van 8”, zegt De Mey. Hij stond in 1970 voor het eerst op een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Volksunie

“Ik was afgestudeerd als lesgever niet-confessionele moraal en aan de slag in het atheneum waar ik zelf ooit les volgde. Er waren jeugdclub La Casa van Fons Laridon en de Ferrerstudentclub, beiden van vrijzinnige strekking. Omdat ik vond dat mijn leerlingen qua leeftijd in geen van beiden terecht konden, richtte ik de Werkgroep Moraal Oostende op, kortweg Wemoo. Ons lokaal was in het Thermenhotel. Later verhuisden we naar de Langestraat en in ons Wemoo-lokaal vonden in die tijd de vergaderingen plaats van Leuven Vlaams. Met steeds twee vaste toogzitters, mannen van de BOB”, vertelt De Mey over eind jaren zestig Op de Volksunielijst van 1970 kreeg De Mey de vierde plaats.

“In 1968 was ik hoofdmonitor van Duin en Zee en de gedoodverfde nieuwe directeur. Daar werd op het laatste moment een stokje voor gestoken door de politiek. Rondom vrije meningsuiting kon ik me als gewezen hoofdredacteur van het leerlingenblad van het atheneum vinden bij de Volksunie en zo is van het één het andere gekomen.”

In 1970 kwam Reddy De Mey voor het eerst op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, toen voor de voormalige Volksunie. © EFO

“Er was ooit een meeting rond Leuven Vlaams op het Wapenplein. Ik gaf toen les in Bredene en tijdens mijn vrije uur reed ik naar Oostende om er te speechen en dan terug te keren. Ik had wel wat rebels. De Volksunie van Jaak Vandemeulebroucke vroeg me om op de lijst te staan. Eigenlijk stond ik op plaats 3, maar ik liet me overtuigen om een vrouw voor te laten gaan. Bij de verkiezingen van 1970 ging de VU van 1 naar 5 zetels.”

Kopstemmen

“Ik haalde meer stemmen dan die vrouw, maar was niet verkozen omdat de pot met kopstemmen op was. Ik haalde 794 stemmen.” Nadien bleef De Mey lesgeven en ging hij aan de slag als journalist voor ‘Het Nieuwsblad van de kust’. “Ik volgde de gemeentepolitiek van nabij op en kon wekelijks publiceren.” Ook in 1976 was Reddy kandidaat bij de VU. “De partij ging van 5 naar 8 zetels, maar ik viel weer uit de boot. Ik had een tiental stemmen te kort. Na 1976 ging ik ook voor de radio werken. Voor BRT 2 deed ik sportverslaggeving. Zo kwam ik na een aartsmoeilijk journalistenexamen bij de BRT in Brussel terecht. Eerst bij de radio en later bij televisie. Ik was toen niet meer politiek actief”, zegt De Mey. Hij zou later wel nog als bekend tv-gezicht op de senaatslijst van de SP staan. “Ik stond op de twaalfde plaats. De peilingen waren niet goed en kopstuk Louis Tobback wou enkel nog speechen in Vlaanderen als ik hem vergezelde. Ik haalde toen 17.000 stemmen. Een senaatszetel is er toen weer net niet van gekomen.”

“Tachtig is prachtig is mijn slogan voor deze verkiezingen”

Begin 2000 stapt Reddy opnieuw in de lokale politiek. “Op de lijst Demo, van Raf De Boever en Eric Markey, kreeg ik de derde plaats. Maar de socialisten haalden de absolute meerderheid en Demo haalde geen zetels meer. Weer was ik niet verkozen.”

Filip Dewinter

“In 2001 zou ik gaan werken voor een nieuwe tv-zender van Roland Lommé en Mike Verdrengh, maar de aanslagen van 9/11 zorgden ervoor dat investeerders zich terugtrokken. In die periode was ik aanwezig op een speech van Filip Dewinter in Oostende. Ik ging met hem in gesprek. De beelden werden vastgelegd door een reportageploeg van de RTBF. Later vroeg Dewinter me om deel uit te maken van de expertencommissie overheidscommunicatie. Ik heb veel aan hem te danken.”

“Pas later werd ik actiever in de partij. In 2012 stond ik voor het eerst lokaal op de lijst bij Vlaams Belang. Ik had de zesde plaats, maar we verloren zetels en ik was opnieuw niet verkozen. In 2018 stond ik op de vijfde plaats en werd wel verkozen. Ik heb zes jaar mijn werk proberen te doen. Nu ben ik opnieuw kandidaat op plaats 8 voor de gemeenteraad en op dezelfde plaats voor de provincieraad. De kopstem bestaat niet meer en nu moet je het op eigen kracht doen. Ik hoop dat mijn naam en tussenkomsten het verschil zullen maken. De kiezer zal oordelen. Ik ben alvast ‘ready’ om verder te werken voor een veilige stad en regio”, knipoogt Reddy.

The post “Na 54 jaar ben ik nog altijd ready”: Reddy De Mey (80, Vlaams Belang) wil opnieuw zitje in Oostendse gemeenteraad is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Herentalse cultuurliefhebbers schrijven open brief over aanpak cultuursector door stad: “Onze stem wordt niet meer gehoord”

Vijftien Herentalsenaren die door hun jarenlange inzet in het verenigingsleven of bij organisatie van cultuurevenementen hun strepen hebben verdiend, ondertekenden een open brief aan het schepencollege waarin ze hun ongerustheid over het gebrek aan inspraak in het cultuurbeleid van de stad. “Het middenveld wordt in Herentals niet langer gehoord.”

Lees meer »

Kortrijk maakt stadswandelingen toegankelijk voor slechthorenden, schepen Saelens: “Hopelijk breiden we dit nog uit”

Kortrijk heeft een primeur te pakken: voor het eerst konden slechthorenden deelnemen aan een stadswandeling met een dove gids en Vlaamse Gebarentaaltolken. Zo’n dertig deelnemers, zowel horenden als slechthorenden, trokken samen door de stad langs historische plekken, met als rode draad het leven van Monseigneur Desiré De Haerne.
The post Kortrijk maakt stadswandelingen toegankelijk voor slechthorenden, schepen Saelens: “Hopelijk

Lees meer »

Wielertoeristenclub De Bristoltrappers is nu koninklijk: “We zijn al die jaren een familiale club gebleven”

Wielertoeristenclub De Bristoltrappers uit Wervik is een koninklijke maatschappij geworden en mocht in de ambtswoning van gouverneur Carl Decaluwé in Brugge het ereplaket in ontvangst gaan nemen. Daar tekenden ook delegaties van nog zeventien andere clubs en verenigingen die meer dan vijftig jaar bestaan present. “Er zat daar van alles tussen”, aldus voorzitter Rusty Debergh over de talrijke aanwezigheid.

Lees meer »

Dubbel zoveel mazelen en drie keer zo veel kinkhoestinfecties in Europa in 2024

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) registreerde in 2024 dubbel zoveel mazeleninfecties ten opzichte van 2023. Dat blijkt uit cijfergegevens die de WHO maandag bekendmaakte. De kinkhoestbesmettingen kenden zelfs een verdriedubbeling in 2024 in vergelijking met een jaar eerder. “De terughoudendheid ten opzichte van vaccins in Europa en Centraal-Azië bedreigt de gezondheid van kinderen”, klinkt het bij de WHO.

Lees meer »

Ostend Beach met 16.000 bezoekers opnieuw een succes, geen grote incidenten gemeld: “Nieuw hoofdpodium was een schot in de roos”

Vier podia waaronder een nieuw hoofdpodium, een resem dj’s waaronder enkele toppers uit binnen- en buitenland, zon, aangename temperaturen en 16.000 bezoekers. Dat is in een notendop wat de vijftiende editie van Ostend Beach was. “De goede samenwerking met de politie werpt zijn vruchten af”, zeggen de organisatoren.
The post Ostend Beach met 16.000 bezoekers opnieuw een succes, geen

Lees meer »

“Deden bijna alles perfect”: Pogacar sprint naar de zege op Mûr-de-Bretagne en pakt het geel, sterke Evenepoel uiteindelijk zesde

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. Op de Mûr-de-Bretagne vloerde hij Jonas Vingegaard na een prangend sprintje bergop. Remco Evenepoel liet een goede indruk na, maar miste wat explosiviteit om het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen, die ook de gele trui overneemt van Mathieu van der Poel. Volg alle

Lees meer »

“Ik heb de dood overleefd, nu leef ik voor muziek”: Heusdense dj staat voor het eerst op Tomorrowland

Twee masterdiploma’s, een eigen marketingbureau, een opleiding elektronische muziek én een coma die hem bijna het leven kostte … Producer en dj Dahr (29) uit Heusden-Zolder is geen toevalstreffer. Als zoon van een Vlaamse moeder en Turkse vader leeft hij tussen werelden én beats. Muziek is zijn leven, maar pas sinds anderhalf jaar staat hij achter de draaitafels. Nu staat

Lees meer »