Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan

Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan. Alle twaalf installaties zullen begin september afgebroken worden. Dat heeft het stadsbestuur deze week beslist. Wat rest is een boek en de kans op andere, toekomstige invullingen van ondergewaardeerde Brugse plekjes.

Op 1 september valt het doek over de Triënnale Brugge. Sedert midden april hebben twaalf hedendaagse kunstenaars en architectenbureaus evenveel Brugse plekjes ingepalmd. Hun installaties bieden een tijdelijke meerwaarde voor onderbenutte plaatsen in de binnenstad en in West-Brugge.

Tijdelijk

Het stadsbestuur wenst geen van die twaalf kunstwerken aan te kopen. Zelfs niet de mooie, grote bronzen laarzen van Ivan Argote op de Speelmansrei. “Met zijn beslissing staat de visie van het college op dezelfde lijn van het opzet van de Trinnale, die tijdelijke ingrepen beoogt. De beslissing is niet ingegeven door budgettaire redenen. De kunstenaars blijven eigenaar van hun werk en zullen het volgende maand verwijderen”, stelt schepen Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus.

Het betekent dat vier Brugse Triënnales slechts één blijvertje opleverden : de ‘Collonade’ van architect Gijs Van Vaerenbergh uit 2021 – een roestbruine doolhof van zuilen – prijkt nog altijd in het Baron Ruzettepark. Maar volgens Franky Demon heeft de huidige Triënnale een aanzet gegeven om in de toekomst nog gebruik te maken van onder meer de tuin van het Kapucijnenklooster in de Hauwerstraat en om de open ruimte in Sint-Obrechtstraat te blijven hanteren als buurtparkje. De banken en het raamwerk van deze gemeenschapstuin verdwijnen er, maar de weelderige planten worden behouden.

Boek

Wat rest na de editie 2024 – op cijfers over het aantal bezoekers is het nog wachten – is het boek ‘Futuring Spaces of Possibility’. Hierin verdiepen curatoren Shendy Gardin en Sevie Tsampalla zich in de transformatieve kracht van tijdelijke infrastructuren. Alle installaties en nevenprojecten komen uitvoerig aan bod.

Maar het interessantste luik van deze publicatie is het laatste hoofdstuk over toekomstmogelijkheden. Koen Timmerman, beleidsmedewerker van de Stad Brugge, belicht in een gesprek met architect Joachim Declerck dé grote uitdaging van Brugge: de vereiste stedelijke transitie in het kader van de klimaatverandering. Daarin kan het beter benutten van bepaalde plekken, zoals voor de Triënnale, een belangrijke factor zijn.

‘Futuring Spaces of Possibility is uit bij MER. Books, telt 264 pagina’s en kost 29,90 euro

The post Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Erwin Bossuyt is nieuwe voorzitter woonmaatschappij Elan: “Enorme uitdagingen”

Onlangs werd bij woonmaatschappij Elan de nieuwe raad van bestuur geïnstalleerd. Elan is de fusie van het vroegere Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne. Zwevegemnaar Erwin Bossuyt (N-VA) werd verkozen tot nieuwe voorzitter. Met een grote wachtlijst en beperkte financiële mogelijkheden, beseft hij dat de uitdagingen enorm zijn.
The post Erwin Bossuyt is nieuwe voorzitter woonmaatschappij

Lees meer »

Australische Sarah Gigante verrast de favorieten op pittige slotklim in Giro Donne, Lotte Kopecky kent opnieuw mindere dag

Sarah Gigante heeft verrassend de vierde etappe in de Ronde van Italië op haar naam geschreven. De 24-jarige Australische van UAE Team Emirates toonde zich oppermachtig op de slotklim en mocht in Pianezze juichen. Lotte Kopecky kende opnieuw een mindere dag en reed in de finale vooral in dienst van Anna van der Breggen, die niet kon meedingen voor de

Lees meer »

Aanhangers van extreemrechts “jagen” al dagen op migranten in Spaanse gemeente na brutale aanval op inwoner (68)

Voor de vierde nacht op rij hebben de inwoners van de Spaanse gemeente Torre Pacheco, in de zuidoostelijke regio Murcia, er een onrustige nacht opzitten. De Guardia Civil heeft een groep van ongeveer honderd bewoners van de wijk San Antonio, voornamelijk van Marokkaanse afkomst, uiteengedreven. Dit is de eerste nacht sinds vrijdag zonder gevechten met extremisten. De problemen ontstonden na

Lees meer »

Diamant voor Marcel en Magda

Marcel Vandecaveye (88) en Magda Vermandere (81) vierden op 18 juni hun diamanten huwelijk.
The post Diamant voor Marcel en Magda appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlandse probleemwolf Bram mag worden gedood na bijtincidenten

De Nederlandse provincie Utrecht heeft de toestemming gegeven om een wolf die probleemgedrag vertoonde, neer te schieten. In mei moest een wandelaar gehecht worden nadat ze werd gebeten door het dier en vorig jaar raakte ook al een kind gewond bij een confrontatie met dezelfde wolf. Enkele specialisten krijgen nu een half jaar de tijd om het dier te doden,

Lees meer »