Voormalig Brugs burgemeester Renaat Landuyt is master in de filosofie: “De mode bepaalt de politieke dans, niet de partij”

Voormalig minister en ex-burgemeester Renaat Landuyt (65), Bruggeling met Ieperse roots, is aan de KU Leuven met grootste onderscheiding master in de filosofie geworden. Met een masterproef over ‘modedemocratie’: hoe de mode onze democratie stuurt. Een opmerkelijke stelling.

De voorbije drie jaar combineerde oud-burgemeester en voormalig minister Renaat Landuyt zijn job van advocaat met filosofie studeren. Daarvoor pendelde hij meerdere keren per week vanuit zijn kantoor in de Zwijnstraat naar de leslokalen van de KU Leuven.

Jongere profs

“Daar zat ik op de schoolbanken met jonge mensen die nog niet eens geboren waren toen ik al minister was. Via Facebook ontdekten ze wie ik was. Ook de profs waren allemaal jonger dan ik, sommigen hadden de leeftijd van mijn zonen. Dit waren zeer ontluisterende maar aangename ervaringen”, zegt Renaat Landuyt, die overweegt te doctoreren en zijn masterproef wil herschrijven in een populariserend boek.

Waarom heb je op ‘rijpere’ leeftijd filosofie gestudeerd?

“Ik heb altijd getwijfeld tussen filosofie en rechten. Uiteindelijk opteerde ik voor de advocatuur, omdat ik sedert de kleuterklas klasgenoten altijd verdedigde tegenover de juffrouw of de meester. Ik ben dat blijven doen, ook in de politiek. Tijdens mijn studies rechten had ik nog wat tijd om het diploma baccalaureaat filosofie te behalen.”

“Veertig jaar later gaf mij dit de mogelijkheid om een master filosofie af te werken. Ik had mij voorgenomen om na de professionele politiek filosofie te gaan studeren. Na corona ben ik de studies begonnen, vanaf het academiejaar 2021/2022.”

Ben je in politiek nog altijd achter de schermen actief als schoonvader?

“Ik volg meer dan ooit de politiek, maar dan als waarnemer zonder enige ambitie. Vanuit mijn ervaring kan ik tussen de regels van de berichtgeving raden wat er echt aan het gebeuren is.”

Uw masterproef gaat over ‘modedemocratie’. Hoe de mode de democratie stuurt…

“Tijdens mijn actieve politieke jaren groeide bij mij de overtuiging dat zowel kiezers als bestuurders meer onder invloed staan van ‘modetrends’ dan van partijprogramma’s. De politieke democratie is op hetzelfde moment ontstaan als de kledijmode. Tijdens de Franse revolutie werd de politieke vrijheid en de gelijkheid van burgers nagestreefd. Toen heeft men ook bij wet verklaard dat alle mensen het recht hebben om vrij hun kledij te kiezen.”

Een goed politicus is een goed surfer

“Vroeger legden de politieke partijen hun programma’s voor aan de kiezers, zoals de modehuizen hun collecties aan de consumenten. Nu zijn de verschillen tussen partijprogramma’s niet meer fundamenteel. Zoals de consumenten kledijstijlen vermengen, zo combineren kiezers maar ook bestuurders programma’s. Die zijn onderhevig aan modetrends.”

Wij dachten dat we in een particratie leefden…

“Sommigen denken ook nu nog dat de modehuizen de mode bepalen, terwijl ze in werkelijkheid nog enkel hun (luxe)merk verdedigen. De partijvoorzitter bepaalt zijn houding onder invloed van de trends. Een goed politicus is een goed surfer. Wie een populaire golf ziet aankomen en weet te gebruiken, wint de verkiezingen.”

Betekent dit het einde van de ideologische strijd?

“Waarnemers spreken graag van ideologische strijd, terwijl de meeste discussies gaan over de manier waarop een doelstelling wordt bereikt. Over de doelstelling ‘een beter leven voor de mensen’ bestaat er geen discussie. We vinden hoogstens dat sommigen te veel en anderen te weinig verdienen.”

Emigratie stelt ieders solidariteit op de proef

“Het goede nieuws is dat niemand onze democratie in vraag stelt. Niet de politieke partij, niet de media maar de mode bepaalt de dans. De logica van de mode is: alles verloopt via het vluchtig, verleidelijk klein verschil.”

Is dit geen populisme?

“Eigen aan de mode is dat de mensen uiteindelijk zelf kiezen wat ze graag zien. Dit is meteen ook het ideaal van de democratie. De meerderheid bepaalt welk beleid de hoofdtrend wordt of blijft. Mode is een spontaan democratisch mechanisme.”

Vooruit is ‘flinkser ‘geworden: is dat modedemocratie?

“Iedereen is ‘flinkser’ geworden. Zoals kledijtrends mede ontstaan door een praktische noodzaak – als het meer regent, wordt er meer kledij ‘tegen’ de regen ontworpen – zo bestaan politieke trends uit bezorgdheid om een probleem op te lossen. Emigratie is het fenomeen dat ieders solidariteit op de proef stelt.”

Oud-cultuurschepen en partijgenoot Yves Roose staat op de lijst van Vooruit, om de ruk naar rechts mee te bestrijden…

“Ik vind dat goed.”

Zelf nog zin in actieve politiek?

“Ik kijk dankbaar terug naar mijn politieke carrière. Bij mij kan iedereen die dit nuttig acht,,altijd politieke raad vragen. Zelf heb ik ervoor gekozen om na de actieve politiek een bijdrage te leveren aan de politieke filosofie.”

Wie is Renaat Landuyt?

Geboren op 28 januari in Ieper. Woont sinds 1982 in Brugge.

Loopbaan

Advocaat aan de balie West-Vlaanderen en Brussel. Van 1995 tot 2018 gemeenteraadslid, van 1991 tot 2014 Kamerlid. Van 1999 tot 2004 Vlaams minister, van 2004 tot 2007 federaal minister. Van 2013 tot 2018 Brugs burgemeester. Van 2014 tot 2019 Vlaams volksvertegenwoordiger.

Vrije tijd

Lezen en zelf boeken schrijven. Auteur van ‘Een Vlaams Gerecht’, ‘Pro Justitia’ en ‘Blunderboek Justitie’.

The post Voormalig Brugs burgemeester Renaat Landuyt is master in de filosofie: “De mode bepaalt de politieke dans, niet de partij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geluidsschermen langs R6 in Bonheiden veroorzaken frustraties bij Liesbeth en Theo van bedrijf Derabo: “Ze zijn hier gewoon totaal onnodig”

De plaatsing van geluidsschermen langs de R6, vlak voor de ramen en deurenzaak Derabo in het Antwerpse Bonheiden, zorgt voor frustratie bij zaakvoerster Liesbeth Schillemans. De schermen, drie meter hoog, worden pal voor haar bedrijf geplaatst, wat volgens haar nefast is voor de zichtbaarheid, veiligheid en de inkomsten. “Door onze ligging aan de R6 kwamen we op heel wat klanten

Lees meer »

Jules en Annie varen al 65 jaar in hun huwelijksbootje

Op zaterdag 21 juni werden Annie Vanwynsberghe en Jules Thurman op het gemeentehuis gehuldigd naar aanleiding van hun diamanten huwelijksjubileum. Het koppel is zeker niet onbekend in Pittem, want Jules heeft jarenlang in de politiek gezeten en Annie had 45 jaar een kledingwinkel in de Kerkstraat.
The post Jules en Annie varen al 65 jaar in hun huwelijksbootje appeared

Lees meer »

“De onzekerheid is ondraaglijk”: vrienden organiseren steunactie voor familie van Michael (36), die al maand in coma ligt

Nadat Bruggeling Michael Ballegeer (36) bijzonder zwaargewond raakte bij een motorongeluk, organiseerden vrienden en familie een steunactie voor zijn gezin. “Mijn broer ligt momenteel in een zogenaamde ‘coma vigil’ waarbij hij precies gevangen is in zijn eigen lichaam”, zegt Dylan Ballegeer. “De onzekerheid over of en hoe hij er zal uitkomen is ondraaglijk, maar we we willen zijn gezin zo

Lees meer »

Buren Oost-Cappel maken zich op voor ludieke koers met wielerlegenden: “Met Museeuw en Van Petegem”

De Franse buurgemeente Oost-Cappel, een piepkleine gemeente van 480 inwoners pal naast Alveringem, maakt zich op voor een groots wieler -en volksfeest. Voormalige profrenners Johan Museeuw en Peter Van Petegem rijden er op zondag 20 juli een ludieke wielerwedstrijd. Dat Oost-Cappel zulke grote namen binnenhaalt, komt door een andere gewezen profrenner Nico Mattan.
The post Buren Oost-Cappel maken zich

Lees meer »

Nelly De Brabandere (97), stammoeder van Deerlijkse familie Deknudt, overleden: “Afscheid in haar eigen tuin was haar laatste wens”

Zoals ze het zelf had gewenst, is donderdag in haar eigen tuin in de Kasteelstraat in Deerlijk in een intieme plechtigheid afscheid genomen van Nelly De Brabandere, die op 97-jarige leeftijd overleden is. Zij was de stammoeder van de familie Deknudt van het bekende spiegelbedrijf dat wijlen haar man Frans oprichtte. In de zaal Uzien in het Spiegelpark in Deerlijk

Lees meer »

Voor Fons is klein écht fijn: negentiger scoort op facebook met miniaturen

Badkarren, strandcabines, vuurtorens en duikboten… Alfons Vantorre maakt ze al zo lang hij zich kan herinneren in miniformaat in zijn atelier vlak bij het strand van Zeebrugge. Een uit zijn voegen gebarsten hobby die ook deze zomer opnieuw de weg vindt naar ambachtsmarkten langsheen de hele kust.
The post Voor Fons is klein écht fijn: negentiger scoort op facebook

Lees meer »

Hoe de arrestatie van drie Turkse burgemeesters de corruptie in het land opnieuw blootlegt: “Justitie is een speelbal in de politieke arena”

De Turkse politie pakte vorige week drie burgemeesters van de oppositiepartij CHP op. De autoriteiten beweren dat de arrestaties gebeurden in het kader van een onderzoek naar de georganiseerde misdaad, maar critici hebben hun twijfels bij die verklaring. De Turkse regering heeft al vaker tegenstanders via justitie het zwijgen opgelegd en doet dat nu waarschijnlijk weer, al is dat niet

Lees meer »