Verzetscafé Kortrijk brengt ontroerende verhalen van gewone mensen tegen nazistische bezetter

Vzw Helden van het verzet en De Leiegouw, Gidsenkring Kortrijk en Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Kortrijk slaan de handen in elkaar om een Verzetscafé te organiseren op donderdag 5 september om 20 uur in de Concertstudio. Nakomelingen van verzetslieden, actief in de Tweede Wereldoorlog, getuigen over wat er toen gebeurde met hun familielid en hoe dat overgeleverd werd in de familie.

“Deze menselijke en emotionele verhalen over het oorlogsleed beroeren tachtig jaar na de bevrijding nog altijd het gemoed en laten niemand onverschillig. De getuigen brengen pakkende verhalen over het buitengewone verzet van gewone mensen tegen de nazistische bezetter”, klinkt het bij de organisatie. De verzetslieden over wie gesproken wordt in het Verzetscafé Kortrijk zijn: Maurice Naert, Victor Corne en Gustave Naessens.

Maurice Naert

Maurice Naert werd geboren in 1922 en studeerde aan het Atheneum in Kortrijk, waar hij een aanhanger werd van het communisme en toetrad tot het Onafhankelijkheidsfront (OF). Hij nam actief deel aan het verzet op het vlak van sluikpers en sabotage, maar werd verraden en gearresteerd eind maart 1942. Er volgde een periode van zware mishandelingen tijdens brute ondervragingen. Na een proces werd hij veroordeeld tot 18 maanden dwangarbeid. Dat gebeurde voor een deel in het Noord-Franse Fort Mahon, waar hij de Atlantic Wall onder water moest helpen aanleggen. Dochter Nicole Naert getuigt.

Victor Corne

Ondernemer Victor Corne sloot zich aan bij het verzet in Avelgem. De Duitsers hadden zijn voertuig in beslag genomen en dat pikte hij niet. De huisdokter in het dorp, een goede vriend van Victor, organiseerde de weerstandscellen. De dokter werd opgepakt en naar een concentratiekamp overgebracht. Victor leefde voortdurend in angst verraden te worden. Maar dat gebeurde niet. In 1971, toen hij zijn einde voelde naderen, schreef Victor zijn verhaal neer in een uniek document. Nog steeds durfde hij geen namen van betrokkenen te noemen, uit vrees iemand te verraden. Kleinzoon Jan Kempinaire getuigt. Hij voegt er ook het verhaal van zijn moeder, de dochter van Victor, aan toe.

Gustave Naessens

Gustave Naessens uit Kortrijk was een rijkswachter en had met zijn echtgenote Paula vijf dochters. Hij werd korpscommandant van de verzetsgroep Geheim Leger en gearresteerd op 11 juli 1942. Hij kwam terecht in het concentratiekamp Gross-Rosen, waar hij overleed op 9 februari 1945, op 54-jarige leeftijd. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Zijn achterkleindochter Ineke Vanderkerken getuigt.

Inschrijven kan via www.heldenvanhetverzet.be. Het standaardtarief is 12 euro per persoon.

The post Verzetscafé Kortrijk brengt ontroerende verhalen van gewone mensen tegen nazistische bezetter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Met zo’n shoot verdien ik tot 1.000 euro per dag”: internationaal model Ken uit ‘B&B zoekt lief’ ruilde Mexico in voor Dubai

“Ik ben niet op zoek naar een LAT-relatie.” Met zijn opvallende looks doet internationaal model Ken (37) uit Vlaams-Brabant de harten van vier Vlaamse dames sneller slaan in ‘B&B zoekt lief’. Hij verliet intussen zijn penthouse in Mexico en maakt een nieuwe start in Dubai. Waarom liepen zijn relaties met Zuid-Amerikaanse vrouwen stuk en hoe vervult hij zijn rol als

Lees meer »

“Waarom heeft hij ooit zijn handtekening onder het regeerakkoord gezet?”: Sammy Mahdi (CD&V) wekt bijval, maar vooral irritatie op over pensioenvoorstel

Verlies je straks toch geen geld als je op vervroegd pensioen gaat en tijdens je carrière lang ziek bent geweest? Dat is wat CD&V-voorzitter Sammy Mahdi bepleit, en waar ook Vooruit en Les Engagés fan van zijn. Maar dit nieuwe, publieke offensief van Mahdi wordt niet gesmaakt door zijn coalitiepartners. “Waarom heeft Mahdi ooit zijn handtekening onder een regeerakkoord gezet

Lees meer »

Trump draait de importkraan dicht: wie zal de rekening betalen?

Sinds Donald Trump opnieuw in het Witte Huis zit, is hij bezig met een stevige hertekening van de wereldhandel. Hij gebruikt invoerheffingen, een soort extra belasting op buitenlandse producten, als drukmiddel. Zijn boodschap is duidelijk: bedrijven moeten in Amerika produceren, of extra betalen.

Lees meer »

Toelatingsexamen voor artsenopleidingen breekt records: 1 op de 3 geslaagden mag niet aan opleiding geneeskunde starten

Met ruim 9.000 inschrijvingen en 2.232 kandidaten die aan de artsenopleidingen mogen beginnen, breken de toelatingsexamens dit jaar alle records. De score om gunstig gerangschikt te zijn, lag wel een flink stuk hoger. Bij het examen geneeskunde kan daardoor 1 op de 3 geslaagden niet aan de opleiding beginnen. Bij tandartsen is dat zelfs bijna 60%.

Lees meer »