Michel Bol bergt zijn accordeon definitief op: “Accordeonmuziek zorgt voor ambiance”

Na Tournée Musicale besloot Michel Bol (80) zijn accordeon definitief op te bergen. “Het was een mooi afscheid”, vertelt de man die met zijn accordeon voor veel plezier zorgde.

“Ik was blij dit te kunnen doen in een organisatie van Prime Productions”, vertelt Michel Bol. “Wat die mensen presteren en organiseren voor de gemeente is heel belangrijk. Ik kon afscheid nemen in café Spoorlijn 64 bij Kristof die me regelmatig uitnodigt voor een optreden op de tonen van La Paloma in een duet met mijn muzikale vriend François Toorré.”

Het muzikaal leven van Michel begon op jonge leeftijd. “Op zevenjarige leeftijd kreeg ik zes jaar privé muziekles van Romain Dobbelaere. Ik kreeg er notenleer en leerde er accordeon spelen. Daarna speelde ik in verschillende bandjes. Het begon onder andere bij The Music Band waarmee we wijkfeesten en bals speelden en eindigde bij het Sextet van Wilfried Heveraedt, waarmee we tal van artiesten zoals James Lloyd van de hit ‘Keep on Smiling’ begeleidden.”

“Muzikantjes van toen zijn nu de echte steunpilaren van de fanfare”

“Intussen speelde ik ook saxofoon en basgitaar en stond ik ook soms in voor de zang. We speelden praktisch in alle zalen van West- en Oost-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Ik werkte bij Picanol in het vroege ploegsysteem om te kunnen repeteren en optreden. Want elk weekend traden we op en we repeteerden twee keer per week. Daarnaast kwam er ook nog heel wat papierwerk bij kijken.” Toen het succes van de orkesten verdween, trad hij nog elf jaar op met zijn discobar Valencia.

Tijdens corona

Al op jonge leeftijd werd Michel lid van de fanfare en haalde de medaille van 35 jaar muzikant als saxofonist. “Ik bewaar heel mooie herinneringen aan het korps. Zo hadden we bij onze concerten ook een accordeonensemble Vooral aan het jongerenensemble, waar ik een enthousiaste groep muzikanten onder mijn hoede had, koester ik de mooiste herinneringen. Het doet me vooral plezier dat de muzikantjes van toen, nu de echte steunpilaren geworden zijn van het korps.”

Later werd Michel met zijn accordeon een vaste muzikale gast op muzikale evenementen en daarnaast was hij ook nog jaren verkeersregelaar aan de Vrije Basisschool. Maar de meeste bekendheid heeft bij wellicht verworven met zijn optredens tijdens de coronaperiode. Elke avond stond hij bij Keerpunt, zo heet het monument in centrum Zonnebeke, deuntjes te spelen voor de zorgverleners. Ook ging hij spelen aan de gebouwen van rusthuizen in Zonnebeke en Passendale. “Door corona werd me heel duidelijk dat muziek een universele taal is om mensen te verbinden, blij te maken en te bedanken.”

Mensen zien genieten

Nu zal het accordeon van Michel definitief zwijgen. “Ik wilde graag eindigen in schoonheid en dat kon niet beter dan bij Prime Productions. Ik ben al twee keer ziek geweest en ook met mijn vingers gaat het niet meer zo goed om accordeon te spelen. Ik zal het wel missen.”

“De muziek heeft me veel gegeven en ik heb genoten. Genieten kan ik van alle genres muziek. Mijn accordeon was mijn lievelingsinstrument. Je kunt je immers al spelend tussen de mensen begeven en zingen. Accordeonmuziek brengt onmiddelijk ambiance. De mensen zien genieten, zingen en dansen is het mooiste wat er is. Moest ik alles kunnen overdoen, deed ik het opnieuw. Ik ben zo dankbaar.” Michel zal voor altijd verbonden blijven met zijn accordeon en als we het heel mooi vragen, toch nog wel enkele deuntjes spelen…

The post Michel Bol bergt zijn accordeon definitief op: “Accordeonmuziek zorgt voor ambiance” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Het regent in Halle, tijd om… de plantjes water te geven

Doorgaans geef je je planten water wanneer het droog is. In het Vlaams-Brabantse Halle denken ze daar blijkbaar anders over. In de nacht van zondag op maandag, wanneer de regen nochtans met bakken uit de lucht viel, werden de plantjes langs de Ninoofsesteenweg in het centrum van Halle besproeid met water vanuit een wagen. “Het ziet er inderdaad ongelukkig uit”,

Lees meer »

Frustraties bij bedrijf Derabo uit Bonheiden door geluidsschermen langs R6: “Onbegrijpelijk en nefast voor onze zaak”

De plaatsing van geluidsschermen langs de R6, vlak voor de ramen en deurenzaak Derabo in het Antwerpse Bonheiden, zorgt voor frustratie bij zaakvoerster Liesbeth Schillemans. De schermen, drie meter hoog, worden pal voor haar bedrijf geplaatst, wat volgens haar nefast is voor de zichtbaarheid, veiligheid en de inkomsten. “Door onze ligging aan de R6 kwamen we op heel wat klanten

Lees meer »

Bos VOC plots weg

Aan het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) verdween op enkele dagen bijna vijf hectare bos. De ontbossing past in een natuurbeheersplan, maar daar zijn niet alle buren over te spreken.

Lees meer »