Bakken en braden in de horeca, ook bij Den Heksestoel in Loker: “Tijdens het servies kan de temperatuur in de keuken oplopen tot 40 graden”

Het is bakken en braden, zeker tussen de dampen van een fornuis. Horecazaken die ook op de warmste dag van het jaar open zijn, maken er het beste van. “Wij belden de brouwer voor een noodlevering”, klinkt het in het Heuvellandse restaurant Den Heksestoel.

“Ze voorspelden gevoelstemperaturen van 40 tot 42 graden. Dan wordt het zweten, want we zijn dit niet gewoon in ons land”, stelt Pieter Janssens (39), chef van restaurant Den Heksestoel in het Heuvellandse Loker, vlakbij de grens met Frankrijk. In de keuken wordt volop gewerkt voor het middagservies.

“Frietjes bakken in ossenwit, een côte à l’os en entrecote grillen… dan begint de temperatuur te stijgen”, aldus Pieter. “Gelukkig hebben we de voorbije jaren geïnvesteerd in de keuken: een goede dampkap geïnstalleerd, veel ventilatie voorzien en onze gasvuren vervangen door inductie. Dat is duurzamer en het maakt de hitte wat draaglijker. Toch kan de temperatuur tijdens het servies oplopen tot 40 graden in de keuken. Of er dan geheimen zijn om het hoofd koel te houden? Niet echt. Ventileren en drinken, meer dan anders. En ook water, het mag niet altijd St.Bernardus zijn (lacht).”

Noodlevering

“We belden vanmorgen de brouwer voor een noodlevering van drank en water. Niet alleen voor de klanten, maar ook voor het personeel. We willen zeker niks tekortkomen op deze warme dag. We bereiden ook frisse slaatjes en profiteren nu van onze dieptekoeling, een zware motor die de koeling stuurt. Erg handig op zulke hete dagen om alle voedingswaren onder de drie graden te bewaren.”

Zaalmedewerker Ward Knockaert (37) uit Dranouter genoot even van een ijsje op het terras. “Na het avondservies mogen de medewerkers hier opnieuw genieten van een ijsje, en een echte picon uit de grensstreek”, vertelt hij.

Niet iedereen gaat verkoeling zoeken aan de kust. “Er is wel wat beweging in de streek”, stelt Pieter vast. “De mensen wandelen ook graag in de Heuvellandse bossen. In onze zaak kunnen ze afkoelen bij de airco’s. Of op ons groen en schaduwrijk terras, even uitblazen weg van de volle zon. In het zuiden van Frankrijk leggen ze op terrassen wel eens leidingen met fijne gaatjes om voor verneveling en verkoeling te zorgen. Dat lijkt me hier nog niet noodzakelijk. Warme dagen als vandaag blijven vrij uitzonderlijk bij ons.” (TP)

The post Bakken en braden in de horeca, ook bij Den Heksestoel in Loker: “Tijdens het servies kan de temperatuur in de keuken oplopen tot 40 graden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bryan Coquard krijgt gele kaart en boete voor botsing met Philipsen, Fransman reageert aangeslagen: “Het was echt niet mijn bedoeling”

Een gele kaart, boete, puntenaftrek en verschillende schaafwonden. Dat is de balans die de Fransman Bryan Coquard (33) na etappe drie in de Tour kan opmaken. De renner van Cofidis botste met Jasper Philipsen in de tussensprint, waana onze landgenoot stevig ten val kwam en noodgedwongen de Tour moest verlaten. Coquard reageerde na afloop aangeslagen op het incident.

Lees meer »

Na amper 12 jaar dumpt Defensie moderne NH-90-helikopters wegens te duur: “Niet de beste aankoop geweest”

Na amper twaalf jaar worden de vier NH-90 TTH-transporthelikopters van Defensie al uit dienst genomen. Defensieminister Theo Francken (N-VA) maakte woensdag bekend dat de toestellen vanaf september definitief aan de grond blijven. De vliegkost, die oploopt tot 15.000 euro per uur, maakt ze te duur in gebruik en onderhoud. Het hele verhaal doet vragen rijzen bij de efficiëntie van de

Lees meer »

Politie Brussel Noord sluit shishabar wegens verkoop van lachgas

De lokale politie van de zone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) heeft op zaterdag 5 juli een shishabar laten sluiten omdat er lachgas werd verkocht. De uitbater werd ook opgepakt en zal zich later voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Dat meldt de politie Brussel Noord vrijdag.

Lees meer »

Welke grote stinkende vis drijft er op Albertkanaal?

Welke grote stinkende, rottende vis drijft er op het Albertkanaal in Oelegem? “Ik dacht zelfs eerst dat het een ree was”, zegt Greetje, die het dier fotografeerde. Het onthoofd kadaver dreef woensdag ter hoogte van Oleon en de walm is naar verluidt van ver ruikbaar.

Lees meer »