Hoevebakkerij Forret wordt uitgebaat door Dirk en gezin: “Wij oogsten en malen hier ons eigen graan”

Dirk Forret is samen met zijn vrouw Katrijn en kinderen Ferre, Niels en Fien trotse eigenaar van hoevebakkerij Forret. Je kan er elke zondagvoormiddag terecht voor heerlijk ambachtelijk brood, stokbrood en ontbijtkoeken.

Hoevebakkerij Forret is niet altijd een bakkerij geweest. Vroeger was het een gemengd bedrijf met melkkoeien. Maar toen Dirk Forret in 2010 het bedrijf, dat nog van zijn ouders en grootouders geweest is, overnam, zette hij enkel het akkerbouwgedeelte verder.

Tot 2019 werkte hij voltijds bij Pinguin, de fabrikant van diepvriesgroenten. “Voor ik daar werkte, had ik ook al als kwaliteitsverantwoordelijke in een maalderij gewerkt. Daar heb ik eigenlijk de stiel van het broodbakken geleerd. In de maalderij kwam vooral het theoretische aspect van broodbakken aan bod. Dus ben ik op mijn zolder zelf begonnen met brood bakken, als hobbybakker. De akkerbouw op de hoeve deed ik na mijn uren.”

Vanaf 2019 besloot Dirk om zich fulltime in te zetten op zijn hoeve. “Ik was al een tijdje bezig met het zetten van baktarwes op de boerderij en ik wou kijken wat ik er verder mee kon doen. De meeste boeren zetten vooral voedertarwe, bedoeld voor veevoeder. Ik heb hoofdzakelijk baktarwe, wat gebruikt wordt in broodbloem. Als boeren al baktarwe zetten, is dat meer uit liefhebberij dan om er echt winst uit te halen”, legt Dirk uit. “Mijn eerste idee was om met de tarwe zelf tarwevlokken te maken en aan bakkers te leven, maar tegelijkertijd werd het hobbybakken steeds intensiever. Op den duur kwamen mijn broers en zussen elke zondag hun brood bij mij halen en kroop daar veel tijd in. Zo is eigenlijk het idee ontstaan om een hoevebakkerij te beginnen en van mijn hobby mijn beroep te maken”, vertelt Dirk.

Eigen steenmolen

In het begin liet Dirk zijn graan malen bij de Artemeersmolen, maar doordat de vraag naar bloem zodanig steeg tijdens de coronapandemie aangezien iedereen zijn eigen brood begon te bakken stopten zij met loonmalen. Daardoor Dirk moest zelf een oplossing zoeken. “Ik heb toen in Frankrijk iemand gevonden die kleinschalige steenmolens maakt. Die heb ik hier bij ons op de boerderij geïnstalleerd”, zegt Dirk.

Zo’n steenmolen heeft heel wat voordelen. “Bij industriële machines wordt het graan veel intensiever behandeld, waardoor het fijner is. Bij een steenmolen wordt het graan daarentegen gemalen door twee stenen die over elkaar wrijven. Daarna wordt het graan gezeefd door een trommelzeef, om alle zemeltjes eruit te krijgen. Aangezien niet alles eruit gezeefd wordt, zit er in mijn deeg veel meer structuur”, klinkt het.

Bakproces

In tegenstelling tot industriële bakkerijen, waar je in een aantal uur van graan een brood kan maken, verloopt het proces bij hoevebakkerij Forret veel trager. “Op donderdag maak ik het deeg voor de broden die ik op zaterdag en zondag verkoop. Daarna steek ik het in de koelcel, waar het traag verder rijst en rijpt. Zo hebben bacteriën en gisten de kans om verder te groeien. Dat zorgt voor een moutige smaak in de korst. Aan brood dat in een aantal uren gemaakt wordt, moet er nog desem of moutpoeder toegevoegd worden, en dat verschil proef je.”

Dirk verkoopt wit en bruin tarwebrood, speltbrood, Frans stokbrood, boterkoeken, croissants, chocoladekoeken en wit en bruin desembrood. “Doordat er meer structuur in mijn bloem zit en het veel tijd krijgt om te rijzen, ziet het brood er iets donkerder uit dan het brood dat je in de winkel kan vinden. Mijn brood zit dan ook boordevol smaak”, lacht Dirk.

Workshops

In het begin verkocht Dirk zijn brood enkel op zondagvoormiddag in zijn winkel, maar sinds vorig jaar is hij ook elke zaterdag op de boerenmarkt in Oudenaarde te vinden. “Bij de afhalingen op zondag zien we vaak dezelfde klanten terug. Op de boerenmarkt kan ik nu een nieuw publiek aanspreken”, vertelt Dirk. Ook zetten ze elk jaar hun deuren open tijdens Week van de Korte Keten. In het voorjaar worden er vaak workshops georganiseerd op de hoeve. “Verschillende organisaties, zoals Ferm en Markant, hebben hier al workshops gehad. Ik geef de groepen dan een initiatie broodbakken.” Of de opvolging op de hoevebakkerij al verzekerd is, is voorlopig nog onduidelijk. “Ferre, Niels en Fien helpen vaak mee op de boerderij, maar ik weet niet of ze de bakkerij eventueel zouden willen verder zetten later.”

Info: www.hoevebakkerij.be

The post Hoevebakkerij Forret wordt uitgebaat door Dirk en gezin: “Wij oogsten en malen hier ons eigen graan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koen Meersseman is half jaar burgemeester van Zonnebeke: “Aan mijn agenda heb ik me mispakt”

Koen Meersseman (40) uit Beselare is inmiddels een half jaar burgemeester van Zonnebeke. Na het behalen van het hoogste aantal voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen werd hij de jongste burgemeester in de geschiedenis van de gemeente.
The post Koen Meersseman is half jaar burgemeester van Zonnebeke: “Aan mijn agenda heb ik me mispakt” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Francken over “WK slijmen” tegenover Trump op NAVO-top: “Het was er wel wat over”

De Amerikaanse president Donald Trump werd eerder deze week als een eregast ontvangen op de NAVO-top in Den Haag. NAVO-baas Mark Rutte sprak lovende woorden over Trump en stuurde hem voor de top begon zelfs een vleiend bericht. Al dat geslijm was er volgens minister van Defensie Theo Francken (N-VA) “wel wat over”. “Het bezorgt me plaatsvervangende schaamte”, schrijft hij

Lees meer »

Nieuwe basisschool Centrum doet Konijnenberg opleven: “Nieuwbouw sluit aan bij natuurlijke omgeving”

De gemeentelijke basisschool Centrum in Vosselaar krijgt binnenkort een grondige make-over. De gemeenteraad in Vosselaar nam kennis van de projectdefinitie voor het ambitieus bouwproject naast de Konijnenberg. “Naast moderne klaslokalen komen er een polyvalente ruimte en refter en een nieuwe turnzaal”, zegt Jan Peeraer (Volk*), schepen van Onderwijs in Vosselaar.

Lees meer »

Leerling Sint-Lodewijkscollege Brugge tweede in olympiade chemie

Nogal wat leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege behaalden de voorbije maanden in de finalefase van verschillende olympiades heel mooie resultaten en wisten zelfs een top 10-plaats te verzilveren.
The post Leerling Sint-Lodewijkscollege Brugge tweede in olympiade chemie appeared first on KW.be.

Lees meer »