“Meer dan 15.000 bierflessen”, maar biermuseum kan (voorlopig) niet openen wegens praktische problemen

Marnik Rommelaere en zijn echtgenote Oxana hopen in de komende maanden hun biermuseum te openen in Roeselare. Het koppel heeft in de Alfons Carlierstraat een prachtig biermuseum ingericht, maar praktische problemen staan een definitieve opening voorlopig in de weg.

Marnik (60) en Oxana (53) Rommelaere hebben een huzarenwerkje verricht. Het koppel heeft eigenhandig een gigantisch biermuseum uitgewerkt in de Alfons Carlierstraat in Roeselare. Wanneer we het koppel ontmoeten in hun biermuseum valt onze mond open van verbazing.

“We hebben hier een museumoppervlakte van 300 vierkante meter”, lacht Marnik. “We zijn met onze collectie bierflesjes en toebehoren gestart in een pand in de Arme-Klarenstraat, maar dat werd snel te klein. Bovendien was dat nog een beetje een privé-museum waar we enkel gasten op uitnodiging ontvingen. We hebben nu een groter pand en hebben het volledig ingericht met thematische hoekjes en bieren die we per land voorstellen. Ook de geschiedenis van het bier komt aan bod, net als de verhalen van de Roeselaarse brouwerijen van vroeger en nu.”

Zelfgemaakte decoratie

“Oxana heeft heel veel werk gestopt in de aankleding. Zo zijn alle kaders, versieringen en collages van haar hand. Ze heeft zelfs een oude fiets doorgezaagd, geschilderd en enkele stokbroden in de stuurmand gestopt. Dit dient als decoratie bij de voorstelling van de Franse bieren. Ook een orkest mét dirigent, gemaakt uit lege bierblikjes, is van haar hand. Al deze decoraties zijn een onderdeel van ons museum met om en bij de 15.000 bierflessen. En dan staan onze bieren nog niet allemaal uitgestald.”

“We hebben uiteraard heel wat speciale en zelfs exclusieve bieren in onze verzameling. Zo is er een speciaal etiket van Filip de Stoute toen prins Filip onze koning werd. Daar bestaan slechts acht flesjes van, en wij hebben er eentje. Of een zeer exclusief bier uit Sint-Petersburg dat enkel aan diplomaten of staatshoofden werd overhandigd. Ook dat hebben we in ons museum. Maar evengoed presenteren wij bier uit Saoedi-Arabië, ja inderdaad, waar men geen alcohol mag drinken, uit Kazachstan en trappist uit Italië. Of het bier dat we hier nu samen drinken: Bière du Lion van Brasseries Simba uit het Congolese Lubumbashi.”

Aperitiefkoekjes

“Elke bierfles of -blikje heeft zijn verhaal en wij presenteren dat verhaal in ons museum. Zelfs de snacks die we bij onze biertjes serveren, zijn zo veel meer dan een gewone versnapering: rijstkoekjes uit China, aperitiefkoekjes uit Roemenië en zelfs heel aparte hapjes uit Kazachstan. We kopen zelf onze flessen en gaan die ook ter plaatse ophalen. Toen we eens passeerden in het Duitse Monschau, net over de Belgische grens, hoorden we dat het plaatselijke biermuseum de deuren voorgoed zou sluiten en hebben we alle bieren gekocht.”

“We zijn ervan overtuigd dat een dergelijk museum een meerwaarde zou betekenen voor onze stad”

“Wanneer we ons museum officieel willen openen? Gisteren”, zucht Oxana. “We hebben al enkele testbezoeken georganiseerd en de commentaren waren uiterst lovend. We willen bij een bezoek ook een proeverij van drie biertjes met bijpassende snacks aanbieden en dat kunnen biertjes uit of van buiten Europa zijn. Voor om en bij de twaalf euro per persoon moet zo’n museumbezoek met proeverij mogelijk zijn.”

“Het probleem is dat we momenteel een beetje vast zitten”, neemt Marnik over. “Het gebouw waar ons museum is gehuisvest, dateert van 1937. Het deed eerst dienst als garage en later werd het een strijkatelier. Nu is het gebouw in slechte staat: er zijn gaten in het dak en het regent binnen. De eigenaar zou enkele broodnodige investeringen moeten uitvoeren, maar voorlopig lukt dit niet. Wij zijn klaar om van start te gaan, maar we worden geremd door praktische en financiële problemen. Dit project staat dus noodgedwongen on hold.”

Eigen bier… uit Alaska

“Eigenlijk staan we op een kruispunt in ons leven. We zoeken iemand die wil investeren in ons uniek museum, die een hart heeft voor bier en die misschien zelfs een grote ruimte heeft om ons museum te herlokaliseren. Ja, uiteraard zouden we dat liefst in het centrum van Roeselare realiseren. We zijn overtuigd dat dergelijk museum een meerwaarde zou betekenen voor onze stad.”

“Maar indien dit niet mogelijk zou zijn, dan kan het evengoed zijn dat we ons museum starten in Portugal. Of in Australië, want daar hebben we een concreet voorstel gekregen van een vriend. Een kennis in Londen zou graag hebben dat we het Kanaal oversteken om daar ons museum te openen. Dat zijn inderdaad allemaal opties indien we in Roeselare geen uitweg meer zien.”

“Ik ben IT-officier bij de cruisemaatschappij Holland America Line en reis dus de wereld rond”, besluit Marnik. “Ik kom met ons schip vaak in Alaska en in Juneau heb ik vrienden gemaakt in een lokale brouwerij. Ik heb die mensen al eens uitgenodigd in Roeselare en dat viel zeer goed mee.”

“Nu hebben die mensen een bier voor mij gebrouwen. Ja, ik heb met ‘Marnik Golden Strong’ van 8,8 % mijn eigen bier, gebrouwen door de Devil’s Club Brewing Company uit Juneau, Alaska. Normaal schenken ze dit bier enkel op tap, maar speciaal voor mij hebben ze enkele liters op blik laten bottelen.”

Voor inlichtingen kan je contact opnemen met Marnik via [email protected]

The post “Meer dan 15.000 bierflessen”, maar biermuseum kan (voorlopig) niet openen wegens praktische problemen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Is er nog een grote Vlaamse strijd die gevoerd moet worden?”

“Vlamingen zijn geen onderdrukte burgers meer. Welke grote strijd wil men nog voeren?”, vraagt politiek journaliste Isolde Van den Eynde zich af. “Terwijl Vlaams Belang nog altijd ‘België barst!’ roept, heeft N-VA de macht geclaimd met ‘la Belgique à la flamande’. Maar Vlaanderen moet vooral niet te zelfgenoegzaam worden.”

Lees meer »

“Al sinds 2016 telen wij groenten en kruiden voor de cateringafdeling van AZ Zeno”: wint bioboerderij Het Polderveld uit Westkapelle BioVLAM 2025?

Bioboerderij Het Polderveld uit Westkapelle is genomineerd voor de BioVLAM 2025, een initiatief dat bio-ondernemers die innovatief en duurzaam ondernemen, bekroont. Vooral de samenwerking met AZ Zeno, waarbij de biologische groenten op het bord van de patiënten belanden, spreekt tot de verbeelding van de jury.
The post “Al sinds 2016 telen wij groenten en kruiden voor de cateringafdeling van

Lees meer »

“Hij zei dat ik hem moest binnenlaten, of hij ging mij doodmaken.” Waarom werd niet voorkomen dat man (35) uit Houthalen-Helchteren zijn ex-vrouw in brand stak?

Hoe kon dit gruwelijk feit gebeuren? Dat is de vraag die blijft nazinderen nadat Mirsad H. (35) brandversnellers over zijn ex goot en haar in brand stak in Houthalen-Helchteren. Dula K. (41) vecht nog steeds voor haar leven in het brandwondencentrum, haar man kon vrijdagnacht gevat worden nadat hij zich urenlang had verschanst op een dak. We doken in het

Lees meer »

MR-voorzitter Bouchez maakt partner voorzit­ster van Waalse Kind & Gezin, maar botst op kritiek: “Ik kies wie ik wil”

Lucie Demaret (MR), de partner van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez, wordt de voorzitster van de raad van bestuur van het Office national de l’Enfance (ONE), de Waalse tegenhanger van Kind & Gezin. Dat melden Franstalige media. Maar onder de taalgrens is de benoeming niet onopgemerkt gebleven en volgen de beschuldigingen van vriendjespolitiek mekaar in sneltempo op. Bouchez pareert de kritiek. “Ik

Lees meer »

“Eén buiten, één binnen”: hoe het VK en Frankrijk de migratie over het Kanaal willen beperken

De Britse premier Keir Starmer heeft een akkoord gesloten met de Franse president Emmanuel Macron om de toenemende migratie over het Kanaal het hoofd te bieden. Voor iedere migrant die het VK terugstuurt naar Frankrijk, zal het VK een migrant accepteren via een "gecontroleerde, veilige en legale weg". Dit jaar zijn al 20.000 migranten het Kanaal overgestoken, een nieuw record.

Lees meer »