Nieuwe dienstwagen voor exoten- en rattenbestrijding Zuidijzerpolder: “Vorig jaar 1.153 muskusratten gevangen”

De Zuidijzerpolder in Lo-Reninge heeft een nieuw dienstvoertuig. Die zal ingezet worden voor de exoten- en rattenbestrijding. Geen overbodige luxe, want vorig jaar werden 1.153 muskusratten gevangen.

Het nieuwe voertuig is een Fiat Doblo en kost 26.750 euro, waarvan de provincie West-Vlaanderen 10.000 euro subsidieert. “Momenteel hebben we twee ratten- en exotenbestrijders”, zegt Frank De Poortere, dijkgraaf van de Zuidijzerpolder. “Denny Pauwels gaat eind oktober na twintig jaar trouwe dienst met pensioen. Op 1 juli startte zijn opvolger Jeroen Regheere. Hij heeft tien jaar ervaring als ratten- en exotenbestrijder bij de Vlaamse Milieumaatschappij. De aanwerving van Jeroen leek ons het geschikte moment om een nieuw voertuig aan te kopen, want de vorige was dringend aan vervanging toe.”

Ruim takenpakket

De taken van de ratten- en exotenbestrijder bestaan trouwens niet alleen uit het opsporen en bestrijden van de muskusrat, bruine en zwarte rat. Ook het verwijderen van invasieve plantsoorten zoals de reuzenberenklauw en de waterteunisbloem langsheen de onbevaarbare waterlopen behoort tot zijn takenpakket. Hij is ook verantwoordelijk voor het nazicht, onderhoud, herstel en reinigen van pompen, sluizen, stuwen en vuilroosters die door de Zuidijzerpolder worden beheerd.

“Muskusratten kunnen veel schade veroorzaken”, zegt Johan Matthys, voorzitter van het Regionaal Muskusrattencomité IJzer. “Naast vraatschade aan gewassen en vegetatie, graven muskusratten ondergronds een complex gangensysteem met meerdere tunnels en ingangen op verschillende niveaus onder en boven water. Dit kan oeververzakkingen en dijkdoorbraken veroorzaken. Daarom is het opsporen en bestrijden van muskusratten een belangrijke kerntaak voor de waterloopbeheerders.”

Schommelende cijfers

In 2023 werd in het werkgebied van het Regionaal Comité IJzer dat zich uitstrekt over Nieuwpoort, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren en Diksmuide in totaal 1.153 ratten gevangen. Een serieuze daling in vergelijking met 2002 toen de vangst 5.254 muskusratten bedroeg. “Maar de afgelopen jaren zien we gemiddeld opnieuw een stijging van de muskusrattenpopulatie”, besluit Johan Matthys. “Zo vingen we in 2012 amper 162 exemplaren.”

Naast de Zuidijzerpolder, hebben ook andere polderbesturen, de VMM en de steden en gemeenten rattenvangers in dienst. Al die instanties en de provincie West-Vlaanderen werken nauw samen in de strijd tegen de muskusrat.

The post Nieuwe dienstwagen voor exoten- en rattenbestrijding Zuidijzerpolder: “Vorig jaar 1.153 muskusratten gevangen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stad eist na nieuwe brand onmiddellijke opkuis en sloop Sofitex-site: “We zullen het zelf doen en de kosten doorrekenen aan de eigenaar”

Via een burgemeestersbesluit maakt het stadsbestuur aan de curatoren van de Sofitex-Site tussen de Fabrieksstraat en Hugo Verrieststraat duidelijk dat de dringende sloopwerken en ontruiming tegen 18 juli afgerond moeten zijn. Maar de curator heeft geen geld dus schiet de stad zelf in actie. “De kosten, geschat op zo’n 200.000 euro, zullen we aan de curator doorrekenen”, reageert burgemeester Kristof

Lees meer »

Nu Russische luchtaanvallen op Oekraïense hoofdstad steeds driester worden. Kan Kiev echt vallen? Kolonel Housen: “Bombardementen hebben nog nooit volk op de knieën gekregen”

De Russische luchtaanvallen op Oekraïne worden steeds driester. De laatste dagen werden er opnieuw honderden drones en raketten afgevuurd. Volgens de Oekraïense president Zelensky was de hoofdstad een van de belangrijkste doelwitten. Kan Kiev inderdaad vallen? Hoe groot is de impact van deze voortdurende bombardementen? Defensie-expert kolonel Roger Housen is vastberaden: “De Russen willen de perceptie creëren dat ze aan

Lees meer »

Gemeenteraad reikt eretekens uit

De gemeenteraad keurde in juni de toekenning van vier gouden, vijf zilveren en drie bronzen gemeentelijke eretekens aan leden van Ferm, kunst -en cultuurkring Athena, Zuurbemde Feest, en haantjes zingen Attenrode goed.

Lees meer »

“Droom van een baby”: baanwielrenster Nicky Degrendele geniet van eerste week met dochtertje Nena

Baanwielrenster Nicky Degrendele werd op donderdag 3 juli moeder van dochtertje Nena. De oud-wereldkampioene in de keirin toont zich een week later intens gelukkig: “Nena is een droom van een baby. Ik kan me gewoon niets meer wensen.”
The post “Droom van een baby”: baanwielrenster Nicky Degrendele geniet van eerste week met dochtertje Nena appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoe krijg je zware benen? Is het fenomeen gevaarlijk? En wat biedt verlichting?

Zware benen aan het einde van een warme werkdag? Dat is in principe normaal. Maar als je ook op andere momenten last hebt, lijd je misschien onbewust aan chronische veneuze ziekte (CVZ). Professor Dr. Sarah Thomis, fleboloog verbonden aan het UZ Leuven, weet er alles over. In het kader van de preventiecampagne ‘Legs first’ om de progressieve aandoening tijdig te

Lees meer »

In het spoor van Isabelle Nijs die aftelt naar het Tour-debuut van zoon Thibau Nys: “Ik ben dat stukje niet-koers in zijn leven”

“Wauw, dit is dus de eerste keer dat ik die ploegbus zie. Zelfs Thibaus naam staat erop!”. Isabelle Nijs (43) kijkt haar ogen uit wanneer ze – speciaal voor ons – nog eens aanwezig is op een koers. Haar zoon leek voorbestemd voor een profcarrière als veldrijder, maar op zijn 22ste is Thibau Nys al uitgegroeid tot kandidaat-ritwinnaar in zijn

Lees meer »