Veefokkerij Van Ter Bos teelt ook eigen veevoeder: “Onze koeien zijn gezond en tevreden”

De familie Demasure-Vercaemer is trotse eigenaar van het veefokbedrijf Van Ter Bos in Avelgem. Met hun Belgisch Wit-Blauwe koeien staan ze garant voor vers en kwaliteitsvol vlees. Ze zorgen met veel liefde en toewijding voor hun dieren.

In de Bosstraat in Avelgem kan je de hoeve Van Ter Bos terugvinden. De Belgisch Wit-Blauw fokkerij wordt uitgebaat door het gezin van Geert Demasure (44) en Veerle Vercaemer (43). Samen hebben ze twee dochters, Hanne (17) en Renske (15). Het bedrijf was eerst in handen van de grootouders van Geert, waarna Geert en Veerle het van hen overnamen in 2004.

“De boerderij is al lang in handen van onze familie. Eerst was het eigendom van de grootouders van Geert. Daarna hebben wij het overgenomen en geleidelijk uitgebreid tot het bedrijf dat het vandaag is. Vroeger waren er bijvoorbeeld zo’n 150 koeien, terwijl bij ons de teller op gemiddeld 450 koeien staat”, legt Veerle uit.

Vleespakketten

Wie wil proeven van de Belgisch Wit-Blauwe runderen, kan elke maand een vleespakket bestellen. “We slachten elke maand een koe, waar we dan vleespakketten van tien kilogram van maken. In die pakketten zit er onder andere gehakt, hamburgers, worst, entrecôte, rosbief, steak, stoofvlees en blinde vinken.”

“We zorgen er wel voor dat de keten zo klein mogelijk blijft. Voor het effectieve slachten gaan we naar een slachthuis, maar de pakketten maken en verkopen we allemaal zelf. Zo kunnen we garanderen dat ons vlees van topkwaliteit is”, vertelt Veerle.

Dierenwelzijn

Het welzijn van de dieren staat centraal voor Geert en zijn gezin. “Wij behandelen onze koeien met liefde en geven hen alle goede zorgen die zij verdienen. Alle dieren mogen buiten in de weides lopen en zijn ingestrooid in ligbox. Ze krijgen vers beddenstro en eigen geteeld eten. Ze zijn ook allemaal behandeld tegen wormen en schurft en als ze manken worden ze hier zelf behandeld door ons. Het zijn gelukkige dieren. Dat merk je aan alles. Ze liggen hier tevreden te herkauwen in de weide. Ze blinken als het ware in hun vel. Dat resulteert allemaal in een goede kwaliteit van het vlees, want als een koe tevreden en gezond is, wordt gaat hij dikker en zwaarder”, vertelt Veerle.

Dat Van Ter Bos een sympathiek en familiaal landbouwbedrijf is, merken ook de bezoekers. “Degene die onze vleespakketten komen ophalen, nodigen we ook uit om eens een kijkje te nemen op onze hoeve. We krijgen dan ook vaak de opmerking dat je hier de liefde voor de koeien en de landbouwstiel voelt hangen. Daar willen we echt op inzetten”, vult ze aan.

Gulden middenweg

Bij veefokbedrijf Van Ter Bos houden ze niet enkel rekening met hun dieren, maar ook met het milieu en hun ecologische voetafdruk. “Wij telen zoveel mogelijk onze eigen voeding, om op die manier onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We telen spelt, mais, gerst, gras en veldbonen. Vooral die veldbonen verlagen onze voetafdruk. Die bevatten veel eiwitten, die we anders uit sojabonen halen. Aangezien sojabonen van ver moeten komen en we veldbonen hier bij ons kweken, hebben we veel minder uitstoot. Daarin zijn we wel uniek in onze streek. We zijn het eerste veeteeltbedrijf dat daarop gesprongen is”, vertelt Veerle.

“Het is eigenlijk jammer dat boeren zo vaak in een slecht daglicht gezet worden, omdat de productie van vlees nu eenmaal nadelig is voor het milieu. Wij doen er, zoals vele andere boeren, alles aan om enerzijds zo milieuvriendelijk te werken en anderzijds een goeddraaiend bedrijf te hebben. Maar er is veel afhankelijk van de consument.”

“Als zij blijven vlees kopen van overzee, dan is dat nog meer nefast voor de natuur. De meeste mensen die vlees kopen in de supermarkt, kijken niet eens van waar het vlees afkomstig is. Dat is ook de boodschap die we met ons bedrijf willen meegeven aan de klanten: koop lokaal en niet in supermarkten. Dan weet je tenminste waar het vlees vandaan komt en in welke omstandigheden de dieren leven”, stelt Veerle.

Of de opvolging verzekerd is binnen het gezin van Geert en Veerle, blijft nog even afwachten.

Hanne en Renske helpen al volop mee met het bedrijf van hun ouders, maar weten nog niet wat de toekomst zal brengen. “Ik vind het heel leuk om mee te helpen. Als mijn partner het ziet zitten, zou ik wel graag blijven werken op de boerderij van mijn ouders. We zullen zien hoe het loopt”, vertelt Renske. (LM)

Meer informatie voor het bestellen van vleespakketten op www.puur-rund.be

The post Veefokkerij Van Ter Bos teelt ook eigen veevoeder: “Onze koeien zijn gezond en tevreden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tv-gezicht Tatyana Beloy vond zichzelf opnieuw uit en is nu onderneemster: “Met afwijzingen na audities had ik het zo moeilijk”

Tatyana Beloy (40) weet haar zomer goed in te vullen. Voor het tiende jaar op rij organiseert ze SupaStage, een musicalkamp voor kinderen en jongeren met een passie voor showbizz. “Wat ooit begon als een zot idee met dertig kinderen, zijn er intussen meer dan duizend geworden”, vertelt ze trots vanuit de kampbasis in Edegem. Zelf koos Tatyana ervoor om

Lees meer »

KIJK. Billie Eilish krijgt fans muisstil tijdens optreden in Londen

Alleen haar stem en een microfoon, meer heeft Billie Eilish niet nodig om een volledige concertzaal stil te krijgen. Tijdens haar optreden in Londen waren haar fans muisstil. De Amerikaanse zangeres had dat speciaal voor haar nummer ‘When The Party’s Over’ gevraagd. “Het zal alleen werken als er complete stilte is in de zaal”, aldus Billie. Het harmonie-stukje is een

Lees meer »

“Zoontje werd geforceerd soep te drinken”: twee weken voor overlijden Marie (2) in crèche in Kortrijk diende mama Amélie al klacht in voor eigen zoontje

“Had ik meer kunnen doen?” Dat vraagt Amélie (34) uit Kortrijk zich af. Twee weken voor in kinderopvang De Bengeltjes in Kortrijk peuter Marie (bijna 2) zich in soep verslikte en stierf, diende ze al een klacht in bij het Agentschap Opgroeien over de opvangplaats en haalde er haar zoon Cianzo (2) weg. Dat gebeurde nadat ze zag dat hij

Lees meer »

Bert en Mieke bundelen de krachten en lanceren met The Octave een eigen whisky: “Elf jaar op houten vaten gerijpt”

Mieke Coopman runt in Ledegem haar eigen wijnhandel, haar broer Bert is met zijn vrouw Deborah het gezicht van restaurant Maison Noire in Izegem. Naar aanleiding van het nakende vijfjarig bestaan van de horecazaak brengen ze onder het label van Duncan Taylor met The Octave een eigen whisky van Tullibardine Distillery uit. Naar wat verwijst de speciale naam, welke smaken

Lees meer »

Herken jij deze man? Politie voert onderzoek na feiten in Brugge

In het kader van een opsporingsonderzoek is de federale politie op zoek naar de man die je op bovenstaande foto kan zien. Het onderzoek draait rond feiten die zich afspeelden op 6 februari in Brugge.
The post Herken jij deze man? Politie voert onderzoek na feiten in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »