Tom Germonpré en Arne Deblauwe verlaten de politiek: “We hadden veel inbreng”

Gewezen schepenen Tom Germonpré en Arne Deblauwe staan niet meer op de lijst van Vooruit maar steunen hun partij nog wel volop. “Het klopt niet dat Vande Lanotte en Vandecasteele de beslissingen namen. We kregen allemaal veel ruimte. En in grote dossiers was er veel inspraak van de schepenen”, zeggen ze. En ze kijken vooruit: “John is de beste burgemeester voor Oostende.”

Tom Germonpré (51) nam in 1994 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en was schepen van 2001 tot 2018. “Ik was actief in de Jeugdbond voor Natuurstudie en onze vereniging werd uitgenodigd door Johan Vande Lanotte voor zijn actie ‘een eitje pellen met…’ Nadien vroegen ze zes jongeren om een plan te maken en op die manier zijn we op de lijst terechtgekomen. Ik werd verkozen tot gemeenteraadslid en zes jaar later werd ik schepen”, vertelt hij.

Arne Deblauwe (43) was schepen van 2010 tot 2018: “Ik rolde op een andere manier in de politiek. Christiane, de medewerkster van Jean Vandecasteele, was mijn buurvrouw en ik was al naar enkele activiteiten van SP.A geweest toen ik werd gevraagd om in 2000 op de lijst te staan. Ik kende Tom toen ook al. Ik werd gemeenteraadslid en nam in 2010 over van schepen Marina Willems.” Tom en Arne zijn schoonbroers: Arne is samen met de zus van Tom. “Maar we zijn niet door de politiek bij elkaar gekomen”, lacht Arne.

Tevreden terugblik

Tom Germonpré: “Het was een voorrecht om aan lokale politiek te doen, want je kunt dingen in je stad veranderen en mensen helpen en betrokken zijn in hun leven. Toen ik in 2012 bevoegd werd voor kinderopvang was er een zeer groot tekort aan plaatsen. We hebben dat op zes jaar tijd kunnen oplossen. Ik ben daar het meest trots op.” Arne Deblauwe: “Bij lokale politiek is de afstand met de burger zeer klein. Ik stond er altijd op om in dialoog te gaan met de mensen. Toen ik bevoegd was voor jeugd en sport heb ik de verenigingen bezocht, geluisterd en ben aan de slag gegaan met hun vragen. In die periode hebben we Oostende ook op de kaart gezet als Europese sportstad. Daar ben ik erg tevreden over.”

Afscheid

Beiden duiden hoe er destijds werd gewerkt: “We kwamen met de SP.A-mandatarissen elke zaterdagmorgen samen om tal van dossiers te bespreken. Zelfs in de periodes met grote heerschappij van de SP.A was er altijd veel ruimte voor inspraak. Je kon er met voorstellen komen om dingen te realiseren. Maar het moest wel vooruitgaan en er was geen tijd om te palaveren. Het beeld dat Johan en Jean beslisten, klopt voor geen meter.”

John is de beste burgemeester voor Oostende

Tom Germonpré is minzaam: “Het was na mijn schepenmandaat even aanpassen. Ik wist tot dan niet meer wat een vrij weekend was. In aanloop naar deze verkiezingen had ik aan de partij laten weten dat ik nog op de lijst wou staan als ze me nodig hadden. Dat is niet gebeurd. Het toont vooral aan hoeveel kwaliteit Vooruit Oostende in huis heeft. Er zijn vanuit alle geledingen in Oostende kandidaten die op die lijst willen staan. Dat is een goede zaak. Mijn steun hebben ze. Ik ga ook mee op campagne.” Tom Germonpré is nu aan de slag bij de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid. “Ik startte destijds bij de milieubeweging en focuste op de vervuiling van de Noordzee. Nu werk ik bij het team dat verantwoordelijk is voor de oliebestrijding bij rampen. De cirkel is rond”, legt hij uit.

Arne Deblauwe: “Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ben ik geen kandidaat meer en dat was een doelbewuste keuze. Ik was tot 2018 voltijds schepen. Na die verkiezingen had ik het best wel moeilijk om professioneel opnieuw een uitdaging te vinden. Ik had geen zin om alles nog eens opnieuw te moeten meemaken en had eerder aan de partij aangegeven dat het mijn laatste legislatuur zou zijn. Ik was 24 jaar gemeenteraadslid en 8 jaar schepen en heb een fantastische tijd gehad. Ik heb er veel geleerd. Nu ben ik hr-medewerker bij het Koningin Elisabeth Instituut in Koksijde.”

Oktober

Tom Germonpré: “Veel mensen dragen dit stadsbestuur geen warm hart toe. Ze staan veel te ver af van de burger. Dat hoor ik van mensen die zelfs niet weten dat ik politiek actief ben. In onze tijd kwamen de mensen naar ons toe of gingen wij naar de mensen. Nu moeten mensen een mail sturen naar het O-punt. Dit stadsbestuur komt soms hautain over.” Beiden kijken uit naar oktober: “Vooruit heeft een goede lijst. John is de beste burgemeester voor Oostende.”

The post Tom Germonpré en Arne Deblauwe verlaten de politiek: “We hadden veel inbreng” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oekraïense soldaat sterft amper drie weken na vrijlating uit Russische cel: “Wrede folteringen hadden vanbinnen alles gesloopt”

Hij vocht voor zijn land, overleefde drie jaar Russische gevangenschap én brute foltering, maar lang heeft Valery Zelensky niet van zijn herwonnen vrijheid kunnen genieten. Slechts 22 dagen na zijn terugkeer uit de Russische hel bezweek de 57-jarige Oekraïense soldaat aan de littekens die niemand zag. “Mijn vader zei: ‘Drie mensen stierven door foltering. Toen ik zelf bijna dood was,

Lees meer »

“My final encore”: metallegende en enfant terrible Ozzy Osbourne sluit carririère af met legendarische metalmarathon

Ozzy Osbourne, de legendarische frontman van Black Sabbath en een van de meest markante figuren uit de metalgeschiedenis, heeft afscheid genomen van het podium en van een carrière die decennialang balanceerde tussen genialiteit en controverse. In zijn thuisstad Birmingham klonk de wereldberoemde hit ‘Paranoid’ voor het laatst. Bands als Metallica en Slayer stonden ook op de affiche.

Lees meer »

Vlaams Belang bedankt Lierenaars en Hooiktenaars die leeuwenvlag uithangen

Op de Vlaamse feestdag, 11 juli, trekken mandatarissen en bestuursleden van Vlaams Belang Lier-Koningshooikt door de stad om alle inwoners die de leeuwenvlag uithangen persoonlijk te bedanken. “Dat doen we met een unieke pin waarop, naast de Vlaamse leeuw, ook de kleuren van het wapenschild van de stad Lier prijken”, zegt afdelingsvoorzitter Sander Roelandt.

Lees meer »

Dominicanenkerk in het Zoute bestaat honderd jaar én organiseert crowdfunding: “Willen gevel opnieuw laten stralen”

Feest voor de Dominicanen in het Zoute: hun kerk bestaat deze zomer honderd jaar. Daar gaat een meerdaags evenement én een crowdfunding mee gepaard, want de paters willen hun kerk eindelijk laten schilderen. En daar gaat een smak geld mee gepaard. “Een vierkante meter verf kost 50 euro, en onze gevel is 2.700 vierkante meter groot”, zegt pater Anton Milh.

Lees meer »