110 jaar geleden vond ‘Gevecht van Snaeskerke’ plaats: “Belangrijk voor de streek”

Op vrijdag 23 augustus zullen tijdens een plechtigheid aan de noordkant van de Kalsijdebrug in Snaaskerke de vijf Belgische gendarmen worden herdacht die er tijdens de ‘Grooten Oorlog’ sneuvelden.

Het was in de vroege ochtend van 25 augustus 1914 toen ter hoogte van de voornoemde brug een eskadron Duitse Kurassiers, versterkt met een peloton wielrijders, werd opgehouden. Ze waren op weg naar Oostende om na te gaan of de Engelsen nog geen troepen aan land hadden gebracht. Onder bedreiging van de Duitsers werd de brug toegankelijk gemaakt en eens over de brug brak het zogenaamde ‘Gevecht van Snaeskerke’ los. Gendarmen uit verschillende West-Vlaamse brigades, versterkt door collega’s uit Henegouwen, de zogenaamde ‘Groupe Mons’, gingen de confrontatie met de Duitsers aan. Tussen de brug en de wijk Kromme Elleboog greep het gevecht plaats. De Belgische gendarmen konden verhinderen dat de Duitse eenheid haar verkenning richting Oostende voortzette, maar de balans van de confrontatie was relatief zwaar: bij de gendarmerie vielen vijf slachtoffers te betreuren en aan Duitse kant overleed één soldaat in het militair hospitaal van Oostende aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Bloemenhulde

Het gevecht zelf vond nu precies 110 jaar geleden plaats, maar de plechtigheid behoudt het klassieke programma. De herdenking vindt plaats om 10.30 uur bij een gedenkplaat die in 2015 werd onthuld. Een van de bezielers is Roger Rondelez, voorzitter van de lokale heemkring Gestella. “Op de herdenking is een delegatie van het Koninklijk Fonds voor Sociale Solidariteit bij de Politiediensten present, net als sprekers burgemeester Gauthier Defreyne en pastoor Mathias Parret. Ik heb met die laatste recent een aangename ontmoeting gehad. Mathias Parret werd in 2012 gewijd en was tot eind 2022 in Ieper actief. Daar heeft hij de periode 2014-2018, dus de grote herdenking van de Eerste Wereldoorlog, van dichtbij meegemaakt. Het oorlogsverleden is hem dus niet vreemd.”

Na de toespraken volgt het dodenappel, worden er bloemen neergelegd en wordt een moment van bezinning gehouden. Figuranten in het oude uniform en vaandeldragers bewijzen de eer. Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Gentse Politieharmonie. “Deze herdenking is en blijft een belangrijk gegeven in de streek”, klinkt het nog.

The post 110 jaar geleden vond ‘Gevecht van Snaeskerke’ plaats: “Belangrijk voor de streek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vergeten wereldautoriteit Franz Cumont krijgt expo in thuisstad: “Zijn publicaties zijn nog steeds verplichte kost”

De fascinerende, maar grotendeels onderbelichte Aalstenaar Franz Cumont (1868-1947) krijgt een eigen tentoonstelling. De hoogleraar specialiseerde zich in antieke mysterieculten. Hoewel de persoon Cumont relatief onbekend bleef, is zijn werk wereldberoemd. “Zijn publicaties zijn op school nog steeds verplichte kost”, zegt schepen Sarah Smeyers (N-VA).

Lees meer »

Sergio is vanaf vandaag een zestiger: “Na een wild leven met veel alcohol, sigaretten en zaken waar ik beter over zwijg is dat een klein mirakel”

Sergio Quisquater viert vandaag zijn zestigste verjaardag. Een nieuwe mijlpaal voor de zanger, entertainer en performer met het bekende rock-’n-rollhart. “Dat ik deze leeftijd haal ondanks m’n wilde leven – denk aan roken, alcohol en dingen waar ik beter over zwijg – verbaast me oprecht. Al betaal ik er nu wel de prijs voor, dat moet ook gezegd”, vertelt hij

Lees meer »

WK Bakvoetbal nieuwe publiekstrekker op kermis in Wijtschate

In Wijtschate wordt dit jaar een kermis low budget gedraaid. “Willen we de komende jaren ook nog een kermis organiseren, dan moeten we nu wel op onze centen letten. Vandaar dat er geen optredens zijn, ook geen vuurwerk en geen karting”, zegt Koen Lahousse van het kermiscomité.
The post WK Bakvoetbal nieuwe publiekstrekker op kermis in Wijtschate appeared first

Lees meer »

Vlaamse eretekens voor onder meer Willem Vermandere

De Vlaamse regering reikt vandaag/vrijdag, op de Vlaamse feestdag, eretekens uit aan gymnaste Nina Derwael, aan Imec-topman Luc Van den Hove en aan kleinkunstlegende Willem Vermandere. Nieuw is dat er voortaan ook telkens een ereteken gaat naar iemand die zich heeft ingezet voor de mensenrechten. Dat ereteken gaat naar Simon Gronowski en Koenraad Tinel, een duo dat op een ongewone

Lees meer »

“Toen ik zijn gezicht zag, wist ik genoeg”: hoe Mathieu van der Poel Alpecin-Deceuninck tot dé ploeg van het weekend kroonde

Dé ploeg van het openingsweekend van de Tour? Daar kan geen twijfel over bestaan: Alpecin-Deceuninck, natuurlijk. Met ritzeges voor Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel en voor elk een gele trui. Beter doen is onmogelijk. Het verhaal van de winnaars van de eerste twee dagen door de ogen van de hoofdrolspelers. “Ik wist precies wat ik wilde doen.”

Lees meer »

“Lokale economie staat onder druk door vele souvenirshops”: Brugge is thuishaven van collage-artiest Sammy Slabbinck (48)

“Mijn geboortestad blijft mijn thuishaven, ik zal er altijd terugkeren. Ook al is Brugge niet de meest vrolijke stad in de winter. Die donkere dagen probeer ik af en toe te ontvluchten”, zegt collage-kunstenaar Sammy Slabbinck (48) in deze warme zomermaand.
The post “Lokale economie staat onder druk door vele souvenirshops”: Brugge is thuishaven van collage-artiest Sammy Slabbinck (48)

Lees meer »