Wandelen met de Leie als leidraad

Tussen Wervik en Waregem doen maar liefst vijftien bewegwijzerde wandelingen de Leie aan. Hoewel dit deel van de Leie gekanaliseerd is, liet de rivier op beide oevers haar handtekening achter met meersen en oude Leiearmen. Verschillende steden op haar route kenden grote welvaart dankzij de vlasindustrie en handel. Deze wandelingen zetten dat allemaal extra in de verf.

We beginnen onze ontdekkingsreis in Wervik, Viroviacum voor de Romeinen. De Leiekantwandeling (niet bewegwijzerd, 3,5 km) verkent het rijke verleden van de stad. De met klinknagels bewegwijzerde stadswandeling (5 km) doet ook zusterstad Wervic-Sud aan via het Leie-eiland De Balokken.

De volgende grensstad is Menen. Het Wieltjespad (14 km) is genoemd naar de Wieltjesfeesten die er begin september drie dagen lang plaatsvinden. De bewegwijzerde wandeling start aan het gemeentehuis en verkent de grens tussen stad en platteland.

Een andere verkenning van het centrum is het Serge Bertenpad (6 km), genoemd naar de in 1982 in Zuid-Amerika vermoorde missionaris uit Menen. De wandeling start aan de Volkslaan naast het voetbalterrein en trekt door rustige wijken en stadsgroen en gaat tot tweemaal over de Leie.

In deelgemeente Lauwe is het Kortewagenpad (13 km) een aanrader. De naam verwijst naar de kruiwagens waarmee vroeger vlasbundels werden vervoerd. De wandeling start aan OC Het Applauws en doet voornamelijk trage wegen aan.

Verborgen valleien

Zo komen we Kortrijk binnen, de hoofdstad van Zuid-West-Vlaanderen. De Stadswandelroute (7,8 km) ‘Metamorfose van de Stad’ slingert tussen heden en verleden. Vanaf het Begijnhofpark volg je klinknagels langs prachtige erfgoedsites zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk met de belevingsexpo Kortrijk 1302 of Texture, het museum dat de link legt tussen de vlas-industrie en de Leie. Even goed doe je nieuwe stadswijken aan zoals Kortrijk Weide of het Buda-eiland waar het bruist van de creativiteit en jong ondernemerschap. Met de bewegwijzerde Twee Bekenwandelroute (11,7 km) duik je vanaf OC Marke in verschillende groengebieden die de Leie omringen in deelgemeenten Marke en Bissegem.

De Sint-Amanduskerk in Bavikhove is het vertrekpunt voor de Oude Leiewandelroute (12,8 km). Deze met zeshoekige bordjes bewegwijzerde wandeling doet wat het belooft. Je stapt er net voorbij Bavikhove door een verborgen valleitje, duikt in het vlaserfgoed en stapt door natuurgebieden waar zelfs de ijsvogel zich thuisvoelt.

Deels op dit traject ligt ook de Gezinszoektocht Blob (4,5 km) in Ooigem, deelgemeente van Wielsbeke. Niet bewegwijzerd, maar via www.wielsbeke. be/blob kan je een gedetailleerd plan downloaden van het spelletjesparcours op maat van kinderen.

Het eiland van de monniken

Nog in Wielsbeke is het André Demedtspad (11 km) een aanrader. Sint-Baafs-Vijve ligt aan een oude Leiearm en lijkt in een sprookjesachtige omgeving te baden. De bewegwijzerde wandeling start er in het centrum en doet ook buurgemeente Wakken aan.

Waregem vormt het sluitstuk van onze West-Vlaamse verkenning van de Leievallei. De volgende wandelingen zijn niet bewegwijzerd, maar wel gemakkelijk te volgen via RouteYou.

Door het kanaliseren van de Leie kwam het Munkenhof op de linkeroever te liggen, en werd het als het ware geïsoleerd van Desselgem. Nochtans was deze herenboerderij van de Sint-Pietersabdij van Gent tien eeuwen lang het centrum van de macht geweest in Desselgem. Met de Monnikenwandeling (8 km) ontdek je die geschiedenis helemaal. De wandeling start aan het kerkplein van Desselgem. Ook het Bengelpad (4,5 km) doet Desselgem aan, deze wandeling blijft op de rechteroever. Je start aan de begraafplaats in de Schoendalestraat. Op het einde passeer je onder meer door het Kabouterbos, dat werd aangeplant door Waregemse schoolkinderen.

Het Kerkwegelpad (5 km) in Beveren-Leie is ook een aanrader. De wandeling start op het kerkplein van Beveren-Leie en passeert onder meer het Goed te Beaulieu en het vroegere centrum van de gemeente die werd verplaatst na de Tweede Wereldoorlog.

De mannen, vrouwen en kinderen die vroeger de boten voorttrokken vanop het jaagpad werden ketsers genoemd. Hun klompen ‘ketsten’ immers op de kasseien. Daar is ook het Ketserspad (8,5 km) in Sint-Eloois-Vijve naar genoemd. De wandeling start aan OC De Linde en volgt de Leie een hele tijd stroomopwaarts om dan aan het Schoondalbos terug landinwaarts te trekken.

The post Wandelen met de Leie als leidraad is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Pita Barouche opent negende vestiging in Brugge: “Hier eet je een pita zonder zware maag”

Aan de Eiermarkt in Brugge opende een vestiging van Barouche de deuren. Het is de negende vestiging van deze uit Gent afkomstige pitaketen. “Brugge is een prachtige stad om onze gezonde zuurdesem pita’s en salade bowls aan te bieden”, zegt zaakvoerder en mede-oprichter Nathaniël Van Waeyenberge.
The post Pita Barouche opent negende vestiging in Brugge: “Hier eet je een

Lees meer »

Twee stadsfestivals op evenveel weekends tijd in fusiestad: “Aanpassingen werden wel geapprecieerd”

In fusiestad Tielt wordt deze zomer twee weekends op rij feest gevierd. Zowel de Tieltse Europafeesten als de Meulebeekse Berenfeesten vormen al decennialang een vaste waarde in beide gemeenten, en werden dankzij de fusie voor het eerst in de geschiedenis samen georganiseerd. “Het was pittig, maar we zijn blij om te zien dat het geloond heeft”, klinkt het bij een

Lees meer »

Belgische dressuursensatie Justin Verboomen weigert miljoenenbedragen voor zijn wonderhengst Zonik Plus: “Een paard van een andere planeet”

De internationale ruitersport begroet een nieuw fenomeen, de Belgische topsport een nieuwe medaillekandidaat voor EK’s en Spelen. Wie is Justin Verboomen, de 37-jarige dressuurruiter uit Nijvel die met zijn hengst Zonik Plus – gekocht voor een prikje, maar nu minstens 5 miljoen waard – het voorbije weekend de wereldtop bestormde?

Lees meer »

Bestuurder belandt met Mercedes in gracht in Staden

Langs de landelijke Kerkhofblommestraat in Staden verloor een Roeselarenaar maandag omstreeks het middaguur de controle over het stuur van zijn wagen. Zijn Mercedes belandde in de gracht.
The post Bestuurder belandt met Mercedes in gracht in Staden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Josje Huisman hield opvallend soloalbum na K3 8 jaar geheim, maar lost het nu toch: “In m’n dromen zie ik mezelf terug optreden”

Na acht jaar radiostilte is er nieuwe muziek uit van Josje Huisman (39). Alhoewel, nieuw is het niet helemaal, want het gaat om liedjes van haar soloalbum dat ze na haar vertrek bij K3 maakte, maar die nooit het daglicht zagen. “Ik had een mooi platencontract te pakken en bracht destijds ook drie singles uit. Maar ik had steeds meer

Lees meer »

KIJK. Tadej Pogacar past voor interviews, maar toont met veelzeggend gebaar dat hij heel blij is met de gele trui

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. Op de Mûr-de-Bretagne vloerde hij Jonas Vingegaard na een prangend sprintje bergop. Remco Evenepoel liet een goede indruk na, maar miste wat explosiviteit om het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen, die ook de gele trui overneemt van Mathieu van der Poel. Volg alle

Lees meer »