Expo zet Vigor Boucquet, de barokke Veurnse Vlaamse meester, in de kijker: “Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668”

Het imposante Stad- en Landshuis op de Grote Markt dateert net zoals de werken van Vigor Boucquet (Veurne 1618/19-1677) uit de 17de eeuw en is de ideale locatie voor een overzichtstentoonstelling van deze barokke kunstenaar. Hij realiseerde zowel decoratieve als religieuze opdrachten, maar blonk vooral uit in zijn stofweergave en als portrettist.

Deze expo laat bezoekers niet alleen kennismaken met het oeuvre van Boucquet, maar belicht ook de waanzinnige 17de eeuw. “De eerste helft was een periode van grote welvaart, waarin het Landshuis werd herbouwd, de Grote Markt schitterde met prachtige huizen, de Moeren werden drooggelegd en het kanaal Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke werd gegraven. Maar in de jaren 1646-1648 ging het van de hemel naar de hel, met een lange periode van oorlogsconflicten, de Franse en Spaanse bezetting, de Moeren werden weer onder water gezet, en door besmettelijke ziekten zoals de pest stierf in amper drie jaar tijd een derde van de bevolking … Toch slaagde Vigor Boucquet erin om door zijn ambacht een welstellend leven te leiden”, aldus het stadsbestuur.

Grote opdrachten

Vigors vader, Marcus Boucquet, was dan wel een Franse migrant uit Saint-Omer, maar raakte net als zijn zoon goed ingeburgerd in Veurne. “Samen met Vigor trad hij in 1646 toe tot de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker. Vigor huwde met Maria Vander Haeghe, dochter van Philips, de ijkmeester van de stad en de Kasselrij, en in 1653 werd hij lid en secretaris van de handbooggilde van Sint-Sebastiaan. Door zijn vele goede relaties met bemiddelde opdrachtgevers, haalde Vigor grote opdrachten binnen van kerkelijke instellingen, rijke burgers en Spaanse officieren die zich lieten portretteren. Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668. Die periode was ook een cultureel hoogtepunt voor de stad en de Kasselrij. Na 1668 wordt Veurne een Franse stad, en Boucquet breidt zijn werkgebied uit buiten de Kasselrij. Enkele jaren voor hij sterft (1677), valt het culturele leven stil.”

Conservatie

Vlaanderen kon al in 2019 kennismaken met Vigor Boucquet via het kunstproject Vlaamse Meesters in Situ, een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit, waarbij twee van zijn werken in de kijker stonden. “Dat hij een echte Vlaamse Meester is, daarvan getuigt onder meer zijn werk De Vaandrig (1664) – een portret van gouverneur Juan de Camargo dat een permanente plek kreeg in het Louvre in Parijs. Frankrijk heeft Boucquet, die trouwens een tijdgenoot was van Rembrandt, Vermeer en Jordaens, altijd in het hart gedragen. Ook in ons land zijn nog heel wat werken terug te vinden, in de Sint-Walburgakerk in Veurne, in de kerken van Lo, Izenberge, Alveringem, Nieuwpoort, Ieper … Stad Veurne kon en kan ook rekenen op de hulp van professioneel conservator/restaurator Danielle Depoortere en haar vrijwilligersteam. Zij staan niet alleen in voor de conservatie van werken van Vigor Boucquet, maar ook voor de restauratie en bewaring van de Veurnse kunstcollectie. Daarbij pakken ze bedreigende factoren zoals schade door vocht en licht, schimmels en insecten aan”, aldus nog de organisatie.

Nog tot 31 augustus in het Stad- en Landshuis, Grote Markt 29, Veurne. Maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur; zaterdag, zondag en feestdagen van 10 tot 17 uur.

The post Expo zet Vigor Boucquet, de barokke Veurnse Vlaamse meester, in de kijker: “Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Broodcultuur officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Caroline Gennez, Vlaamse minister van Cultuur, besliste op 9 juli om drie nieuwe erfgoedelementen te plaatsen op de Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Naast diamantbewerking, het leren en gebruiken van braille behoort nu ook de broodcultuur officieel tot het immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Op initiatief van het Bakkerijmuseum Veurne kwam deze erkenning tot stand.
The post Broodcultuur

Lees meer »

Nele schenkt met ‘Mama Start’ kinder- en babyspullen aan jonge kwetsbare gezinnen: breng zelf ook spulletjes binnen!

Elke week richten we hier de schijnwerpers op warme projecten voor kanszoekende kinderen en jongeren. Initiatieven die een hart hebben voor West-Vlaanderen en die aandacht verdienen. Maak kennis met Mama Start.
The post Nele schenkt met ‘Mama Start’ kinder- en babyspullen aan jonge kwetsbare gezinnen: breng zelf ook spulletjes binnen! appeared first on KW.be.

Lees meer »

Noodnummer 1722 actief voor storm- en waterschade

Het KMI waarschuwt zondag voor slecht weer en daarom heeft de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken het noodnummer 1722 geactiveerd voor wie kampt met storm- of waterschade. Het nummer 1722 dient voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Bij mogelijk levensbedreigende situaties kan er nog altijd gebeld worden naar 112.
The post Noodnummer 1722 actief voor storm- en waterschade appeared first

Lees meer »

Dit betekent de artsenstaking van morgen voor jou

Maandag 7 juli wordt in heel Vlaanderen een ongeziene artsenstaking gehouden. De actie is gericht tegen de hervormingsplannen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die onder meer de ereloonsupplementen wil plafonneren. Wat betekent dit voor jou als patiënt?

Lees meer »

Julie Vanloo zegeviert met LA Sparks tegen Indiana Fever

Julie Vanloo en Julie Allemand hebben zaterdag (lokale tijd) met Los Angeles Sparks de zege gepakt tegen Indiana Fever in de Noord-Amerikaanse professionele vrouwenbasketcompetitie WNBA. In het Gainbridge Fieldhouse in Indianapolis won Los Angeles met nipte 87-89-cijfers.
The post Julie Vanloo zegeviert met LA Sparks tegen Indiana Fever appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tien manuscripten uit de Brugse bib erkend als Vlaams Topstuk: “Ook zeldzaam geïllustreerd boek over middeleeuwse vrouwengeneeskunde en… kruidentampons”

Tien kostbare manuscripten uit de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge zijn erkend als Vlaams Topstuk. De Vlaamse regering geeft die erkenning aan uitzonderlijke en zeldzame voorwerpen om ze extra te beschermen. Blikvanger onder de nieuwe Brugse Topstukken is het Liber Trotula, een geïllustreerd boek in het Middelnederlands over vrouwengeneeskunde.
The post Tien manuscripten uit de Brugse bib erkend

Lees meer »