Oleksandr Beshliaha is een van de nieuwelingen bij FC Gullegem: “Heb er nu al een goed gevoel bij”

Oleksandr Beshliaha, een 30-jarige Oekraïner, is een van de vele nieuwelingen bij FC Gullegem. De tweevoetige verdediger vertoeft al 14 jaar in België, en woont in onze koninklijke badstad Oostende aan zee. Oleksandr Beshliaha is een vriendelijke gast, spreekt ondertussen vloeiend Nederlands, en heeft zelfs het Oostendse dialect onder de knie. “Oostende is mijn stad geworden.”

De Oekraïense Oleksandr Beshliaha is ondertussen al 14 jaar woonachtig in België. Als het van de nieuwste Gullegemse aanwinst afhangt, gaat hij hier nooit meer weg. Oostende is zijn nieuwe thuishaven geworden. Aan t’ zèètje voelt hij zich thuis. “Wij hadden hier al familie wonen. Ik ben hen samen met mijn ma 14 jaar geleden achterna gereisd”, doet Oleksandr Beshliaha zijn verhaal. “Mijn vader is destijds omgekomen bij een ongeval in Oekraïne. Ik heb het geluk gehad dat ik als jonge snaak goed ben opgevangen in jullie land. Als vreemdeling die de taal niet sprak, mocht ik meteen naar school waar ik een hele dag Nederlandse les kon volgen. In een minimum van tijd had ik het onder de knie. Uiteraard zal ik nooit mijn roots verloochenen, maar ondertussen voel ik me toch al een halve Belg. Voor wie ik onlangs supporterde op het EK toen de Rode Duivels het moesten opnemen tegen Oekraïne? Ik hoopte vooral op een goede match. Met een 0-0-gelijkspel kon ik best leven. Jammer dat Oekraïne naar huis moest en België het in de volgende match tegen Frankrijk moest opnemen en uitgeschakeld werd.”

In puin

Sinds twee jaar woedt in Oekraïne een vreselijke oorlog. En niemand weet hoelang die nog zal duren. “En die oorlog heeft al langs beide kampen veel onschuldige slachtoffers geëist”, voegt Oleksandr Beshliaha eraan toe. “Waarom het zover kon komen, is me niet volledig duidelijk. Het klopt dat Oekraïne meer tegen Europa aanleunt, maar de échte reden voor dit vreselijke geschil gaat aan mijn gezond verstand voorbij. Daarvoor ben ik op politiek vlak niet voldoende onderlegd. Eén zaak is zeker: mijn mooie Oekraïne wordt in puin gelegd. Daarbovenop betalen veel onschuldige mensen en kinderen het gelag. Jammer, want niemand wordt er beter van. Ik mag dan ver weg en veilig in België leven, ik leef mee met mijn landgenoten. Via een tante die nog in het zuidwesten van Oekraïne woont, waar het relatief veilig is, heb ik nog regelmatig contact. Oekraïne is tevens een mooi land dat wat natuur betreft heel wat te bieden had en nog steeds heeft. Veel Europeanen en ook Belgen brachten er in vredestijd hun vakantie door. Hopelijk worden de wapens binnen de kortste tijd opgeborgen, want oorlog brengt alleen maar dikke miserie mee.”

Populaire sport

Wat het voetbal betreft: Oleksandr Beshliaha voetbalde als jonge snaak bij FC Bukovyna Chernivtsi, de ploeg waar hij destijds woonde. “Terwijl de eerste ploeg van Bukovyna destijds in tweede afdeling speelde, waren we met de jeugdelftallen ingedeeld in de hoogste nationale reeks”, blikt Oleksandr terug op zijn Oekraïense voetbalcarrière. “Voetbal is in Oekraïne een populaire sport. Voor de oorlog uitbrak waren Dynamo Kiev en Skakhtar Donetsk, met de inbreng van veel Braziliaanse spelers, een vaste waarde op het jaarlijkse Europese bal voor voetbalclubs.”

Warme club

Na zijn komst in België speelde Oleksandr bij Club Brugge, later vijf jaar bij KVO Oostende, drie seizoenen bij het Nederlandse HSV Hoek, twee jaar RC Gent, Winkel Sport, Dikkelvenne en vorig seizoen Petegem. “Bij Gent leerde ik Jannes Tant kennen”, besluit Oleksandr Beshliaha. “De beste trainer die ik ooit had. Daarentegen was mijn overstap naar Winkel een volledige miskleun. Ik heb er nooit een eerlijke kans gekregen. Ik weet nog altijd niet waarom ik niet eens mocht tonen wat ik in mijn mars had. Met mijn keuze voor FC Gullegem heb ik het getroffen. Ik weet wel, pas wanneer de competitie op gang schiet wordt het serieus. Maar nu al heb ik er een goed gevoel bij. FC Gullegem staat voor een warme club met een menselijke aanpak. Vanaf de eerste dag werd ik er vriendelijk ontvangen. We hebben een ruime en kwalitatieve kern die gewapend is om de linkerkolom te ambiëren en op eigen veld de toppers het vuur aan de schenen te leggen.”

The post Oleksandr Beshliaha is een van de nieuwelingen bij FC Gullegem: “Heb er nu al een goed gevoel bij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Pogacar sprint naar de zege op Mûr-de-Bretagne en pakt het geel, sterke Evenepoel eindigt uiteindelijk als zesde

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. Op de Mûr-de-Bretagne vloerde hij Jonas Vingegaard na een prangend sprintje bergop. Remco Evenepoel liet een goede indruk na, maar miste wat explosiviteit om het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen, die ook de gele trui overneemt van Mathieu van der Poel. Volg alle

Lees meer »

Deze handelaars zijn creatief tijdens de werkzaamheden in hun straat: “Winkels blijven bereikbaar”

Tijdens de aanhoudende werken in de Groenestraat blijven de handelaars op Zedelgem-dorp creatief om bereikbaar te blijven. Met onder meer events en extra acties op sociale media zetten ze hun zaak in de kijker. Vanuit Bedrijvig Zedelgem belonen ze de klanten die trouw de weg blijven vinden.
The post Deze handelaars zijn creatief tijdens de werkzaamheden in hun straat:

Lees meer »

“Ik ben het vechten beu”: Gekend upcyclingbedrijf Rawcreations stopt er (voorlopig) mee na twee branden en slopende verzekeringsstrijd

Na vijftien jaar van creativiteit, groei en keihard werken, trekken Inge Van Reusel (44) en Serge Lenssens-Wynen (51) de stekker uit hun meubelzaak en houthandel Rawcreations. Twee verwoestende branden en een jarenlange juridische strijd hebben hun tol geëist. Het bekende upcyclingbedrijf aan de Geelsebaan in Klein-Vorst houdt een grote uitverkoop, want de terreinen zijn verkocht. “Mijn lichaam zegt dat het

Lees meer »

“Deze onveilige situatie sleept al te lang aan”: 1 op 3 fietspaden is nog altijd ‘moordstrookje’

Zo’n 35 procent van alle fietspaden langs de gewestwegen in West-Vlaanderen zijn erg smal en niet voldoende afgescheiden van de weg. Groen dringt bij Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder aan op een plan van aanpak voor deze zogenaamde ‘moordstrookjes’.
The post “Deze onveilige situatie sleept al te lang aan”: 1 op 3 fietspaden is nog altijd ‘moordstrookje’

Lees meer »

Trump draait de importkraan dicht: wie zal de rekening betalen?

Sinds Donald Trump opnieuw in het Witte Huis zit, is hij bezig met een stevige hertekening van de wereldhandel. Hij gebruikt invoerheffingen, een soort extra belasting op buitenlandse producten, als drukmiddel. Zijn boodschap is duidelijk: bedrijven moeten in Amerika produceren, of extra betalen.

Lees meer »