Zenderproject van Zwin Natuur Park levert opvallende resultaten op: “Weinig jonge ooievaars worden oud genoeg om zelf te broeden”

Het zenderproject van het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, dat onderzoek doet naar het gedrag van ooievaars, levert steeds meer resultaat op. De voorbije zes jaar kregen 29 ooievaars een zendertje van 25 gram, ínclusief zonnepaneeltje, waarmee de vogels vanop afstand gemonitord worden. “Al moeten we ook wat ‘geluk’ hebben. Ongeveer 60 procent van de ooievaars overlijdt in de eerste twee levensjaren. In die tijd kunnen ze zelfs nog niet broeden”, zegt expert Wouter Faveyts. Een inzicht in het project én de resultaten.

Het Zwin en de ooievaar zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Het natuurpark in Knokke-Heist herbergt de oudste ooievaarskolonie van het land waar de vogels volledig natuurlijk opgroeien zonder menselijke tussenkomst.

Dank aan Léon Lippens

Dat mensen de vogels überhaupt kunnen bewonderen in West-Vlaanderen, is grotendeels te danken aan voormalig burgemeester Léon Lippens, vader van de legendarische Leopold Lippens. In de jaren 1950 besloot Lippens ooievaars uit te zetten in het Zwin nadat ze als broedvogel al tientallen jaren uitgestorven waren in ons land. Van daaruit zijn ze zich beginnen verspreiden over Vlaanderen. Die beslissing ligt nog altijd aan de basis van de populatie ooievaars in ons land.

29 ooievaars

In 2019 startte het Zwin Natuur Park met een zenderproject. Sindsdien kregen 29 ooievaars een zendertje op de rug – inclusief de 7 nieuwe van dit jaar. Kijken we naar het verleden, zijn er momenteel nog 6 van de 22 ooievaars die een zender kregen in leven. “De resultaten tonen duidelijk aan dat slechts een minderheid van de jonge ooievaars oud genoeg wordt om te beginnen broeden”, zegt wetenschappelijk medewerker Wouter Faveyts. “Ooievaars beginnen pas vanaf hun 3 à 4 jaar een broedplaats te zoeken. Alleen bereikt slechts een minderheid die leeftijd – zo’n 60 procent sterft tijdens de eerste twee levensjaren. Dat is onder andere te wijten aan een voedseltekort, de weersomstandigheden en eigenlijk de ‘ervaring’ om hun weg te vinden in hun bestaan om te overleven”, aldus Faveyts. “Ook elektrocutie is een belangrijke doodsoorzaak.”

“Als je weet dat ooievaars 30 tot 40 jaar kunnen worden, weet je dat we nog héél veel informatie kunnen verzamelen de komende jaren”

Het zenderproject leert welke trekroutes de ooievaars nemen, waar ze overwinteren en geeft ook inzichten in de uitdagingen waarmee de vogels te maken krijgen. Ook in functie van veranderende leefomstandigheden. Vanaf het moment dat het zendertje een gsm-mast passeert, stuurt het een signaal door richting Knokke-Heist. “De voorbije jaren leverde dat énorm veel data op. Meer data betekent meer inzicht, maar tegelijk ook meer nuance. Wat we in het eerste jaar opvallend vonden, werd de jaren nadien al genuanceerd”, zegt Faveyts. “Als je weet dat ooievaars 30 tot 40 jaar kunnen worden, weet je dat we nog héél veel informatie kunnen verzamelen de komende jaren. Om meer en betere inzichten te krijgen is het cruciaal dat het onderzoeksproject lang genoeg doorgaat én dat we voldoende vogels kunnen volgen.”

1.300 euro per zender

“Het zenderproject levert ons dagelijks zeer boeiende informatie op. Bij een klassieke ring kunnen we de ooievaars niet exact volgen tijdens hun trektocht. Je moet ook al geluk hebben dat iemand de vogel spot, het ringnummer noteert én ons die gegevens bezorgt. Met de zenders zijn we eigenlijk van niemand afhankelijk. Waar stoppen ze? Hoe snel vliegen ze? Op welke hoogte? We kunnen het live volgen. Elke vijf minuten ontvangen we een signaal. Omdat de zenders in verbinding staat met Google Earth, kunnen we zelfs kijken op wélke locatie of afvalberg ze exact stoppen”, besluit Faveyts.

De kostprijs van zo’n zendertje is wel niet min: 1.300 euro. Daarom rekent het natuurpark op sponsors die zich als meter of peter van een Zwinooievaar willen aanbieden. Zij werden vrijdagochtend in de bloemetjes gezet. (MM)

The post Zenderproject van Zwin Natuur Park levert opvallende resultaten op: “Weinig jonge ooievaars worden oud genoeg om zelf te broeden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een jaar na mislukte moordpoging op Trump beschuldigt rapport de geheime dienst van ernstige fouten: “De beveiliging faalde op alle fronten”

Een rapport van de Amerikaanse Senaat dat zondag werd gepubliceerd, stelt dat een “reeks fouten” ervoor zorgde dat een schutter vorig jaar tijdens een campagnebijeenkomst op de toenmalige presidentskandidaat Donald Trump kon schieten. Het rapport bekritiseert de discipline van de geheime dienst, die op de hoogte was van de dreiging voorafgaand aan de rally. De voorzitter van de Senaatscommissie Justitie

Lees meer »

VAN ANTWERPEN NAAR HOBOKEN, USA: een stadje zoals Linkeroever, je gaat ernaartoe voor het uitzicht op de beroemdste skyline ter wereld

Onze reporter reisde door de Verenigde Staten van Donald Trump. Niet naar de grote steden of spectaculairste trekpleisters. Wel naar zeven plaatsen waar zelden of nooit toeristen komen, maar die in Antwerpse oren vele bellen zullen doen rinkelen. Vandaag: Hoboken, een stadje in New Jersey dat vooral uitblinkt door zijn uitzicht op de beroemdste skyline ter wereld.

Lees meer »

Met deze 4 tips maak je je vakantie betaalbaarder

Als je alle prijzen en voorwaarden goed vergelijkt en op tijd begint aan je zoektocht naar een vakantieverblijf kan je best veel geld besparen. De prijzen in de reissector veranderen de hele tijd. Daarom kan je best met een aantal dingen rekening houden. Reisexperte Britta Baeke geeft tips om je reis zo betaalbaar mogelijk te houden.

Lees meer »

Zo raakt Trump steeds meer verstrikt in het Epstein-seksschandaal

“Smerig, maar saai”: zo noemt Amerikaans president Donald Trump de misdaden van wijlen zijn vriend Jeffrey Epstein. Op die manier poogt Trump de aandacht van zijn achterban weg te leiden van het dossier dat bol staat van prostitutie en kindermisbruik. Het speelde nochtans een sleutelrol in de samenzweringscultuur waarmee de MAGA-achterban Trump naar de politieke macht katapulteerde. Hoog tijd om

Lees meer »